Прочитај ми чланак

ОДЛАЗАК ГЕНЕРАЛА: Једини генерал који је за Србе био „издајник“, а за Хрвате…

0

Генерал бивше ЈНА Владимир Трифуновић који је преминуо у 79. години на Војномедицинској академији у Београду, преживео је праву „голготу” последњих 25 година - у Србији је био осуђен за издају, а у Хрватској за ратни злочин на 15 година затвора. Пресуда за издају је укинута 2010. године, док је у Хрватској обновљен поступак због оптужби за ратне злочине.

General Trifunović

youtube.com/AP Archive

Такође, Трифуновић је, заједно са пуковником Бериславом Поповим, у Словенији оптужен за ратни злочин над цивилним становништвом приликом интервенције ЈНА у Словенији 1991.године.

Трифуновићева назовимо голгота почела је 22. септембра 1991. године када је предао касарну у Вараждину у Хрватској са великом количином наоружања, међу којим су били и тенкови, како би спасао 280 војника и официра, док су му жена и деца били таоци. Говорио је да је то урадио да би спасао младе војнике. Ниих је тада аутобусима, уз хрватску пратњу довео до границе са Србијом.

Трифуновић је тврдио да је подређенима издао задатак да онеспособе технику и борбена средства и да непријатељу нису оставили готово ништа.

У Београду је 1995. осуђен за издају, на 11 година затвора, у трећем судском процесу, да би га после снажног притиска јавности тадашњи председник СРЈ Зоран Лилић аболирао 1997. године. Врховни суд Србије је 2010. године укинуо пресуду против њега и групе његових официра. Ипак, провео је три године у Забели, а казна му је претходно била смањена на седам година.

Трифуновић је тада изјавио да није крив и да очекује пуну рехабилитацију. Он је рекао и да се нада да ће се случај разрешити до краја.

Кад се све ово заврши, тражићу пуну рехабилитацију и да држава призна своју грешку, а институције да надокнаде све што сам изгубио за ово време – рекао је Трифуновић 2010. године и додао да се осећа као невин човек и да се нада да ће бити доказано да је све што је чинио било у складу са војничком етиком и са „свесћу команданта“.

Истовремено, генерал бивше ЈНА оценио је да су 19 година он и његова породица били прогоњени.

Окружни суд у Вараждину га је 1993. године правоснажно осудио за ратни злочин на вараждинском подручју, али је жупанијски суд у Вараждину на његов захтев 2013. одлучио да обнови поступак, на Трифуновићев захтев.

Трифуновић је осуђен на обе стране за потпуно различите ствари, што је апсурд целе ситуације. У три државе бивше СФРЈ је осуђен или кривично гоњен – навео је пре шест година његов бранилац и изразио наду да ће на крају Трифуновић у Србији ускоро бити рехабилитован, а у Хрватској ослобођен оптужби.

Током деведесетих, често су се чуле тезе да је Трифуновић предајом Вараждинског корпуса омогућио хрватској страни да за време рата дође до неколико десетина тенкова, што је касније искоришћено за убијање српског живља у Хрватској.

Објавио је три књиге о свом случају „Моја борба за истину“, „Буђење савести – у борби за истину и правну државу“ и „Нећу милост“.