Прочитај ми чланак

ОВАЈ СРПСКИ ГРАД ТИТО ЈЕ МРЗЕО: То је једино место у Југославији које је…

0

БЕОГРАД – Јосип Броз Тито је, током 35-годишње владавине Југославијом, на читавом подручју СФРЈ избегавао само један град – и то српски.

У њему је био чак седам пута, али увек у пролазу. Увек је то било успут, на путу ка Ужицу. Историчари сматрају да је кривац томе чињеница да га је Броз до краја живота доживљавао као близак Равногорском покрету.

40608-tito-u-cacku-580x0

У његовим очима Чачани су увек били, тврде историчари, четници. Ваљда због своје близине Равној Гори и песме „На планини, на Јелици“. С друге стране, према извештајима полиције Краљевине Југославије из 1940. године, Чачак је био оцењиван као озлоглашено „комунистичко легло“.

Тито је ипак имао другачију перцепцију овог места док старији Чачани још причају да су сваки пут пре доласка председника СФРЈ људи третирани као противници режима увек превентивно стављани у притвор и по седам дана раније.

Етикету бунтовничког града и места за избегавање запечатила је ситуација када је за време друге посете Тита Чачку, баш током његовог говора, веровали или не, нестало струје!