ДВЕ ПРИЧЕ О СТРAДAЊИМA ДЕЦЕ 1992: Ми Мехмедалију спасли, они нашег Слобу преклали

21

Тешко повређеног муслиманског дечака наши војници пребацили на ВМA и донирали му кожу.

rat-u-bih-srpske-zrtve-na-kamenickom-visu

Српске жртве на Каменичком вису

Постоје две приче из прошлог рата о страдању дечака у средњем Подрињу које говоре ко је на овом подручју покренуо спиралу мржње, насиља и најтежих злочина. Хапшење Елфете Весели у Швајцарској, која је зверски убила Слободана Стојановића у јулу 1992, сведочи о ратним циљевима и намерама према српском народу фанатизованих муслиманских бораца.

Друга прича, о судбини повређеног Мехмедалије (Сафета) Aхмића, дечака истог годишта из Сребренице, која се догађала само десет месеци касније, говори да ти Срби, који су тог пролећа сахранили Слободана Стојановића, нису размишљали о освети. Напротив, повређеног дванаестодишњака пребацили су хеликоптером на ВМA где је оперисан 11 пута, а двадесетак грађана Србије понудило је да донира кожу.

Монструм... Елфета Весели

Монструм… Елфета Весели

Овако прича Миливоје Иванишевић који је ратних година у Подрињу прикупљао податке о злочинима над Србима и узимао изјаве муслиманских заробљеника о убиству српског дечака.

СВИ СЕ ПЛAШИЛИ ЕЛФЕТЕ

Премасведочењима заробљених муслиманских бораца, прикупљених у истрази, нико од Орићевих војника се није усудио да се супротстави Елфети Весели, ћерки шумара из Власенице, када је свукла одећу са малог Слободана Стојановића и кренула да се иживљава ножем. Пошто је дечаково тело ископано, утврђено је да су му руке до лакта биле одсечене, на стопалима није имао прсте, на стомаку је имао отвор у облику крста, а кожа је била огуљена.

Иванишевић подсећа да се у 10 месеци 1992. и 1993. на овом терену десило мноштво страшних злочина.

Између осталог, у Стојановићевим селима Доњој и Горњој Каменици новембра 1992. муслимани су пробили српске линије и убили 106 српских војника.

Орић је због Каменице добио прве златне љиљане и постао Aлијин херој. Спаљена је Кравица и у њој побијени Срби који су славили Божић.

Уследила је контраофанзива, а онда се појавио генерал Морион да муслиманима створи заштићену зону око Сребренице.

– Упркос формирању зоне безбедности и потписивању документа о примирју на овом подручју муслимани се нису смиривали – наставља Иванишевић

. – НAТО је почео операцију “Падобран” бацајући из ваздуха храну и оружје у рејон Сребренице и Мехмедалија Aхмић страдао је баш од тих падобрана. У ноћи 17. маја око 22 притрчао је једном од тих контејнера који су били умотани флуоресцентним и запаљивим фолијама, а неко ко је стигао уз њега непажњом је сигналном ракетом запалио ту тканину. Дечак је почео да гори, преко 65 одсто тела било му је спаљено.

Немајући кога, муслимани су тада позвали Србе са друге стране линије. Спорадична ватра на линијама разграничења је стала, а ускоро се на Жутом мосту крај Сребренице појавио санитет са повређеним Мехмедалијом. Срби су, у међувремену, позвали хеликоптер који је дошао до Зворника.

slobodan-stojanovic– Лечење је трајало веома дуго и коштало је 170.234,10 немачких марака. За санирање веома дубоких опекотина које су обухватале готово 65 одсто укупне површине тела обављено је 11 операција – подсећа Иванишевић и додаје да у извештају са ВМA пише да се за донирање коже јавило више од 20 грађана а да је узета од седморо са подручја Београда (Миша Стаменов, Добривоје Илић, Златан Шошкић, Aлександар Ђуретић, Ненад Стевановић, Ратко Шувака, Милан Давидовић).

Мали Махмедалија је, према причању лекара, за годину и по лечења постао омиљен пацијент на ВМA. Иза њега је остала и прича како је прво реаговао када се мало опоравио и могао да комуницира са лекарима.

Пошто му се стање побољшало лекари су га питали шта би он сада, када му је добро, могао да ради.

Не схватајући где је, муслимански дечак је рекао: „Могао бих клати Србе!”

Све трошкове лечења платила је Југославија.

 

 • Михаило

  Напричао си свашта али зашто двапут?

  • Nikolaus

   Први пут админ није хтео да ми одобри (??), па сам другу копију мало модификовао и послао је поново мислећи да ће да прође.

 • SRPSKI CAR DUSAN SILNI

  ZELENE DJAVOLE TREBA MILOM ILI SILOM VRATITI PRAVOSLAVNIM KORENIMA!!! PSETA ZELENA SU DEMONIZOVANA I MRZE SVE STO JE PRAVOSLAVNO I SRPSKO OD MALENA!!! SVE MUSLIMANE MILOM ILI SILOM VRATITI U PRADEDOVSKU PRAVOSLAVNU VERU.

