Прочитај ми чланак

НAПЕТО У СРЕБРЕНИЦИ: Полиција Српске у згради где се чува избори материјал

0

Припадници Станице јавне безбедности Сребреница МУП-а РС ушли су у Сребреници у зграду у којој се налази изборни материјал.

specijalci srpska

Претходно је члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Aрнаутовић рекао да је реч о специјалним једницима, а портпаролка ЦЈБ Бијељина Aлександра Симојловић да је у питању превентива због нарушавања безбедности.

„Желим да вас обавестим да сам управо сазнао да је Специјална полиција МУП-а РС ушла у просторије Општинске комисије у Себреници, да је под њиховом контролом изборни материјал, да се од јуче чудне ствари дешавају и да је Општинска изборна комисија под притиском“, казао је Aрнаутовић, пренела је регинална Н1ТВ.

Симојловић у изјави за Н1 је казала да се припадници МУП-а налазе у згради како „не би дошло до нарушавања стања сигурности“.

„Заједно за Сребреницу“ – бројне неправилности на гласању за Сребреницу у ФБиХ

Коалиција „Заједно за Сребреницу“ данас је саопштила да је, од 1.700 регистрованих бирача да у Федерацији БиХ у одсуству гласају за Сребреницу, бирачко право искористило њих око хиљаду.
„Бошњачки представници у овом мјесту тврде да је у одсуству гласало 1.350 бирача за Сребреницу, што није тачно, јер имамо прецизне податке са свих већих бирачких мјеста који то демантују. Ријеч је о подацима које су доставили наши посматрачи који су присуствовали бројању гласова, а они не обухватају само неколико мањих бирачких мјеста на којима је укупно могло гласати стотињак бирача, уколико су сви пријављени приступили гласању“, наводи се у саопштењу ове коалиције. У саопштењу се истиче да су посматрачи уложили примједбе на тим биралиштима због низа неправилности. Наводе се примјери да су појединци на тим бирачким мјестима гласали за умрле или са неодговарајућим личним картама и да то нису били појединачни случајеви. Коалиција „Заједно за Сребреницу“ због тих нерегуларности тражи поновно бројање тих гласова и да Централна изборна комисија БиХ размотри те приговоре и предузме одговарајуће мјере, те онемогући изборне преваре и лажирање резултата са биралишта.
„Наши посматрачи ће присуствовати бројању тих гласова у Сарајеву. Процјењујемо да од 1.700 регистрованих за гласање у одсуству за Сребреницу није гласало више од хиљаду бирача, што није ни близу довољно да бошњачки кандидат за начелника сребреничке општине Ћамил Дураковић достигне српског кандидата Младена Грујичића према броју гласова, јер његова предност износи 2.312 гласова без још три обрађена редовна бирачка мјеста, гдје ће се, према прелиминарним подацима, разлика повећати за још око 130 гласова“, истичу из Колације.

Члан Централне изборне комисије (ЦИК) Суад Aрнаутовић обратио се јутрос новинарима испред зграде ЦИК-а и рекао да да жели да обавести јавност да је специјална полиција РС ушла у Сребреницу и да држи под контролом изборни материјал и изборни процес у том граду.

Он је оценио да је то противно изборном закону и да је тренутно у току колегиј ЦИК-а те да он иступа као појединац, а не у име ЦИК-а. Према његовим информацијама, специјална полиција држи и зграду Скупштине општине Сребренице и да све то представља притисак на Општинску изборну комисију (ОИК).

– У вези са тим изборним материјалном се од јуче нешто чудно дешава. Немам детаљније информације у вези са тим, али оваква ситуација није уобичајена нити у складу са Изборним законом. Мислим да је ОИК у овом тренутку под великим притиском и сматрам да би јавност у најмању руку требало да се укључи како би се утврдило о чему се ради – рекао је Aрнаутовић.

Специјална полиција РС-а у Сребреници контролише изборни процес

Специјална полиција ентитета Република Српска ушла је у Сребреницу и у овом моменту држи под контролом изборни материјал и генерално изборни процес у овој опћини, потврдио је за Кликс.ба предсједник Општинске изборне комисије Сребреница Нермин Aливуковић.

Он је казао да су јуче око 15 сати припадници Специјалне јединице Центра јавне безбједности Бијељина дошли у зграду Општине Сребреница објашњавајући да су задужени за чување изборног материјала јер је наводно неко вани износио одређену количину материјала, односно врећа.

„Синоћ око 20 сати појавила се вијест да је пронађена нека врећа са изборним материјалом. Под тим околностима саслушан сам у полицији у Сребреници“, рекао је Aливуковић.

Казао је како је након тога одржана хитна сједница Оштинске изборне комисије где је донесена одлука да ће, ако не престане притисак на рад Комисије, они прекинути рад и тражити од ЦИК-а да их разријеши.

„Па онда нека ЦИК довршава овај изборни процес у Сребреници“, закључио је Aливуковић.

Из Центра јавне безбједности Бијељина казали су нам како се у Општини Сребреница налазе Јединица за подршку ЦЈБ Бијељина и полицијски службеници из Сребренице.

„Они осигуравају изборни материјал, а све с циљем одржавања повољног стања сигурности. Ту се налазе откада је изборни материјал стигао у Сребреницу и ту ће бити све док тај изборни материјал не оде у Централну изборну комисију“, казала је гласноговорница ЦЈБ Бијељина Aлександра Симојловић.

Сребреница: Одобрено отварање врећа са пет бирачких мјеста

Централна изборна комисија БиХ одобрила је Општинској изборној комисији Сребреница да са пет бирачких мјеста отвори вреће са гласачким листићима и контролним бројањем утврди резултате избора, потврђено је Срни у ЦИК-у.
 
„Ријеч је о бирачким мјестима на којима није било могуће отклонити математичко неслагање резултата при уносу у апликацију за унос и обраду изборних резултата, без отварања врећа“, појаснила је портпаролка ЦИК-а Максида Пирић.

Општинска изборна комисија Сребреница затражила је одобрење од ЦИК-а БиХ да због наводних пропуста у попуњавању записника са четири бирачка мјеста буду отворене вреће са изборним материјалом са тих биралишта и да се поново преброје листићи и упореде резултати.

Припадници Центра јавне безбједности Бијељина чувају изборни материјал у Сребреници још од његовог допремања у град уочи локалних избора све док не буде упућен у Централну изборну комисију , изјавила је Срни портпарол ЦЈБ Бијељина Аклександра Симојловић.

„Полицијски службеници ЦЈБ Бијељина и Полицијске станице Сребреница налазе се у згради општине Сребреница гдје обезбјеђују изборни материјал с циљем одржавања повољног стања безбједности“, навела је Симојловићева и одбацила тврдње да изборни материјал чува Специјална јединица полиције, које је изнио члан ЦИК-а Суад Арнаутовић.