Прочитај ми чланак

Путеви Србије масовно губе тужбе од радника: Одбијају да плате сменски и ноћни рад

0

Након кршења радничких права у јавном предузећу Путеви Србије због увођења потпуног аудио и видео надзора запослених, нови случај кршења Закона о раду у том предузећу. Наиме, Путеви Србије, како тврде радници, већ шест година одбијају да им исплате сменски и ноћни рад, због чега је то предузеће само у 2018. и 2019. години платило 180 милиона динара на име изгубљених судских спорова.

Предузеће Путеви Србије већ шест година, како тврде радници, одбија да им исплати сменски и ноћни рад, због чега су радници само у 2018. и 2019. години покренули више од 340 тужби против овог предузећа.

„Слала су се предутужења, питања, сви органи су били укључени, али је све стајало зато што је он тако зелео. Тужило је верујте ми, питање је ко није тужио – врло мало, само они који раде у администрацији и немају право да туже, остали су сви тужили“, говори за Н1 један од радника Путева Србије.

Марио Рељановић из Института за упоредно право каже да број тужби – не чуди.

„То је ланчани ефекат када су сигурни да постоји неко кршење закона, а нарочито када први међу њима добију пресуде у своју корист“, каже Рељановић.

Само у периоду од две године, ЈП Путеви Србије исплатили су радницима који су их тужили око 180 милиона динара са затезним каматама и трошковима суђења, сведоче документи.

„Ја сам добио око 470.000 динара негде током короне 2019/2020, добили су сви, ја имам списак повереника“, каже запослени у Путевима Србије.

Рељановић каже да предузеће крши своје интерне акте, а такође ту долази до непоштовања закона.

„Послодавац је дужан да уз сваку зараду обрачуна све основе за увећање зараде и да исплати зараду увећану по свим ти основама“, каже Рељановић.

Иако Путеви Србије плаћају огромне износе и масовно губе тужбе на суду, како сведоче радници, ништа се и даље није променило.

„То је недоговаран однос, који нажалост није новина, он траје већ доста дуго. Чињеница је да се пословодство, директор и менаџмент тог јавног предузећа осећају поприлично комотно јер на неки начин, чини ми се, они који су надлезни да их контролису, а нарочито ресорни министри за многе од тих ствари не брину“, говори Рељановић.

Директор сектора ког радници означавају као одговорног за ову ситуацију одбио је да говори за Н1. Радници кажу да планирају да покрену тужбе и за прековремени рад који овим тужбама није био обухваћен.