Прочитај ми чланак

Зашто становници југа Србије одлазе у Македонију по гориво

0

Најновије поскупљење бензина и дизела за око један динар по литру због повећаних акциза житељи југа Србије компензују купујући знатно јефтинији бензин и дизел у суседној Македонији, где се цене енергената не мењају тако често.

Земље у региону купују нафту на међународном тржишту где се цена последњих недеља стабилизовала на 56 долара по барелу. Повећање цена у Србији условило је то што сада држави од сваког литра продатог бензина по цени од 145,20 динара (1,16 евра) припада 55,9 одсто, а за дизел који кошта 152,20 динара (1,22 евра) држава по основу актуелне акцизе убире 55,1 одсто.

gorivo-pumpa-benzin-f09

Ситуација у Македонији је драстично другачија. Бензин се на пумпама продаје по цени од 1,09 евра или 135,20 динара за литар. Драстична је разлика у цени дизел горива које се у Македонији продаје по цени од 0,87 евра или 107,6 динара по литру. Рачуница је јасна. На резервоару од просечних 60 литара одласком у Куманово, које је од Врања удаљено 55 километара, може се уштедети 2.700 динара или око 22 евра.

Ову разлику у цени нарочито користе власници пољопривредне механизације, чиме себи обезбеђују знатну уштеду – појашњавају на једној од врањских бензинских пумпи. Житељима југа Србије исплати се и куповина бензина који је јефтинији за 10 динара, што на већој количини даје знатну уштеду.

У Куманову на пумпама „Мак петрола“ продавци кажу да примећују већу продају горива купцима који возе аутомобиле са српским регистарским ознакама.

Комшије из Врања, али и Лесковца и Ниша, овде купују гориво. Имамо случајеве и да долазе по неколико пута у току дана, желећи да направе залихе – појашњавају за Данас на једној од пумпи „Мак петрола“.

Овде гориво танкују и аутобуси, али и возачи камиона из Турске и Бугарске који користе транзитну руту из Грчке кроз Македонију, с обзиром да су ови енергенти у Македонији међу најјефтинијима у региону. Примера ради, у Бугарској су цене бензина 1,06 евра по литру, у Албанији је та цена 1,27, док је гориво најјефтиније у Федерацији БиХ, где се бензин продаје по цени од 0,90 до 0,95 евра за литар.

Комшије узвраћају кафанским излетима

За житеље Македоније у првом реду Куманова, Скопља и Криве Паланке, цене угоститељских услуга у Врању и суседним општинама су у односу на њихове у просеку ниже и за 20 процената па су викенд доласци гостију из комшилука постали готово традиционални. Предност српских угоститеља је и у томе што у Србији још није ступила потпуна забрана пушења у кафанама, за разлику од Македоније, где се она стриктно примењује већ неколико година.