Прочитај ми чланак

DER STANDARD: ЕУ је због антируских санкција изгубила 400 000 радних места

0

Економски рат с Русијом је земље ЕУ само у 2015. години коштао готово 18 милијарди евра, пише колумнист аустријског листа Дер Стандард, Гинтер Освалд.

putin-ameri_f

Новинар коментиарише податке новог извештаја аустријског Института за економска истраживања (ВИФО), који наводи да су губици у износу од 17,6 милијарди евра Европу коштали 400 000 радних места.  Aустрија је изгубила изгледе за запошљавање 7.000 људи, док је у Немачкој рестриктивним мерама погођено 97.000 људи.

„Aустријска коалицијска влада никада није била велики поборник антируских санкција”, рекао је у новембру министар еконимијеа Рејнхолд Митерлехнер, те додао „како се Aустрија противи јачању и продужењу трговинских санкција”.

Студија коју је провео ВИФО истиче да су, осим санкција, озбиљну штету у трговинским односима између ЕУ и Русије изазвали пад цена нафте и девалвација рубље.

Раније је предсједник Источног одбора немачке привредне коморе Волфганг Бихел у својој колумни у Ханделсблату рекао да су антируске санкције Немачку коштале 60.000 радних мјеста, а економска штета за целу Европску унију је досегла десетке милијарди еура.

Упркос свему, само неколико дана прије Божића су економске санкције продужене за још шест мјесеци, односно до 31. јуна 2017.

Aустријски извоз у Русију је 2015. пао за готово 40 % у односу на 2014. Иако ВИФО подсјећа да је извоз у Русију пао и због пада цена нафте и девалвације рубље, због чега је страна роба постала скупља, први пут је израчуната стварна штета везана искључиво за санкције и руске против-санкције.

ВИФО је провео истраживања на разини ЕУ-27, без Хрватске, иако се не зна зашто, те за 2015. наводи укупни пад бруто домаћег производа за 17,6 милијарди еура и губитак готово 400.000 радних мјеста.

gubice-eu-zbog-ruskih-sankcija

ЕУ је највише погодила забрана увоза хране у Русију, где је Москва наметнула најтеже мјере. Подсетимо, ЕУ је због сукоба у Украјину у почетку Русији наметнула “меке” санкције, односно замрзавање имовине и забране слободе кретања за одређене појединце.

Након обарања малезијског путничког авиона у лету МХ17 над Украјином, санкције су проширене. Тада су ограничене могућности рефинансирања руских финансијских и индустријских група. Потом је ЕУ директан извоз и увоз забранила за робе које се могу користити у војне сврхе и “робе с двојном наменом”, те за специјалне материјале потребне за бушење нафте. С друге стране, Русија је увела противсанкције које се односе на храну и пољопривредне производе из Европске уније и придржават ће их се све док буде потребно.