Прочитај ми чланак

ПИСАЊЕ АЛБАНСКЕ ШТАМПЕ о посети Вучића Тирани

0

albanska stampa vucic rama

Албанска штампа посветила је овог јутра много пажње првој посети српског премијера Тирани, а најчешћа реч уз имена Вучића и Раме на насловницама је „блокада“.

Посету српског премијера Александра Вучића и његове разговоре са албанским колегом Едијем Рамом пратиће права полицијска опсада Тиране и највише мере безбедности, што локална штампа углавном истиче у први план.

Тако је наслов који се највише понавља на киосцима од јутрос „Вучићева посета блокира Тирану“, а истој теми из другог угла приступа лист „Тирана обзервер“ са насловом „Мере безбедности исте као код доласка папе Фрање“.

„Коха Јоне“ отвара свој број насловом „Слеће српски премијер, блокирана Тирана“, безбедношћу се бави и лист „Ш“ док лист „Шћиптарија“ у наслову поставља питање „Посета Вучића: Шта се крије иза данашњег састанка“.

Иако се агендом посете бави неколико листова, међу којима и „Стандард“, нико на насловној страни не открива шта ће бити кључне теме у разговорима двојице премијера.

О томе шта ће (вероватно) бити на столу, можете прочитати у посебној вести.

Лист „Шћип“ у наднаслову говори о томе да ће 1.300 полицајаца бринути о сигурности српског премијера, у поднаслову о историјском аспекту посете, али у наслову се вероватно осврће на Рамину посету Београду – „Рама – Вучић, реванш меч“.

Посету Вучића као прилику за осврт на не тако давну прошлост искористила је и „Газета Дита“, која је уз наслов „Вучић ипак у Тирани?“ објавила илустрацију на којој се виде карикатуре Раме са даљинским управљачем и Вучићем како слеће на хелиодром држећи се за дрон.

У поднаслову се наводи да није позната агента састанка, спомиње се „националистичка реторика“ и поставља питање какве инфраструктурне пројекте српска делегација има „у својој торби“.

И у дигиталним медијима посета Вучића је у фокусу, наслови су углавном слични, али се на једном од посећенијих портала може наћи и наслов „Вучић доноси поруку мира“.

Извор: Б92