Прочитај ми чланак

ПРОНАЂЕНА ЦРНА КУТИЈА РУСКОГ ПАЛОГ ВОЈНОГ АВИОНА: Четира могућа узрока пада

0

МОСКВА - Дешифровање црне кутије са подацима из палог авион руског Министарства одбране "Ту-154", који се са 92 људи срушио у недељу ујутро у Црно море након полетања из Сочија према Сирији, могло би да потраје неколико недеља.

Russian rescue workers attend the scene of the crashed plane at a pier just outside Sochi, Russia, Sunday, Dec. 25, 2016. Russian ships, helicopters and drones are searching for bodies after a plane carrying 92 people crashed into the Black Sea. The plane was taking the Alexandrov Ensemble, a military choir, to perform at Russia's air base in Syria when it went down shortly after takeoff. (AP Photo/Viktor Klyushin)

Beta/AP (Viktor Klyushin)

МОСКВА – Дешифровање црне кутије са подацима из палог авион руског Министарства одбране „Ту-154“, који се са 92 људи срушио у недељу ујутро у Црно море након полетања из Сочија према Сирији, могло би да потраје неколико недеља.

Извор близак истрази је казао за ТАСС да дужина трајања тог процеса зависи од стања у којем се налазе траке.

„Анализа свега овога, постоји потреба да се види стање траке и покуша да се све дешифрује, то не може да се обави у једном дану. Процес би могао да потраје од неколико дана до неколико недеља“, рекао је овај извор.

Исти извор је навео да црне кутије могу да остану под водом 36 сати и дуже.

Извор из полиције руске агенције ТАСС навео је да је из воде извучена црна кутија са подацима из тог палог авиона руског Министарства одбране „Ту-154“.

„Уређај за снимање података о параметрима лета је извучен из воде. Авион са црном кутијом ће ускоро кренути из Сочија ка Москви где ће је дешифровати специјалисти Министарства одбране“, казао је овај извор.

Русија је приземљила све авионе типа „Тупољев-154“ док не утврди зашто се једна од летелица тог типа, које потичу из совјетског времена, срушила у Црно море.

Руска агенција Интерфакс је ово објавила позивајући се на неименовани извор, преноси Ројтерс.

ТАСС наводи да су ноћас пронађена још три тела жртава у остацима летелице, чиме је број пронађених тела незванично порастао на 16 особа.

Капетан руског авиона „Ту-154“ који се срушио у Црно море, пробао је принудно да слети на површину воде, што показује део авиона који су пронашли рониоци.

Како је за агенцију ТАСС навео извор из Агенције за спровођење закона, рониоци су пронашли део авиона од крила до репа, и према првим информацијама, тај део доказује да је капетан покушао принудно слетање.

Стручњаци наводе да се остаци мотора могу видети на репу.

Делови авиона су раштркани на морском дну у радијусу од 500 метара, а рониоци су претходно на дну мора пронашли и два дела контролног механизма авиона.

У операцији учествује 45 чамаца, 12 авиона, 10 хеликоптера и три дрона.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је претходно да истрага о узроку пада путничког авиона Ту-154 иде у четири правца, али да нема доказа да би терористички напад или саботажа могли бити један од узрока.

„Четири главне верзије су да је авион погодио неки страни објекат, неквалитетно гориво које је изазвало губитак притиска и на крају прекид рада мотора, грешка пилота и технички квар авиона“, навео је ФСБ у саопштењу.

Руски војни авион срушио се у недељу ујутру у Црно море, недалеко од Сочија, а нико од 92 људи није преживео.

Међу страдалима су и 64 члана чувеног Ансамбла „Александров“ и девет новинара.