Прочитај ми чланак

Вучић: Пораз на председничким значио би мој одлазак

0

Београд -- Премијер Србије Александар Вучић рекао је да би пораз кандидата СНС на председничким изборима значио његов одлазак са функције шефа Владе.

aleksandar-vucic-1-06-n-s

„Нема никакве сумње да пораз на председничким изборима не мора да значи одлазак свих министара или промену структуре политичких странака у влади, али свакако значи мој одлазак“, закључио је Вучић за ТВ Прва.

Премијер Србије, који се налази у вишедневној посети Индији, рекао је да ће „неки“ покушати да искористе председничке изборе не да би на њима победили, већ да би срушили Владу Србије и њене „добре“ резултате и земљу вратили у „колотечину прошлости“ – „време хиперинфлације и огромног дефицита“.

Упитан да ли ће у суботу Председништво СНС-а разговарати о кандидату за председника Србије, Вучић је рекао да ће се разговарати око „много других ствари“ и око већег ангажовања напредњака.

„Разговараћу с људима у Председништву и око многих других ствари и око њиховог већег ангажмана, јер у реду је да сам ја запустио страначке обавезе и да се не бавим странком, али није у реду да су сви други то запустили и заборавили и препустили свима другима велику иницијативу“, рекао је Вучић за Прву.

Премијер Србије је казао да посао председника Владе обавља с великом љубављу и посвећеношћу.

Премијер Александар Вучић је раније изјавио да су председнички избори питање опредељивања Србије којим ће путем ићи у будућности.

Како је тада навео, уколико победе “они који су већ победили – Јанковић, Јеремић, Шешељ – то ће имати значајне последице за будућност“.

„То значи да људи желе промену политике и да сматрају да ово што ми радимо није добро. Не мислим да је то тако, мислим да би тако нешто било погубно, али у вољу народа никада не бих улазио“, рекао је Вучић.

Осим тога, он је тада истакао да би кохабитација значила да би председник “свакога дана нешто звоцао, имао сва права и никакве обавезе“.

„Влада док ради, тај неко би седео, а Николић то никада није радио, и свакога дана би нешто звоцао. Имао би сва права, никакве обавезе. Питам вас, а шта су урадили ти што критикују? Треба нам неко ко ће да ради са владом, у мрцварењу земље не желим да учествујем“, навео је Вучић.

„Досовски кандидати злоупотребљавају функције“

 

„Савамала – парадигма за притисак и узимање новца споља“
Вучић је изјавио да су најављени кандидати опозиције за председника Републике познати већ две године и да све то време злоупотребљавају своју функцију зарад личних политичких интереса.

Вучић је у изјави за ТВ Прва рекао да ће за 25 дана покушати да се супротстави опозицији за коју, како је истакао, „десет политичких партија и хиљаде њихових људи“ ради само на томе да нешто лоше и ружно кажу о њему, партији коју води и људима с којима сарађује.

Премијер је додао да су сви од раније знали ко ће бити „досовски“ кандидати.

„И раније сам говорио да један од досовских кандидата све време злоупотребљава државне институције, иако смо сви знали шта ради и чиме се бави. Реч је о (заштитнику грађана Саши) Јанковићу“, рекао је Вучић.

Према његовим речима Јанковић све време користи институцију заштитника грађана као представник Демократске странке и неких других странака „зарад, што је још горе, не партијских нити групних, већ личних политичких интереса“.

По законима Србије заштитник грађана нема права да се бави политиком, и требало је да поднесе оставку пре две године када је тиме почео да се бави, изјавио је Вучић.

„И то што ће да је поднесе месец дана пре краја мандата није фер. Било би фер да је то урадио пре две године, када је почео да се бави политиком. Сада се показало да смо све време били у праву, да смо говорили истину о каквим је преварама реч“, рекао је Вучић у интервјуу за телевизију Прва.

Вучић је упитао и медије како је могуће да сви прећуте када је Јанковић рекао да неће поднети оставку и када то образложи чињеницом да ни председник Републике или неко други од функционера владајуће партије неће да поднесе оставку.

„Не желите да поштујете закон када су у питању неки други, а инсистирате на нечему где закона нема када је у питању Влада Србије. По законима Републике Србије заштитник грађана нема право да се бави политиком“, поручио је Вучић.

На питање новинара да ли сматра да Јанковић није добро обављао свој посао заштитника грађана, Вучић је одговорио да је то бесмислено питање, јер „не да га није добро обављао, него га није уопште обављао“.

„Он је обављао свој политички посао“, рекао је Вучић.