Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИКА СРПСКА ИПАК НЕЋЕ ИЗАЋИ НА МОРЕ: Суторина остаје у Црној Гори (МАПА)

0

Sutorina mapa
– Сада је само питање времена када ћемо потписати споразум и мислим да је наша сарадња у свим областима, сарадња отворених могућности коју заједнички треба да искористимо – рекао је председник Црне Горе Филип Вујановић новинарима после састанка.

– Црна Гора и Босна и Херцеговина затворили су питање Суторине и сада је само питање времена када ће бити потписан споразум о разграничењу две државе – изјавио је јуче црногорски председник Филип Вујановић.
прочитај још

Вујановић, који је у Требињу имао неформални састанак са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем, додао је да у сарадњи Црне Горе и БиХ нема више отворених питања.

– Дакле, затворили смо питање Суторине. Сада је само питање времена када ћемо потписати споразум и мислим да је наша сарадња у свим областима, сарадња отворених могућности коју заједнички треба да искористимо – рекао је Вујановић новинарима после састанка.

Према његовим речима, на састанку је констатовано да треба подржати оно што је започето у Берлинском процесу и оно што је договорено у Бриселском споразуму председника влада.

– Ту мапу заједничких пројеката региона апсолутно треба охрабрити и из Сарајева и из Подгорице и обезбедити да се пројекти које Европска унија подржава што пре реализују. То значи да у области путне инфраструктуре, Црна Гора и БиХ имају заједничке интересе – нагласио је Вујановић, додајући да исто важи и за област енергетске инфраструктуре.

– Иванић је говорио о пројекту хидроенергетске структуре која је заиста изванредан потенцијал и Црне Горе и БиХ, Републике Српске и Црне Горе, али и Србије и мислим да у тројном односу три Владе, Црне Горе, Србије и БиХ треба разговарати о хидроенергетским потенцијалима који би се максимално искористили – рекао је Вујановић.

У том смислу, како је објаснио, у Црној Гори постоји расположење да се уз један добар пројекат еколошког испитивања тог простора Бук – Бијела размотри у оквиру генералног односа хидроенергетских потенцијала.

– Тиме се ствара могућност да БиХ као велики потенцијали извозник струје, једнако и Србија, преко Црне Горе са својим потенцијалима реализује извоз према Итаљи. И сви заједно имамо могућност да искористимо своје потенцијале, посебно хидроенергетске у сваком свом садржају – рекао је Вујановић.

Он је додао да је са Иванићем разговарао и о пројектима путне инфраструктуре.

– Врло је важан пут кроз Шћепан поље, који, као што знате, није ни безбедан и да би се морао унаприједити и много зависи од овог пројекта коришћења хидроенергетских потенцијала – рекао је Вујановић.

Како је оценио Иванић, Црна Гора и БиХ, али и Србија, имале би користи од пројеката на Дрини, пренела је РТЦГ.

– Заиста очекујемо да се и у Црној Гори још једном размотри питање декларације којом је Бук-Бијела својевремено доведена у питање и то би требало разрешити из више разлога – због укупног потенцијала и због потребе да се коначно заврши и тај пут који би требало да иде према Плужинама – рекао је он.

Иванић је закључио да се тако, на неки начин, коначно и две земље повежу и на прави начин у духу истинских европских вредности.

Извор: Танјуг