Прочитај ми чланак

У ”ПОСЛУ” ИСТИСКУЈУ МУШКАРЦЕ: Српске лепотице тероришу Италију

0
Фото: РАС

Фото: РАС

Охрабрене благим казнама, жене из Србије све чешће краду по бутицима у италијанским градовима, али и проваљују у станове калаузима!

Последњи у низу криминалних подухвата догодио се почетком месеца, када је српска лепотица Катарина Дрчелић, уз помоћ двојице саучесника, ојадила римске бутике, отевши гардеробу и торбе у вредности од чак 30.000 евра. Акција је била добро осмишљена, а лопови су употребљавали справу којом су неутралисали електронску заштиту робе од крађе.

(Пре)благе казне

Због овог случаја и сличних подухвата италијанска јавност већ годинама захтева пооштравање казнене политике за странце: иако је у кривичном закону Италије за ситне крађе прописана казна до три године затвора, починиоци често добијају тек условну и новчану казну, уз забрану повратка у земљу.

Нишлијке у акцији

Српске држављанке Дејана Марић и Славица Стаменковић из Ниша 5. маја су у Вићенци ухапшене због крађе гардеробе. Оне су током посете бутику у торбу стрпале неколико комада одеће вредне укупно око 140 евра; са одевних предмета скинуле плочице са сензорима против крађе, али их је на излазу привели чувари бутика, а затим и полиција.

То као да мотивише српске шанере, којима су омиљена мета градови на северу Апенина: Милано, Верона, Венеција… па се шанирања прихватају и аматери.

Лопове од каријере казне кућног затвора не могу обесхрабрити да се врате занату.

Пример за то је случај Санеле Маринковић (22), која је у новембру прошле године побегла из кућног затвора у Италији, где је служила једногодишњу казну због пљачки.

Она је у фебруару ухапшена током пљачке стана у сицилијанском граду Катанији, заједно са Викторијом Ђорђевић (27).

Оне су током дана, док су власници били одсутни, упадале у станове и односиле новац, накит и технику, а полиција их сумњичи за више од 20 разбојништава.

Обе су осуђене на казну од годину дана кућног затвора, али је Маринковићева побегла највероватније у Србију.

Не објављујте на Фејсбуку да сте на одмору

Провале више него ситне крађе дела су која узнемиравају италијанску јавност. Последњих година са порастом броја страних банди које проваљују у станове, полиција све чешће саветује Италијане да не објављују на друштвеним мрежама да одлазе на пут и остављају стан празан.

Ипак, женским провалницама некада је довољно и пар минута времена за преметачину стана. Такав је случај Виолете Радисављевић (23), ухапшене у октобру 2013. године у Бергаму, која је, недељама мотрећи на типовани стан, сачекала да власник оде до продавнице да би провалила у његов дом. Имала је и саучесницу, такође Српкињу, која је чувала стражу и заговарала власника стана.

Крађе су неретко и породични бизнис, како показује хапшење две Српкиње – Ане (34) и Маше (32) Дорић, из новембра 2013.

Њих две су, уз помоћ тројице браће Рацковић, ојадиле више вила и станова у Трсту и Милану, а поред новца, отимале су и накит.

Оштрије казне за провале и крађе

Анђелино Алфано, италијански министар унутрашњих послова, усагласио је са Саветом министара те земље пооштравање казни за провале и оружане пљачке након притиска италијанске јавности, који траје већ годинама.

Тако ће се убудуће за провалу у стан лежати, уместо једне, најмање три године у затвору, док су за оружану пљачку предвиђене казне до 10 година затвора.

Такође, постоји иницијатива и да се формирају интернационалне базе података које би државе међусобно размењивале да би се повратници злочину оштрије кажњавали.

Извор: Блиц.рс