Прочитај ми чланак

ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА: Дечаку од лека порасле груди!

0

Реч је о таблетама "риспердал", које лекари прописују људима због психичких поремећаја. Међутим, испоставило се да пацијентима наноси више штете него што им помаже.

125466_grudi_f

Реч је о таблетама „риспердал“, које лекари прописују људима због психичких поремећаја. Међутим, испоставило се да пацијентима наноси више штете него што им помаже.

Међу жртвама фармацеутског гиганта је Еди Библ, ком су због конзумирања „риспердала“ порасле груди као да је девојчица.

Кад је као тинејџер стао пред огледало, није више видео дечака. Видео је само велике груди које подсећају на женске.

– Имао сам веће груди од већине девојчица у средњој школи – испричао је Еди за ЦНН и додао: – Мислио сам да ћу морати да носим и спортски грудњак.

У 13. години Библ је доживео нуспојаву лека којим се лечио од анксиозности и биполарног поремећаја.

Већ платили дебелу казну

Од 1994. године, када је „Џонсон и Џонсон“ лансирао „риспердал“ на тржиште, лек је изазвао бројне контроверзе, и то не само везане за ненаведене нуспојаве. Компанија је морала да плати више од две милијарде долара за казне и одштете након тужби везаних за „риспердал“ и још два лека.

У једном од највећих случајева фармацеутске преваре у америчкој историји „риспердал“ је рекламиран као лек за деменцију, иако је доказано да је ефикасан само у случају шизофреније.

– Дали су ми „риспердал“ и лекар ми је рекао да неким људима помаже. Мени није помогао, јер сам годину и по касније имао гинекомастију – каже Библ.

Сада се заједно с хиљадама других људи којима је овај лек компаније „Џонсон и Џонсон“ изазвао проблеме припрема за тужбу против произвођача и тражи одштету, јер пацијенти нису били правовремено обавештени о могућим нуспојавама.

Иако није неуобичајено да тинејџери добију неки облик гинекомастије, ово је другачији случај. Библ каже да се осећао понижено.

– Да сам знао какве ће последице имати узимање тог лека, никад не бих пристао да га пијем.

Када су његове груди постале видљиве, Библ је престао да излази и да се дружи с пријатељима. Углавном се повлачио у своју собу и играо видео-игрице. У школи није могао да издржи погледе и коментаре.

– Сви су зурили у мене у свлачионици – казао је и додао да је узимање „риспердала“ за његову психу било горе од биполарног поремећаја од којег је патио.

Представник компаније који је говорио и у име маркетиншке фирме која је промовисала лек изјавио је за ЦНН да је „риспердал“ „кључан лек за оне који пате од менталних болести“.

Осим тога, Светска здравствена организација укључује „рисперидон“, изворни назив за „риспердал“, на своју листу „кључних лекова“, што значи да је „један од неопходних лекова за основни здравствени систем“.

Тек 2006. године, након што је лек дуже од деценије прописиван за психичка стања која укључују анксиозност и депресију, компанија је навела гинекомастију као нуспојаву. То је, међутим, било прекасно.

Чињеница да лекари и даље преписују „риспердал“ брине Џејсона Ајткина, адвоката који заступа Едија Библа и још 13.000 жртава којима је тај лек наштетио.

Како Библ каже, тужба неће моћи да избрише његову прошлост и ожиљке од операције којој је мора да се подвргне како би уклонио груди. Ипак, каже да само жели да покаже људима из те компаније шта му је лек учинио и да схвате шта су му тиме проузроковали.

– Желим да им кажем да се ставе у моју позицију у тим годинама – поручио је.

Његовом адвокату циљ је не само да жртве добију адекватну одштету него и да компанију врати на прави пут.

– То је корпорација која је требало да помаже људима, а уместо тога је повредила децу – истакао је адвокат.