Прочитај ми чланак

Вучић најављује велике инвестиције у југ Србије: Бићете развијени и богати као ми на северу

0

vucic se smeje

Влада Србије ће учинити све да југ Србије достигне развијенији север и да се смање разлике у начину живота и стандарду, поручио је премијер Александар Вучић у Лесковцу.

Каже да лесковачка Зелена зона представља нову шансу за инвестиције и најављује велике инвестиције и посебне мере субвенција за развој југа Србије у наредном периоду.

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је са мештанима села Богојевце у граду Лесковцу, којима је обећао пуну подршку Владе у смањењу незапослености, преноси Танјуг.
Вучић је рекао да ће Влада Србије учинити све да југ достигне развијенији север и да се смање разлике у начину живота и стандарду.

Наводи да ће у наредном периоду довести инвеститоре пре свега из прехрамбене индустрије и напомиње да су у току и преговори са „Јуром“ да отворе свој погон и на подручју Лесковца.

Вучић је питао грађане како живе, на шта је један од њих одговорио „никад боље“, а премијер је са задовољством прокоментрисао да се тако нешто врло ретко чује.

Премијер је градоначелника Лесковца Горана Цветановића упитао зашто житељи Богојевца имају лош пут.

„Следећи пут када будем дошао, хоћу да овде буде асфалт“, поручио је Вучић градоначелнику Лесковца и упутио га на в. д. директора „Путева Србије“ Зорана Дробњака.

Обилазећи раније данас Зелену зону у Лесковцу, премијер је у разговору са градским властима истакао да Влада Србије нешто више одваја за југ Србије него за остале делове земље, јер жели да на тај начин задржи грађане да ту остану.

„Желимо да ојачамо југ Србије“, рекао је премијер најављујући отварање нових радних места у Владичином Хану и Врању.

Очекује, каже, отварање две фабрике у Владичином Хану које ће запослити по 400 радника, а у Врању фабрику која ће запослити 3.000 људи.

„Очекујемо да много тога урадимо у Пчињском и Јабланичком, Топличком и Пиротском округу и на југоистоку Србије и даваћемо посебне мере субвенција за овај део земље“, рекао је Вучић.

На молбу градских власти Лесковца да Зелену зону влада помогне довођењем инвеститора из прехрамене индустрије, премијер је рекао да постоји више предузећа из Руске федерације, Кине, Уједињених арапских Емирата и других земаља које су заинтересоване за прехрамбену индустрију и да ће покушати барем једног или два инвеститора да доведе у Лесковац.

Вучић је навео да се никада не би сагласио да почне пројекат Зелене зоне 2011. без инвеститора који би одмах улагао, али да је сада „дете рођено“ и да треба да се љуља.

Премијер указује да се показало да је говорио истину када је говорио о позитивном расту српске привреде у овој години од 0,5 до један одсто, док је ММФ имао негативне прогнозе.

Директор Агенције за локални развој Бојан Тојага објаснио је да је Зелена зона важан пројекат за Лесковац, али да су наслеђени и велики проблеми, од којих је већи део решен.

За решење преосталих проблема замолио је премијера да помогне, као што је ослобађање плаћања пренамене земљишта, као и за проналажење већих инвеститора.

„Жеља нам је да овде уместо кукуруза никну фабрике за прераду воћа и поврћа“, истакао је Тојага.

Обиласку Зелене зоне присуствовали су, поред премијера Александра Вучића, и министар привреде Жељко Сертић, као и шеф посланичког клуба СНС-а Зоран Бабић, преноси Танјуг.

Вучић је на свом Твитер налогу поручио да Зелена зона у Лесковцу представља нову шансу за инвестиције.

Зелена зона је почела да се гради 2011. године уз помоћ Европске уније, на комунално уређеном земљишту од 100 хектара, намењеном градњи погона за пољопривредну и прехрамбену индустрију.

У овај пројекат уложено је 1,6 милиона евра.

Западни део зоне је површине 42 хектара и потпуно је инфраструктурно опремљен, а тај део је предвиђен за развој прерађивачке индустрије.

Источни део зоне површине 56 хектара није комунално опремљен и предвиђен је за формирање дистрибутивног центра и берзу пољопривредних производа.

Земљиште Зелене зоне, које је у власништву града Лесковца, инвеститори ће имати прилику да добију на коришћење без наплате на период од 99 година.

Премијер ће током дана обићи и Централно постројење за пречишћавање отпадних вода и главног градског колектора у селу Богојевце.

Затим ће у Травном Преслапу, у општини Црна Трава, посетити фарму и млекару „Шурик инвест“, након чега ће се на централном тргу у Црној Трави обратити грађанима.

 

RTS