Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ ЗА СРБИН.ИНФО: Да ли ико помишља да ћемо oвакве слике због ГМО имати у Србији

0

aleksandar-veljicПоводом најаве могуће легализације ГМО хране у Србији, редакција СРБИН.ИНФО је разговарала са Александром Вељићем, борцем против ГМО.

Најављује се најава легализације увоза ГМО хране. Да ли је то добро за Србију?

За земљу са најплоднијим земљиштем у Европи, чија северна покрајина може да храни целу Европу, то је национална катастрофа!

А последице јефтиније ГМО “хране“ биће даље упропашћење нашег сељака, а не заборавите да је сељак кичма опстанка државе. Дакле, са ГМО „храном“, коју свакодневно служи Мек Доналдс у нашим градовима, можемо да рачунамо на све болесније градско становништво, сломљену кичму државе, све веће парцеле у власништву корпорација и још већи број оболелих од рака. Уосталом, шта више рећи када национална телевизија рекламира „Пионир семе“, које производи Дупонт, један од сателита фирме „Монсанто“?

Браниоци узгајања гмо кажу да постоје економска корист од тога? Да ли узгајање ГМО може да допринесе економски Србији?

Ако народно здравље има цену, онда економска корист постоји, и то за фармацеутску индустрија (вероватно ону немачку фабрику недавно отворену у Вршцу). А ГМО приноси су већи евентуално у првој години, а земљиште остаје загађено генетички изопаченим „организмима“. А својој економској пропасти доприносе неодговорни грађани који не брину о томе шта једе и чиме хране децу, нити чине онолико колико је у њиховој моћи да сачувају земљиште од пестицида, хербицида и јефтинијег ГМО „семена“. Та кратковидост коштаће нас прескупо – хиљаде људи помреће у мукама.

GMO zaraza dete7

Девојчица у Аргентини има рак коже – лекари установили да је оболела зато што се хранила углавном ГМО храном.

Код наших сељака је све популарнији такозвани „роунд уп“ хербицид. Можете ли нам рећи нешто о њему?

Тај отров је познат и као „Тотал“ и „Глифосав“. Намењен је ГМО биљкама које су на њега отпорне. Довољно је само речи – отров! Поштујем чињеницу да рад на земљи није лак, али се питам где је савест оних који бездушно трују своју имовину тим отровом, а потом тако затроване намирнице продају на пијаци. Питају ли се чије ће дете да оболи од леукемије или рака?

Немамо ми само проблем са поткупљивим званичницима и директорима наших институција, него са бездушним начином (не)размишљања произвођача хране. Де, нека попрскају мало „Тотала“ по кући у свој тањир, па нека то поједу ако смеју.

Gmo3b97a476

Ко је Монсанто? Шта је циљ те америчке корпорације?

Та геноцидна корпорација показала је своје право лице у Индији и Аргентини. У Индији су генетичко манипулацијом уништили производњу памука, а 100.000 сељака, који нису могли да се избаве од кредита који су узели за то злочиначко „семе“ памука (у нади да ће имати вишеструко веће приносе) су неки и починили самоубиство. Слике из Аргентине о последицама Монсантове „хране“ су потресне. Да ли ико помишља да ћемо такве слике ускоро имати у Србији? И нека ми нико не каже: јао, нисмо знали. У ово данашње доба глобалне комуникације, када кликом на тастатуру можете да видите те потресне слике, нема нико изговора да каже да није знао. Знао је, а то што није веровао да се може десити и нама, то је друга ствар. А десиће се, јер узрок увек доводи до последице.

Циљ те корпорације (чије име на шпанском значи „Светигора“) јесте да добије патент на живи свет – да буде власник свега живог што се узгаја као храна и да нико не може да производи без њихове нацистичке диктатуре! У документарцу „Свет по Монсанту“ је то више него јасно. Тај наум те корпорације већ годинама тумачим мом крајње чудном народу који ће пре да поверује неком странцу, Немцу, Енглезу, Американцу, Швајцарцу, него свом сународнику.

Да се којим чудом зовем Александер Волис и да на енглеском, који течно говорим, кажем те истине, овај народ би слушао. Али када неко наш каже то што није измишљотина, наш народ одмахује руком уз коментар „теорије завере“.

Недавно ми је близак пријатељ, иначе произвођач органске хране, рекао да није могао да верује да ће Монсанто овако брзо да се прошири, баш као што сам предвиђао. Како сам то знао?

Простом логиком повезујући све факторе: запрашивање са неба, циљеве фармацеутске индустрије, порив за патентирањем живог света.

Све сам то рекао 6. фебруара пре две године на једном Јавном слушању у Народној скупштини и тих пет минута мог говора стоји на јутјубу титловано на енглески.

Само гледајте када се „Монсанто“ сада распространи на плодна пространства Украјине како ће да запљусне Европу.

И зар не мислите да ће одустати од накане да заузме и најплодније земљиште у Европи, нашу Војводину?

(Србин.инфо, Теша Тешановић)