Прочитај ми чланак

РУСИ ПРЕТЕ НОВИМ ОРУЖЈЕМ „Амерички ракетни штит? Покидаћемо га!“

0

Нове балистичке ракете које Русија разрађује биће у стању да пробију било какав противракетни штит САД, изјавио је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин.

Како је оценио, руске нуклеарне снаге сачињава неколико типова ракета — између осталог и старих совјетских класичних ракета типа „Војвода“ — али тренутно се ради на развијању нових.

Untitled

– Ново наоружање ће се ускоро појавити у рукама руских војника. Оружје је у стању да пробије било коју тренутну, као и будућу америчку противракетну одбрану. Покидаћемо ту одбрану – рекао је Рогозин.

Према његовом мишљењу, противракетни систем Сједињених Држава тренутно не представља никакву претњу за Русију, пише „Спутњик“.

Поносни на „Армату“

Главни руски борбени тенк Т-14 „Армата“ оставља за собом своје америчке, израелске и европске пандане у погледу техничких карактеристика, изјавио је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин.

Нова генерација тенкова први пут је приказана јавности прошле године на војној паради за Дан победе 9. маја у Москви.

– Очигледно, имамо предност у тенковима, јер тенк који је предузеће за производњу машина ’Уралвагонзавод‘ произвело у Нижњем Тагилу оставља за собом своје америчке, израелске, а посебно, европске пандане у погледу техничких карактеристика – рекао је Рогозин за телевизију „Русија 1“.

Тенком израђеном на основу тајне универзалне платформе „Армата“ управља трочлана посада која седи у оклопној капсули на предњој страни, док је купола беспилотна. Његово оружје је топ глатке цеви калибра 125 мм и митраљез на даљинско управљање калибра 7,62 мм.

Оперативни мотор „Армате“ има до 1.800 коњских снага, док основна верзија тенка има 1.500 коњских снага.

Почетком фебруара директор УВЗ Олег Сијенко изјавио је да је серијска производња „Армате“ заказана за почетак наредне године.

Спремају се и нове подморнице

Русија намерава да ове године започне производњу нове нуклеарне подморнице типа „јасењ“, изјавио је главнокомандујући руске војске адмирал Владимир Корољов.

Како је рекао, поред ње, ове године ће бити започета израда још две дизелно-електричне подморнице пројекта „варшавјанка“, које ће бити прве од укупно шест планираних које ће служити унутар Пацифичке флоте.

Према његовим речима, руска војска ће ове године добити и фрегату „Адмирал Макаров“, као и велики десантни брод „Иван Грен“, али и ледоломац „Илија Муромец“ — први такав брод који је израђен за руску морнарицу.

Поред тога, у току је израда још неколико бродова — корвета „резки“ и „дерзки“, малих ракетних бродова „шквал“, „шторм“, „циколн“ и „бурја“, као и патролног брода „Сергеј Котов“.

Корољов је такође навео и да је у децембру прошле године започета изградња подводног крузера „Књаз Пожарски“ према пројекту већ постојећег „бореја“.