Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Дочекаћу Трампа као председник Србије

0

Председник САД ће сигурно доћи у Београд ако победим на изборима, а велике су ми шансе јер ће бити тесно само ако се Вучић кандидује. Давенпорта смо научили реду. Нема лепших српских песама од четничких, а пустио сам их верујући да ће му се свидети

s

Председник САД ће сигурно доћи у Београд ако победим на изборима, а велике су ми шансе јер ће бити тесно само ако се Вучић кандидује. Давенпорта смо научили реду. Нема лепших српских песама од четничких, а пустио сам их верујући да ће му се свидети

Можда се Александар Вучић замерио црногорској мафији, па хоће да му науди, а можда је и све ово игра, али, у сваком случају, то што ни после 10 дана немамо јасну слику шта се десило и шта се дешава у „случају Јајинци“ јесте слика способности полиције, сматра Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке. Човек који је свакодневно у центру збивања, у интервјуу за Курир прича о Давенпортовој реакцији на четничку песму коју му је пустио у Скупштини, о Трамповој победи, Зорани Михајловић и Томиславу Николићу, али и да му Небојша Стефановић никада није био сарадник.

Ненад Чанак каже да сте ви из СРС, а у вези са овим што се десило с Давенпортом, чопор крволочних примата, шљам…

– Зна се ко је шљам. Та квалификација никад није могла да заобиђе Ненада Чанка. Он је издајник, криминалац, много доказа има за то. Видели сте да је претукао тамо неког човека и да га је суд ослободио. Значи, има утицај и у сфери судске власти, која га штити од закона и може да ради шта му је воља.

Зашто сте онако намучили Мајкла Давенпорта?
– Нисмо га намучили, него га учили реду.

Да ли у учење реду спада и пуштање четничке песме о Трампу?
– Четничка песма о Трампу пуштена је у паузи. Ја сам песму пустио на паузи, и то другим члановима Одбора, а онда је он ушао напола песме. Онда сам окренуо телефон с ког је пуштена песма и ка њему, верујући да ће му се свидети јер разуме српски језик. Ћутао је као заливен.

Сваког другог бих питала је л‘ то било примерено, али од вас се увек очекује „више“…
– То је било веома примерено. Је л‘ сам се ја непристојно обраћао? Има ли лепших песама у српском народу од четничких песама?

Рекли сте да сте га давенпортовали…
– То је Немања Шаровић рекао, ја сам се само придружио. Свидео ми се израз.

Бошко Обрадовић каже да никад не критикујете Александра Вучића.
– Како не критикујем? Је л‘ сам у четвртак цео дан давао изјаве како ми је било смешно – у посети је био Борис Џонсон, министар иностраних послова Велике Британије, и с његове стране само британска застава иако Британија није формално напустила ЕУ, а Србија није ни постала члан ЕУ, а Вучић упорно држи заставу ЕУ поред себе.

Добро, али немогуће да вам је то једина критика?
– Није једина, тада је била ударна. Сваки дан нешто критикујем. Нисам видео да ова влада ишта ради озбиљно. Друго, њено срљање у правцу ЕУ само наноси штету српском народу. Оба сета бриселских споразума врло су негативна, негативно је и што плаћају страним фирмама да отварају радна места и за сваког запосленог радника им дају по 10.000 евра. Смањење плата и пензија критиковали смо од почетка, затим кадровска политика Владе… Влада скоро да нема стручњака.

Ко вам је највећи минус у Влади? Кога, рецимо, ви никада не бисте позвали у Владу?
– Има многих. На пример, Зорана Михајловић. Она је неспособна за било какав озбиљан посао. Она је једна најобичнија трачибаба, која само лапрда језиком. Нити је компетентна, нити се разуме, нити је способна. Само олајава по Влади.

Хоћете да кажете да она у Влади служи да шири аброве?
– Па да. И узнемирава Владу сваки дан. Она је на извору информација из западних кругова, али она то пренаглашава, па чак лансира и оно што сама измисли као информацију коју је управо добила од неке западне амбасаде.

ss

Поред Михајловићеве, ко још?
– Ево, за које би министарство Вулин могао?

Шта њему конкретно замерате?
– Ништа му не замерам, само што није компетентан, није способан и није паметан.

А Небојша Стефановић? Да ли бисте њега узели за неки ресор?
– Да ли бисте га ви икада узели за ресор министра полиције?

Чекајте, вама је био сарадник својевремено?
– Мени није био никада. Био је члан СРС. Ангажован је био у генералном секретаријату, тамо је био чиновник. Био је после и заменик генералног секретара.

И сматрате да је то његов врхунац? Да даље не би могао да напредује?
– Па могао је даље од тога, али не до министра полиције.

