Прочитај ми чланак

СТРАШНИ ТОР: Руска ракета смрт за НАТО

0

Русија је у уторак објавила нови снимак ракетног система Тор који може да уништи НАТО пројектиле.

TOR

Youtube/TLC Reporter

Снимак, објављен на Yоутубе каналу Министарства одбране Русије, показује руске војнике у белим камуфлажним униформама за снег како испаљују ракете система Тор, пројектованог за заштиту објеката од ракетних напада, јавља британски таблоид „Дејли мејл“.

Тор, међутим, у рату може да се користи и против антитенковских пројектила и да неутралише америчке ласерски вођене бомбе Пејввеј, познате као „убице бункера“, којима су Американци гађали положаје у Авганистану и Ираку.

Руси тврде да ракете Тор, које су тренутно распоређене у Белорусији недалеко од границе са Пољском, достижу прецизност од 80 одсто. Пројектили се производе у фабрици Ижевск, у власништву руске државне компаније Алмаз-Антеј.

Тор је замена за истоимени систем из совјетског доба, који је развијен 1975. године и пројектован је за обарање НАТО крстрећих ракета. Руси су продали одређен број старих система Тор Ирану, Египту, Венецуели и Грчкој, која је чланица НАТО.

Председник Русије Владимир Путин уложио је милијарде у модернизацију војске последњих година, после избијања „замрзнутог новог хладног рата“ са Америком, под влашћу администрације председника Барака Обаме, и америчких НАТО савезника, нарочито Пољске и балтичких држава.