Прочитај ми чланак

ТАЈНИ ПЛАН ВЛАДЕ: Како Србија планира да реагује уколико се грчка криза прелије код нас

0

Народна банка Србије пажљиво посматра трансакције између грчких банака у Србији и њихових матица у Грчкој, потврдили су у НБС за “Блиц”.

Шта стиже на наплату (у еврима)

10. јул 2 милијарде
13. јул 453 милиона
17. јул 1 милијарда
20. јул 3,5 милијарди
1. авг. 177 милиона
7. авг. 1 милијарда
20. авг. 3,16 млрд.
4. сеп. 1,7 милијарди
14. сеп. 340 милиона
16. сеп. 566 милиона
21. сеп. 340 милиона
9. окт. 1,4 милијарде
13. окт. 453 милиона
1. нов. 155 милиона
7. дец. 302 милиона
16. дец. 566 милиона
21. дец. 340 милиона
323 милијарде евра износи укупан дуг Грчке
177 одсто грчког БДП-а износи дуг

Експозитуре грчких банака у Србији су у центру пажње због финансијске кризе у Грчкој која је једном ногом у банкроту.

Све банке у Грчкој су биле затворене од понедељка како би се спречило да Грци у паници масовно подигну уштеђевине и тако изазову слом банкарског система.

Новац је могуће подићи на банкоматима, и то до 60 евра дневно, а пословнице банака су данас накратко отворене да би се пензионерима исплатиле принадлежности, уз лимит од 120 евра по пензионеру.

Због свега тога је НБС, како је потврђено „Блицу“, почела да води другачију политику према грчким банкама којих у Србији има четири и које држе 15 одсто банкарског тржишта.

– Да би деловала превентивно, НБС према грчким банкама већ примењује мере усмерене на ограничавање трансакција са матицама. Све што радимо је предвиђено законом, а циљ је да спречимо неконтролисани одлив новца из Србије.

Мере имају за циљ појачано праћење активности, надзор новчаних токова и одржавање потребне ликвидности – открили су у централној банци за “Блиц”, не желећи да прецизирају о којим је конкретно мерама реч.

У једној грчкој банци која послује у Србији потврдили су нам да се мере НБС највише односе на изношење новца из Србије у Грчку.

Грчке банке у Србији досад су могле да изнесу до 5 одсто капитала банке, а НБС сада тај лимит може додатно да смањи.

Тајни план владе

Влада Србије има тајни план за спречавање преливања грчке кризе, о чему је први говорио министар финансија Душан Вујовић. Он је нагласио да у томе водећу улогу има НБС, а да је Влада направила и процене са Светском банком и ММФ „за случај да нешто крене по злу“.

– Ако кретања везана за грчку кризу буду опасност за стабилност, НБС је спремна да искористи све инструменте којим располаже – рекли су у НБС за „Блиц“.

benzin grcka granica

Илустрација: blic.rs

Сипајте бензин пре уласка у Грчку

Ако путујете колима у Грчку преко Македоније, гориво осим на граничним прелазима, можете сипати у месту Удово на 33 километара од Ђевђелије, као и на уласку и изласку из Битоља на 15 километара од границе.

Уколико идете преко Бугарске, гориво можете наточити на чак четири бензинске станице на око 10 километара од границе.

Са пуним резервоаром с 50 литара бензина можете да пређете око 700 километара.

Извор: Blic Online