Прочитај ми чланак

ТУРСКИ АНАЛИТИЧАР: Још једна кобна грешка Сједињених Америчких Држава

0

Да, то је био миран и ограничен покушај преврата овде у Турској, у организацији мале групе команданата у турским војним снагама. Високи команданти су одмах одбацили да учествују у државном удару. Те се може закључити да су турске оружане снаге као целина одбациле преврат од почетка.

turska puc4

Официри који су организовали пуч припадају у потпуности Гиленовој организацији, која је власништво ЦИА. У ствари, покушај преврата је одговор на истрагу, која је започета против две хиљаде официра, припадника Гиленове секте (култа). Преврат је, такође, одговор на турску борбу против курдске ПКК.

Званично, оганизатори преврата су рекли да они желе мир у земљи и мир са ПКК. Такође су објавили да одбацију све мере предузете против „Гилениста“. А, преврат је, у ствари, одговор на промене турске политике, којом се Турска приближава суседима – приближавање Турске и Русије, заокрет у односу на Сирију, и нови односи са Египтом.

Овај преварт је дефинитивно америчка саботажа, као реакција на турску унутрашњу и спољну политику, која се не поклапа са америчким интересима. Сједињене државе су прилично забринуте због наше борбе против курдске ПКК и зато су организовале овај покушај преврата.

junus soner biografija Јавно супротстављање овом преврату показује да политика Председника Ердогана ужива велику подршку. Гилен је секташ. Кемалисти дефинитивно нису подржали преврат који су покушали секташи. Војска и многе партије, укључујући Патриотску партију – сви смо подржали легалну владу.

Са катаклизом је готово. Последње мале групе војника су похапшене без борбе. Убеђени су да треба да се предају. Људима који су учествовали у преврату биће суђено и очекују се одлуке суда.

За сада у Анкари и Инстанбулу нема сукоба. Искрено говорећи, још је ноћас било јасно да државни удар неће успети. Водећи командант турских снага се у ТВ програму успротивио преврату и рекао да остаје са турским народом.

Спољна политика Турске ће наставити да буде као до сада. Председник Ердоган нема више никакве сумње у вези са организаторима ове катаклизме. Бинали Јилдирим, турски Премијер је објавио да Фетулах Гилен, који живи у Сједињеним државама, сместа треба да буде враћен у Турску. Очекујемо да ће Турска ојачати сарадњу са суседима – Русијом, Сиријом и Ираком.

И, да разјаснимо: ово је био про-амерички државни удар. Организовали су га Гиленови официри у војсци против војске, владе и народа. Ово није био опозициони покрет и није имао никакву подршку у народу. Чак и најбруталнији скептици и опозиционари су изашли на улице да одбране државу и Владу. Па је све ово само још једна кобна грешка Сједињених држава.