Прочитај ми чланак

СВЕ ВИШЕ ПРИСТИЖУ: За пет месеци у Србији откривено 100.598 миграната

0

Овај број већи је за три и по пута у односу на исти период лане, а разлог лежи у затварању граница и њиховој строжој контроли.

migranti-izbeglice tanjug-ap_f

Строжа гранична контрола у земљама дуж мигрантске руте довела је у првој половини ове године до наглог пораста кријумчарења избеглица. Светске и европске полиције удружиле су се у борби против кријумчара и организовале неколико великих акција хапшења.

У једној од њих, у којој је учествовао и МУП Србије, названој „Широко – 2”, за само 36 сати ухапшено је 39 кријумчара људи и откривено 580 илегалних миграната, саопштено је јуче из полицијске и обавештајне агенције Европске уније (Европол).

Циљ ове акције је да међународна размена информација служби у реалном времену доведе до полицијске реакције и хапшења кријумчара. У пракси, акцијом је управљала централа у Бечу, а у укљученим државама су формирани полицијски штабови, који су размењивали информације. Тако је, дојавама између полиција заустављен кријумчар, који је покушао да побегне из Мађарске са шест илегалних сиријских миграната. Ухапшен је у Аустрији, након готово филмске потере кроз Словачку.

„Размена података у реалном времену једно је од најбољих полицијских оруђа у спречавању прекограничних криминалних активности”, наводе у Европолу.

Српска полиција је, сазнајемо, знатно допринела овим хапшењима. Привела је пет особа и открила 170 илегалних миграната. Преконтролисано је 1.101 возило и 1.343 особе. У акцији су поред Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу, учествовале Управа криминалистичке полиције, Управа саобраћајне полиције и Управа граничне полиције МУП-а. Информације су се размењивале са полицијама и пограничним службама Аустрије, Бугарске, Хрватске, Македоније, Немачке, Мађарске, Румуније, Словеније и Швајцарске.

Да је ситуација алармантна, сведоче подаци српске полиције. У првих пет месеци ове године на територији Србије откривено је укупно 100.598 илегалних миграната. То је за скоро три и по пута више него у истом периоду прошле године, када је полиција открила 29.514 избеглица, показују подаци МУП-а Србије достављени „Политици”.

Иако је откривен много већи број миграната, у првих пет месеци ове године поднето је мање кривичних пријава него у истом периоду лане. Од 1. јануара до 31. маја ове године МУП је поднео 130 кривичних пријава против 207 учинилаца, због недозвољеног прелаза државне границе и кријумчарења људи. У истом периоду прошле године полиција је поднела 312 кривичних пријава, против 501 учиниоца због истог кривичног дела.  

Криминалне групе кријумчара остварују велики профит. Само прошле године кријумчарске мреже су зарадиле између пет и шест милијарди долара. Процене су да ће цене кријумчарења наставити да расту, као и да ће се искоришћавање избеглица додатно повећати у транзитним земљама и у земљама одредишта.

„Услуге” пребацивања до жељене дестинације, по папреним ценама плаћају избеглице које су запеле у некој од транзитних земаља на путу према западној Европи. Према подацима Интерпола, једна албанска организована криминална група је мигрантима наплаћивала 14.000 евра по особи да их „зодијак” чамцима превезе из Француске до Енглеске. У оквиру акције ове међународне полиције, кодног назива „Инфра Хидра”, ухапшено је неколико чланова ове криминалне групе, међу којима су организатор руте и рачуновођа.

Акција „Инфра Хидра” усмерена је на сузбијање криминалних група кријумчара људи. Интерпол је недавно саопштио да ће у оквиру ове акције, преко друштвених мрежа затражити помоћ јавности у потрази за осумњиченима који кријумчаре мигранте. Помоћ јавности очекује се у потрази за још 123 осумњичене особе за трговину људима. Фотографије и информације о 10 најтраженијих бегунаца су објављене на сајту ове полиције. Интерпол апелује да свако са информацијом о могућој локацији људи са потерница може да контактира локалну полицију или Интерпол.

До сада је у оквиру акције ухапшено 26 особа и лоцирана је 31. Међу ухапшенима је тридесетдеветогодишњи Мароканац, који је по цени од 12.000 евра Сиријцима набављао украдена белгијска лична документа, као и један српски држављанин, члан криминалне групе који је прокријумчарио 25 миграната из Србије у Мађарску.

Операција „Инфра Хидра” укључује Европол и 44 државе, међу којима и Србију. У српској полицији, међутим, још нису добили конкретне смернице ни планове у вези са овом акцијом.