Прочитај ми чланак

ПРОВОКАЦИЈА РАМЕ: Закупио галерију у Њујорку па изложио слику Велике Албаније

0

Еди Рама организовао уметничку изложбу у једној од водећих светских галерија "Маријан Гудман" у Њујорку и као експонат поставио слику која неодољиво подсећа на мапу "велике Албаније".

4

Еди Рама организовао уметничку изложбу у једној од водећих светских галерија „Маријан Гудман“ у Њујорку и као експонат поставио слику која неодољиво подсећа на мапу „велике Албаније“.

Албански премијер Еди Рама користи сваку прилику да најстрашније провоцира Србе и Србију. Рама је тако сада у једној од најскупљих галерија у Њујорку изложио слике „велике Албаније“!

Шеф Владе Албаније је изложбу својих „уметничких радова“ организовао у галерији „Маријан Гудман“, а као један од експоната представио је слику на календару која неодољиво подсећа на мапу „велике Албаније“!?!

Да скандал буде већи, Рамино „уметничко дело“, осим посетилаца изложбе, која траје од 11. новембра до 23. децембра, могу да виде сви они који посете званичан сајт галерије „Маријан Гудман“.

Уложио много пара

Само закуп галерије за овај пројекат Раму је, према речима упућених, коштао више од 100.000 долара, а спекулише се да је све трошкове покрила албанска нарко-мафија која је јако моћна у САД.

– Молим вас, та Рамина изложба у Њујорку ће трајати месец и по дана! Толико дуго своје слике у САД не излажу ни најпознатији и најцењенији светски уметници. Треба бити баш наиван па поверовати да су амерички стручњаци проценили да су баш Рамина дела врхунска уметност. Пре ће бити да је он то масно искеширао… – тврди наш извор, врхунски стручњак за уметнине који је инсистирао на анонимности.

Милован Дрецун, шеф Одбора за КиМ, каже да је јако жалосно кад неко уметност користи за ратно хушкање, што концепт такозване „велике Албаније“ свакако јесте.

– Ако се већ представља као уметник, од Раме се очекује да промовише мир, љубав и толеранцију, а не да кроз те своје слике индиректно шаље великоалбанске поруке. Ово није уметничка слобода, већ је реч о прљавој политици која је узнемиравајућа и неприхватљива – подвлачи Дрецун.

Ништа није случајно

Горан Богдановић, бивши министар за Косово, такође оцењује да је овакав потез карактеристичан за Раму.

– Албански премијер као да стално осмишљава како да на директан или индиректан начин увреди Србе и Србију. Кад год дође у Београд, све обично почне осмехом и хваљењем односа, а заврши се некаквим покушајем да се наша држава испровоцира. Ово само показује да Рама користи сваку прилику да промовише и истакне нешто против нас. Да се не лажемо, он све то ради врло прорачунато и ништа овде није случајно – закључује Богдановић.

Двапут у Београду, оба пута провоцирао

Еди Рама је дрско провоцирао и током посете Београду у октобру, кад је на панелу Безбедносног форума с премијером Вучићем поручио Србима да хитно признају Косово и да рударски комбинат „Трепча“ препусте Приштини. Наш премијер му је оштро одговорио да Србија нипошто неће пристати на отимање своје имовине.

Рама је сличан испад имао и пре две године, кад је новембра 2014. у Београду изјавио да Србија што пре мора да призна Косово. Вучић му је и тада оштро одговорио.

– Нећу дозволити да било ко понижава Србију, посебно не у Београду! Немам проблем да сваком у лице кажем оно што мислим – да је Косово Србија! – рекао је тада Вучић.