Прочитај ми чланак

ОПЕТ НАС ПОНИЗИЛИ: Хрвати отпочели лов на Србе у Београду!

0
Фото: Ammentorp Photography / Alamy/Alamy

Фото: Ammentorp Photography / Alamy/Alamy

По међународној потерници коју је расписао Интерпол Загреб, због наводних ратних злочина у Београду ухапшен је 69-годишњи Јован Огар, крајишки Србин из Мушковца код Обровца

Ухапшени Огар је саслушан пред судијом Већа за ратне злочине Вишег суда у Београду који је започео екстрадициони поступак.

Огар је порицао учешће у злочину и пуштен је на слободу, уз забрану напуштања места боравишта у Србији до коначне одлуке о изручењу.

Саво Штрбац, председник Информационо-документационог центра Веритас, каже да је на основу међународних потерница Интерпола Загреб широм света до сада ухапшено 149 Срба из Хрватске, од којих је 47 већ изручено Загребу.

Он подсећа да Хрватска и Србија имају споразум о изручењу, али да је тим споразумом обухваћена екстрадиција за сва кривична дела, осим за ратне злочине који су изузети.

Како незванично сазнајемо, Јован Огар налази се на новом хрватском списку са још 1.577 Срба процесуираних за ратне злочине и тај списак је наводно пре две године достављен Министарству правде Србије.

– Огар је био у Милицији РСК и пресудом Жупанијског суда у Задру, маја 1995. године, у одсуству проглашен кривим за злочин из јануара 1993. у Затону код Обровца. Осуђен је у одсуству на 20 година робије. Међутим, истина је да је Јован покушао да спречи убиство шесторо старијих Хрвата, али није успео – каже Штрбац и објашњава да је од изручених Срба, до сада против њих 18 обустављен поступак, или је оптужба одбијена после преквалификације ратног злочина у оружану побуну, чиме Хрватска избегава исплату одштете за време проведено у притвору.

Он каже да оволики број обустава поступака указује и на хрватску злоупотребу Интерпола.

Штрбац подсећа да има земаља које ипак олако не изручују Србе, јер се држе свога законодавства.

– Недавно ме је посетио наш човек из Русије, који је прошле године тамо ухапшен по хрватској потерници. Руски суд је тражио додатну проверу идентитета и Хрвати на тај захтев нису одговорили, па су Руси одбили његово изручење – каже Штрбац и подсећа да Јован Огар има само избегличку легитимацију и да није држављанин Хрватске, али ни Србије.

Извор: Vesti onlajn