Прочитај ми чланак

ЕСКАЛАЦИЈА: Кијев објавио рат – стотине хиљада војника креће на Новорусе?

0

ukrajinska vojska-tjub1-650x429

Јуче је Александар Захарченко, председник ДНР, позвао народ да се „спрема за нови рат са Украјином“, а колико је његов позив дошао у правом тренутку, сведочи и то што су напади Кијева ескалирали и то што је од званичника Кијева саопштено да су „војне акције са циљем уништења армије ДНР“ већ покренуте.

Саветник председника Украјине, Јуриј Бирков, путем друштвених мрежа је обавестио јавност да је „покренута акција у којој учествују хиљаде војника са јаком војном техником“.

Он пише да је „покренута војна акција са циљем уништења противничке војске ДНР“, а затим истиче да у акцији учествује стотине хиљада војника, те да се користи најјача војна техника.

„Учествују најснажније и најбоље силе војске Украјине.“ – пише Бирков.

Едвард Басурин, заменик главнокомандујућег армије ДНР, јуче је саопштио да је украјинска армија извршила седам напада, те да су ти напади вршени тенковима и артиљеријским ударима, а данас је известио јавност о још шест жестоких напада.

У последњих 24 часа је извршено шест напада, а реч је о нападима тенковима, минобацачима, артиљеријом и обичним ватреним оружјем, каже Басурин.

Најжешћи напади долазе са стране позиција украјинске армије у месту Старомихаиловка, навео је он.

Захарченко је јуче поручио украјинским властима да уколико нападну Донбас да ће бити „разбијени“.

„Вратиће се брже него што су дошли.“ – каже Захарченко.

Поред окршаја у Доњецкој народној Републици и званичници Луганске народне Републике су известили о неколико напада.

Оно што је посебно интересантно је што руски и украјински медији пишу о протесту против украјинских власти у Краматорску. Одеса и Краматорск су два града означена као места у којима потенцијално може букнути устанак против Кијева, а ова два града су под константном присмотром и контролом украјинских безбедоносних служби.

Извор: Правда