Прочитај ми чланак

ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ НИЈЕ ДОВОЉНО: Албанци са Космета траже део територије Црне Горе!

0

crna gora kosovo

„За наставак добрих односа са Црном Гором важно је питање границе решити на основу истине, а истина је граница из 1974. године“, казао је Рамуш Харадинај, председник партије Алијанса за будућност Косова, посланик и члан парламентарне комисије за спољну политику Приштинских „институција“.

Он је у Скупштини АП Косова и Метохије организовао округли сто на тему „Демаркација границе са Црном Гором“, јавља агенција Анадолија.

Учесници су, поред посланика, били експерти аерографије, географије, те представници општина Пећ, Исток и Дечани, чије се територије простиру у граничном појасу са Црном Гором.

Од 2012. се тражи решење границе

Део границе између српске покрајине КиМ и Црне Горе је дугачак 79 километара, а зона која се доводи у питање обухвата више од 2,4 хиљаде хектара земље. Од 2012. се ради на постизању споразума о демаркацији државне границе.

Харадинај је подсетио да је овог месеца, приликом презентације рада тзв. Комисије за демаркацију границе са Црном Гором, пред парламентарном комисијом изразио своје неслагање са предлозима те комисије, јер сматра да се покрајини одузима део територије.

Како би помогао у проналажењу најбољег решења за ову, како је рекао, осетљиву тему, он је наставио истраживање у намери да помогне приштинским институцијама, и у том контексту је организовао и данашњу дискусију.

„За наставак добрих односа са Црном Гором важно је питање границе решити на основу истине, а истина је граница из 1974. године. Ми сада као ‘независно Косово’ још увек немамо облежену границу са Црном Гором. Ми прихватамо само оне које су биле обележене, а не ову нову граничну линију, она је неприхватљива. То није дефинитивна линија, то је привремена линија“, казао је Харадинај.

Професор др. Мухарем Церабрегу, међународни експерт аерографије је сугерисао да се приликом одређивања државне границе као кредибилна карта узме она која је објављена у Југословеској енциклопедији из 1962. године, коју су урадили војни експерти, те да граница треба да буде природна и да прати планинске врхове и реке.

Флорим Исуфи са Географског факултета показао је прецизне војне карте, које показују да се Косово не сме придржавати граничне линије из 1974. године, јер је касније било манипулација. Он је потенцирао и да се у школама учи да је површина територије Косова и Метохије 10.887 квадратних километара, али да то није реална површина. По њему, реална површина је 10.962 квадратних километара, а разлика је управо због манипулација граничном линијом.

Извор: srbijadanas.com