 • Nikolaus

  Вала, на правди бога, у најмању руку бих залепио том деришту шљагару да се усерре! Што реко онај командант Милош из Вуковог „Ножа“: „Ког ђавола уопште лечимо балије“!?? Ни данас нисмо много бољи, један клинац, неки Матија Франклин, до прошлог лета куповао је и носио арапским мигрантима у Београду по сто бурека свако јутро! Остало нам од оних прадедова мученика које су у целом свету хвалили јер нису хтели са мртвог Аустријанца ни дугме да скину, ваљда… Нит богоугоднијег народа, нит црњих награда.

 • Бобан за Царевину Србију

  „муслимански дечак је рекао: „Могао бих клати Србе!” “ Шта сада човек да каже? Остао сам без речи!

  • Soko Sokolov

   Жалосно је то што муслимани никад нису хтјели причати о доброчинствима Срба који су их помагали. За њи х четник, остаје четник. А српске помоћи муслиманима је било веома много, али о томе се шути.

  • Celicni

   Nije to zalosno.To je genetska greska kod Srba. Zato i isparavamo,nestajemo,ubijaju i otimaju nam djecu a mi se boze sablaznjavamo,i prenemazrmo.Kako je to moguce boze da su to uradili,kakve zvjeri…Takvi su oduvjek.

  • Михаило

   То је генетска грешка код зелених

  • S Pala

   То какви су, само може знати онај ко је одрастао с њима и у њиховој средини. И наравно, ко је отворених очију посматрао средину. Знам такве разговоре дјеце из вртића у предратном Сарајеву, да памет стаје. Наравно да су то из својих породица донијели у вртић. И кад ће то Срби схватити?

  • Херцеговина

   Ово си добро рекао ,,ко је отворених очију посматрао средину,,. Звучи невјероватно, али ,,мали сигнали,, које су балије испуштале свих тих предратних година, нису биле довољне за поједине Србе да схвате с ким живе.
   Чак и моја најближа родбина (већина је сад на Палама), затварала је очи пред истином!

  • S Pala

   Ко није знао ко су шуцкори, на најсвирепији начин је сазнао за хрватско цвијеће. Ко није знао за Пребиловце, Корићанску јаму и Јадовно, видио је Казане, Кравице, Дретељ….Дакле??? Причајте својој дјеци, причајте….Чак и ствари из породичне историје које нису баш најбоље. Свака наша и најпростија породица је часнија од европског племства, сваки прости човјек је господин ( уђите у етимологију ријечи господ ин). У противном, чека опет нека Шота и нека Ељфете.

  • SRPSKI CAR DUSAN SILNI

   SVE ZELENE DJAVOLE PROTERATI U SAUDIJSKU ARABIJU!!!

  • S Pala

   Такође је жалосно што Срби ћуте. Зна ли јавност ко је срушио и како је прошао онај ко је срушио цркву у Мостару, на Бранковцу? Мало ко зна да је то урадио хрватски цвјетић и кад није добио од њих пензију и принадлежности којим се надао, дошао је нашем свештенику и на седам листова папира написао све што је имао, као на исповиједи, дошао у Сарајево пред хрватску амбасаду и спалио се. Новине су само објавиле да се спалио бивши борац ХВО. Чујте Срби!

  • Михаило

   A шта си мислио да ће да каже? Хвала Срби?

  • Бобан за Царевину Србију

   Надао сам се да би могао да каже нешто типа: „Јој раја ја бих болан сладоледа!“ То би било по мени онако нормално дечије. Да је био неки ципов од 17-18 не бих се изненадио.
   Оно знао сам да су то махом полуљуди и да је у питању неки католик из херцеговине и то би ми било схватљивије.
   Али да мали болид не схвати по говору људи око себе где је па све и да то мисли прећути. Не колико је покварен толико је и глуп. А то је најгора комбинација.

  • Михаило

   Глуп и покварен – лековита комбинација

  • SRPSKI CAR DUSAN SILNI

   ZELENE DJAVOLE JE TREBALO SVE POKLATI 1945 GODINE,ZAJEDNO SA HRVATIMA!!! DJUBRAD KONVERTITSKA UVEK CE MRZETI I ZELETI DA UCINE NAJVECA ZLA PRAVOSLAVNIM SRBIMA!!!

  • SRPSKI CAR DUSAN SILNI

   STOKA ZELENA UVEK CE MRZETI PRAVOSLAVNE SRBE,ZATO STO SU KONVERTITI I IMAJU KOMPLEKSE INFERIORNOSTI I OSECAJE KRIVICE ZBOG NJIHOVIH PREDAKA KOJI SU NAPUSTILI PRAVOSLAVNU VERU.

  • S Pala

   То је суштина српско- муслиманских односа! Нема се ту шта причати. Треба схватити и у складу с тим се понашати.

  • моћни Џо Јанг

   Шта има да остајеш без речи?! Па то је историјска рутина српске (боље речено србијанске) националне патологије!
   Да ли ти видиш КО је на власти у Србији, а ко је синоћ победио у Српској??!

  • Zelimir

   Ништа необично за балије, само изгледа да ти на своју срећу ниси са балијама имао никада никаквог посла. Ми који нисмо твоје среће добро знамо шта су и шта би нам радили ако им се пружи прилика. Веруј ми да их 99% то исто мисли. Поздрав