Прочитај ми чланак

ШТА БИ СРБИЈА БИЛА БЕЗ НОЛЕТА: Човек који није дао да наше године поједу скакавци

0

Шта би нам остало да у овом времену немамо Новака Ђоковића. Не путујемо нигде, а освојимо цео свет. Или: Замислите недељно поподне без Нолета на ручку, финала и пехара са мастерса или гренд-слема.

novak-indijan-vels-zastava-1024x699

ФОТО: AP/Mark J. Terrill

Шта би нам остало да у овом времену немамо Новака Ђоковића. Не путујемо нигде, а освојимо цео свет. Или: Замислите недељно поподне без Нолета на ручку, финала и пехара са мастерса или гренд-слема.

Добро је што Земља тог поподнева 21. маја 1987. није убрзала кретање око своје осе па се директно катапултирала у 23. Каква би само штета била да се те године није догодио 22. мај.

Неко рођен за број1 – тог дана дошао је на свет. Да га освоји! Неко ће рећи да га покори. За Новака Ђоковића, међутим, то не важи. Он осваја, плени и зрачи, а не покорава, не гази и не затире. Он је племић, није војсковођа! Свет није под његовим ногама, али јесте на длану у висини срца! У понедељак наш Ноле започиње 200. недељу на челу АТП ранг-листе. Да подсетимо, година има 52 недеље. Какав је то мандат!

У друштву Лејвера и Борга

Ђоковић је у Амерсфорту, у холандској регији Утрехт, освојио свој први турнир из серије 250 АТП тура. Било је то 23. јула 2006. У финалу је победио Чилеанца Масуа са 2:0 (7:6, 6:4). Први пут је представио Јелену Ристић у срцу и Маријна Вајду у тренерском боксу. Дакле, скоро ће деценија од тога.

tan2016-4-3_213817465_2-400x484

Фото: AP/Alan Diaz

Ако странице са Новаком истргнемо из наших албума, чега ћемо да се сећамо? Шта да памтимо, скакавце? По чему, по зубима за кидање и жвакање наших година? Мало са лева, мало здесна. Док се тврдокрилци не сударе на пољу опустошених надања.

Заборавите то зујење, ударите слајс свакодневици, па ухватите шампионски ехо лоптице тап-тап Мелбурн, тап-тап Вимблдон, Њујорк…Градови се ређају као дестинације “Етихад ервејза”. А онда идемо нови круг, Земља је округла. Мада се учини да је она равна плоча од Токија до Мајамија са Новаком на сервис гему.

Досадашњи биланс за импресиван. Новак је освојио 11 гренд-слем титула, исто колико и легендарни Род Лејвер (Аустралија) и Бјерн Борг (Шведска). Освојио је и 29 турнира из Мастерс серије као нико до сада. Зарадио је на турнирима 99.673,404 долара, а ту је плус и зарада од спонзора.

“Тата, хоћу да будем првак света”

Шампионов пут изгледа као бајка. Да ли је баш тако? Срђан Ђоковић се сећа једног породичног разговора из 1997. године:

– Одлучили смо да ризикујемо и кренули смо без резерве, пуног срца. Сели смо с њим за сто кад је имао 10 година и питали га – шта ти хоћеш да будеш? Рекао је да жели да постане првак света у тенису, у чему смо га апсолутно подржали и од тада сам се посебно посветио његовој каријери.

И кренуо је Новак одлучан и поносан. Пре неколико месеци Никола Пилић, док једним оком надгледа рад младих тенисера у Опатији, а у другом чува Новака, оног дечака кога је срео у академији „Ники“, северно од Минхена, у октобру 1999. године, каже:

– Кад сам видео како је сложио своју торбу, знао сам да ће ово дете успети. Сву своју љубав Ноле је послагао у ту своју торбу. Није могао да омане, а кад сам видео са какавом озбиљношћу прилази загревању на сваком тренингу па како има фотографско памћење да региструје сваки потез који је могао боље да одигра- био сам сигуран да имам великог будућег играча пред собом. Мада, путеви деце су непредвидиви, поготово што су Нолетови родитељи крајњим напорима, сналажењима, довијањима обезбеђивали одређена средства за напредовање свог сина.

