Прочитај ми чланак

Ево како Ројтерс води прљаву пропаганду против патриота у Србији

0

A supporter of Radical Party leader Vojislav Seselj lights a flare before Seselj's pre-election rally in Jagodina

Ултра-националисти су на добором путу да се после избора заказаних за 24. април врате у парламент Србије након одсуства од неколико година, а то је подстакнуто растом незадовољства према премијеру Александру Вучићи и његовој проевропској и политици штедње.  

Националистичке снаге предводи лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, чија је популарност у Србији порасла после ослобађајуће пресуде за злочине против човечности коју је изрекао трибунал за ратне злочине у Хагу.

Анкете показују да ће радикали Војислава Шешеља и  Двери, које држе про-руских и анти-НАТО ставова и захтевају крај интеграцији са ЕУ,  прећи цензус и да ће у парламенту заједно имати од 25 до 30 места од могућих 250.

Ултра-националисти неће успети да поремете снагу премијера Вучића коју он поседује, али ће они користити своје позиције у скупштини како би нападали политику учлањења у ЕУ и како би успорили преговоре о приступању који су почели у децембру.

Анкете показују да је Напредна странка коју предводи Вучић на путу да задржи своју парламентарну већину, али Шешељеви радикали, који нису успели да освоје нити једно место у скупштини на изборима 2012. и 2014. године, могла да постане трећа највећа група у парламенту.

„ЕУ је састављена од земаља НАТО-а. Бомбардовали су нас, узели нам Косово“, рекао је Шешељ присталицама прошле недеље у Јагодини, граду и централној Србији где је незапосленост 30 одсто.

Шешељ је био ментор Вучићу до 2008. године, све док се његов штићеник окренуо против њега.

Шешељ, који се бори са раком дебелог црева већ неколико година, и даље је жестоки заговорник „Велике Србије“ идеологије која је подстакла крвопролиће Југославији.

Његов циљ је да се обезбеди довољно посланика у Скупштини, једна трећина (84 посланика), да блокирају сваки покушај да се промени устав Србије како Београд под притиском не би могао да уклони уставну референцу да је Космет саставни део Србије.

Велика рецесија 2014. године направила је буџетски дефицит Србије, што је приморало Владу да тражи 1,2 милијарде евра (1.35 милијарди долара) кредита од Међународног монетарног фонда, који је захтевао да се јавне потрошње и субвенције скрешу, као и да се повећају порези и приватизацију неефикасне државне фирме као услов за добијање кредита.

Чланство у ЕУ ће такође захтевати болне економске резове.

Аналитичари кажу да су мере штедње и раст стопе незапослености од 18 одсто, довеле да се бирачи према десничарским странкама.

Пре две године, Сузана Арсић, 52-годишња васпитачица из Јагодине, гласала је за про-ЕУ Демократску странку, али сада мења страну.

„Ја ћу гласати за радикале овај пут јер нисам  задовољна оним што сам видела. Фабрике су затоврене, људи су изгубили посао…“, рекла је она Ројтерсу.

Привреда Србије бележи раст за 1,8 одсто ове године, нижи него њени суседи, каже Светска банка. Просечна месечна плата од 357 евра је међу најнижим у региону.

Многи Срби не виде корист од разговора о приступању ЕУ. Недавно истраживање јавног мњења је показало да се скоро 72 одсто Срба противи уласку у ЕУ и НАТО.

Вучић каже да је улазак у ЕУ, који је највећи трговински партнер и инвеститор у Србији, остаје бр. 1 политички циљ Београда. Конзервативни лидер иде на изборе после две године  да тражи мандат за економске реформе које су потребне да би се квалификовали за чланство у ЕУ.

Вучић, који каже да Србија неће тражити да се придружи НАТО-у, упозорава на опасност од растућег национализма. „Не може бити компромиса са онима који гурају Србију у прошлости“, рекао је он.

Оживљавање „ултра-националиста“ не изазива велику узбуну у ЕУ, за сада, јер је Вучић одбацио могућност коалиције са десничарима, кажу дипломате.

Хрвоје Стојић, аналитичар из Загреба, рекао је да је јачање десничарских странака регионални тренд, наводећи евроскептичне партије на власти у Пољској и Мађарској.

И СРС и Двери, које су у коалицији са Демократском странком Србије (ДСС), обећавају да ће заустави приватизацију, субвенционисати пољопривреднике и поново увести царине на стране производе како би заштитили домаће произвођаче.

„Ако људи погледају у своје новчанике, ако отворите очи и искључите своје телевизоре схватићете да сте преварени (од стране садашње владе)“, изјавила је Санда Рашковић Ивић, шеф ДСС-а за Ројтерс, а то се односи на Вучићева обећава побољшања животног стандарда.

Многи националистички бирачи нису старије особе већ млади Срби који памте мало од ратова који су пратили распад Југославије.

„Вучић је изгубио кредибилитет … Он нас је направио робовима капиталистима и зато ћу гласати за Двери“, рекла је Дејана Симић, 23-годишња конобарица из Београда.

Многи Срби, међутим, прихватају да Србија нема избора него да тражи блиске везе са ЕУ.

„ЕУ заиста нема алтернативу“, рекао је Ђорђе Трифуновић, 22, студент права из Београда.

Извор: reuters/превод Србин.инфо