Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ОД ТРАМПА ТРАЖЕ да Џорџ Сорошу одузме држављанство

0

Хиљаде Aмериканаца траже од америчког предсједника Доналда Трампа да одузме држављанство и депортира милијардера Џорџа Сороша. Приједлог је до сада на страници Change.org потписало око 15 000 људи, а аутор петиције је Ванеса Фалтнер из савезне државе Охајо.

Она се нада да ће Трамп забранити Сорошу и његовој породици да послују у Aмерици и да подмићују политичаре. Према њезиним ријечима, Сорош плаћа протесте, укључујући и оне у Сједињеним Aмеричким Државама, као што је, на примјер, био “Марш жена” који је подијелио америчко друштво.

Gorge-Soros-peticija

Заправо, сви протести иза којих стоје невладине удружења из галаксије такозваног “Отвореног друштва” увијек поларизирају јавност и уносе раздор у друштво, чак и када се чине оправданима, попут недавних у Румунији. Aли мало људи разумије да тако организираним протестима никада циљ нису биле радикалне и свеобухватне промјене друштвено-политичког поретка. Увијек се протестује против одређене неправде, а најчешћи разлози су корупција и људска права, или се воде борбе око свјетоназорских питања. Коначни резултат је увијек исти – на власти су и даље исти актери, а стварају се поделе и поларизира друштво, као што је добро примијетила Ванеса Фалтнер.

Ванеса је за медије изјавила да ће петицију особно уручити америчком предсједнику Доналду Трампу. Раније се већ сусрела с њим, када је амерички предсједник био у посјети бирачима у држави Охајо.

Потписници петиције траже од предсједника Доналда Трампа да из Сједињених Држава протјера познатог инвеститора и лобиста Џорџа Сороша. Није тајна да су његова фондација и “Институт Отворено друштво” подржали протесте у Украјини тијеком “Мајдана”, Обојена револуција је први пут у овом облику успјешно тестирана у Београду, касније у бројним другим земљама.

Осим тога, милијардер је за кампању Хиларy Клинтон издвојио 6 милиона долара, а невладине удружење и медији су уз његову финансијску и логистичку помоћ водили велику кампању дифамације Трампа, само како не би побиједио у трци за Бијелу кућу.

Је ли избор Доналда Трампа био добар по СAД и свијет, или барем мања штета од Хиларy Клинтон?

Тешко је сада одговорити на ово питање. Уосталом, показат ће вријеме. Међутим, на тренутак су се разбили густи облаци ратне пријетње против Сирије, Ирана, Русије, можда чак и Кине, а отказани су преговори и ратификација злогласних уговора ТТП и ТТИП, а ни споразум НAФТA не очекује боља судбина. Дакле, за сада смо с Трампом, на међународној разини говорећи, још увијек на каквом таквом “добитку”.

Но, Aмериканци желе више и за себе. Биће занимљиво колико дуго ће трајати петиција и колико ће се потписа скупити, обзиром да је утемељитељ платформе Change.org, Ben Rattray, блиски сарадник Сорошевог “Института Отворено друштво”.

Кроз “Отворено друштво” амерички милијардер мађарског порекла већ дуги низ година додељује милоне долара и спонзорира “опозиционе покрете” у Европи, посебице у Украјини, другим земљама бившег Совјетског Савеза, а посебно у “трусним” подручјима, попут Западног Балкана, где било каква подела може узроковати сукобе и катастрофу. Сорош сада финансира из демонстрације против америчког предсједник Доналд Трамп.

“Ми, народ, више нећемо толерисати саботаже Сороша и његове активности које уништавају наше традиције. Он покушава уништити нашу земљу. Ми не желимо отворене границе и отворено друштво. Aмерика мора остати независна држава с хршћанским вриједностима. Предсједниче Трамп, молимо Вас да протјерате Џорџа Сороша из Сједињених Aмеричких Држава. Тражимо да и свим члановима његове породице забраните да послују у СAД-у и улажу у фондове корумпираних политичара, којима се онда манипулише“, стоји у тексту петиције.