Кад смо код полиције, у „случају Јајинци“ још ништа не знамо…
– Нисам начисто. Пазите, тамо је нађено оружје: зоља, сандук с муницијом, бомбе… Нема пушке ниједне. Као да је неко тамо дошао и почео да истовара опрему, па побегао изненађен и оставио оно што је истоварио. Или је неко тамо дошао, то истоварио да би било пронађено, да би постигао застрашивање и узнемирење јавности.

Добро, а то што полиција после 10 дана нема јасну слику…
– То говори о способности полиције.

Да ли сматрате да сви наводи који су се појавили у медијима треба да се испитају?
– Све би морало да се испита, ето, не испитује се, још немамо јасну слику. Још заправо ништа не знамо. Као што још ништа не знамо ни о том оружју на Новом Београду. Очигледно да је то црногорска мафија, очигледно да је ту дошло до сукоба између мафијашких гангова…

Какве везе има мафија с породицом Вучић?
– Можда им се нечим замерио, и то треба да се испита. Није немогуће. Можда да би му се осветили, да му нападну брата. Није немогуће. То мафија ради.

Значи, црногорска мафија, која „оперише“ у Србији, хоће да се освети Вучићу јер им се замерио, је л‘ сам добро разумела?
– То је само нагађање. То је могућност. Најјача мафија у целој Србији тренутно је црногорска мафија.

sss

И мислите да хоће да нападну Вучића преко његовог брата?
– То је врло могуће.

А зашто баш преко брата?
– Јер је брат истурен. Мислим да му ужа породица има много јаче мере обезбеђења, а брат се вероватно креће и сам. Опет нагађам. Постављате ми питања на која ја могу само да нагађам.

Питам, јер је било и опозиционара који кажу: „У реду, треба испитати, али ми изражавамо сумњу јер је овде на пет дана атентат на некога“.
– И то је једна врло логична претпоставка. Не искључујем ја то. Не искључујем могућност да је нека игра. Не, не, то никад од мене нисте чули, али не могу ни да чврсто сумњичим ако немам аргументе.

Кад смо већ код прича да неко неког стално хоће да убије, Томислав Николић је 2010. рекао да сте хтели да га убијете преко Милоша Симовића? Да ли вас је неко од надлежних испитао у вези с тим?
– Не. Никада. Тужио сам Тому, али је суд одбацио тужбу. Али сам тужио Блиц због објављивања тога и добио 300.000 одштете.

Па како то? Један политичар изађе и каже: „Тај и тај хоће да ме убије“, и новине то објаве, и онда новине изгубе, а тај неко – ником ништа.
– Па, ето, Србија је земља чуда.

Од старта подржавате Доналда Трампа, зашто?
– Зато што уноси нову наду целом човечанству. Зато што је против отуђених центара моћи, глобалистичких и завереничких кругова итд.

Зашто је његова победа одлична за Србе?
– Одлично је што је она караконџула Хилари Клинтон отерана на сметлиште историје. То је већ огроман добитак за Србију. Она се сва ставила у функцију шиптарског лобија. То је чист добитак. Друго, Трамп се веома лепо изразио о Србима, нуди преговоре Русима и Путину лично.

dt

Да ли верујете да ће Трамп да дође у Србију током мандата?
– Па ако ја победим на председничким изборима, сигуран сам да хоће.

Да ли бисте се удружили с још неким из опозиције?
– СРС је највећа опозициона партија и не иде да нам најмања партија покреће иницијативу у том правцу. Ако постоји спремност да се подржи моја кандидатура, у реду, а ако ће сад неко доћи да ми паметује, да ми сад заједнички тражимо новог кандидата, од тога нема ништа.

Шта ће вам бити главни аргумент у кампањи, а да није „Тома је издајник“?
– Па ја водим позитивну кампању. Свестан сам да та функција у мирнодопским условима не даје много, али оно што даје ја ћу максимално користити на најбољи начин и извршавати.

За Николића сте, откако сте дошли из Хага, рекли све најгоре, за Вучића да је паметан и да је био добар студент. Шта ако сад тај паметан и добар студент одлучи да СНС подржи Николића?
– Па ништа, онда ћу их поразити на изборима. Пазите, мени је ситуација прилично повољна. Мени је кључно питање хоће ли се Вучић кандидовати или не. Објективно, ако се кандидује, то би било прилично тесно за мене, али није безнадежно. Он је сада још увек на врхунцу популарности, питање је како ће бити за четири-пет месеци. А ако кандидује било кога другог, ја ту не видим конкуренцију.

Мислила сам на то да СНС има велику машинерију…
– То је тачно, али оспособили смо и ми мало своју машинерију, оспособљавамо је и даље.