Као Пит Самрпас у Вимблдону

Новак би у слагању торбе прво кренуо од Вимблдона, па Аустралијен опена, УС опена, па Ролан Гарос, касније би мало мењао распоред: Мадрид, Токио, Пекинг, Москва, Рим…

– Своју прву зараду потрошио сам на храну за пријатеље јер је чек био скроман, али довољан да ми прославимо. Имао сам 16 година. Идол ми је тада био Пит Сампрас, кога памтим из времена док је у Вимблдону као победник држао пехар у рукама, а ја сам себе замишљао на његовом месту.

Мелбурн је пао 2008, Лондон и Њујорк у пакету 2011. Шљака Париза се опире, али упашће и она у Новакову торбу. Зашто не већ за две недеље?

Друштво са јахте на Азурној обали

novak-ap-400x574

Новак са супругом Јеленом: AP/Lefteris Pitarakis

Пре десет година у разговору за тинејџерски часопис “Хупер”, на питање где видиш себе за 10 година, Новак је “запловио”:

– На јахти, негде на Азурној обали, у лепом друштву, са пријатељима и своја два брата.

Тада је био 140. тенисер света. Прешао је 139 степеница и 4. јула 2011. постао први пут светски број 1. И како се он муњевито пео ка врху исто тако је расла његова популарност.

– Отац ми је дао име Новак и нисам имао много имењака. Поносан сам на своје име. Старина Новак је био велики хајдук.

За првих пет месеци те 2011, према подацимо за републичког Завода за статистику, родило се једно велико хајдучко одељење. Чак 37 дечака добило је име Новак.

Како је један рачун за струју остао неплаћен

Ноле је везао све генерације за себе. Прошлог лета, заправо Вимблдона, у „Електродистрибуцији“ на Бановом брду дедица чека да плати рачун за струју. Запара велика напољу, па се жали:

– Колико сам чеко транвај на окретници…Да сам пешке кренуо сад бих завршио. Али, ја навро, ето, хоћу на трамвајн.

Тражећи слушаоца, повремено погледавши на велики сат, настави:

– Е, кад смо дошли пре 40 и нешто година одоздо, из среза Србица, овде на Жарково, запослих се у „Ратко Митровићу“. Два трамваја сам мењао до градилишта.

За шалтером благајница дикцијом љубазности објашњава старијем господину по ко зна који пут шта је то зелена тарифа и зашто је његов рачун виши од оног што је он израчунао.

Дедица из “среза Србица” подиже глас:

– Хајде, човече, убрзај, мало. Држава је тако рекла и одредила. Сад ћеш ти да исправиш. Ако имаш пара плати, ако немаш мрак, дрва…Хајде, закаснићу на Новака, игра са овим Хрватом Чилићем…

И настави монолог:

– Како је разбио је овог Немца. Кол..,кол…Колшрајбера. Није он нимало лаган. Али наш је Соко соко и високо.

Помислих, можда га је запамтио Нолетовог ривала зато што је Немац. Али, не би тако:

– Два дана је игро Соко с Андерзоном. И богме сервира тај ко гранате. Пет сетова. Ноле,ипак, за све нађе лека.

Извири мало из реда, одмахну руком:

– Нек сутра баба дође, рачун је ту.

И оде чичица старачким гегом низ Пожешку до станице. Наићи ће нешто транвај, трамвајн или трамвај. Није важно, само да он уђе у Београдског батаљона, брзо ће до врха улице. А тамо га чека његов Ноле.

Висине и јесу за соколе!

Срећан рођендан, Новаче! Хвала за радост!

ШТА ЈЕ НОВАК ОСВОЈИО У АМЕРСФОРТУ – иПод?

nole-miki

Ђоковићи су брзо увидели да не могу рачунати на подршку државе. Ноле је у Европи објединио три титуле – у категоријама до 12, до 14 и до 16 година. Ипак, и то је било мало да би у њему препознали потенцијал играчке и људске величине. А на какве злурадости успешни морају да рачунају, говори и коментар на друштвеним мрежама након што је у Амерсфорту 2006. освојио свој први турнир. Нажалост, писано је на српском:

“Шта је он то освојио, иПод?!?!?”