Прочитај ми чланак

The Diplomat: Рат између САД и Кине је неизбежан

0

kina-vojska-tjub-650x403

САД – ММФ (Међународни монетарни фонд) уз подршку Обамине администрације је 2010. године иницирао сет реформи који се тицао броја чланства и начина гласања у овој институцији, али је наишао на блокаду у америчком Конгресу код републиканаца који су сумњиви наспрам позитивних резултата ових реформи за америчку економију.

Наиме, републиканци су се успротивили оваквој одлуци ММФ-а и Барака Обаме, јер према њиховом мишљењу, кроз такве реформе Кина би имала већи утицај од САД, а то би проузроковало још већи пад америчке економије.

Противљење републиканаца реформама у ММФ-у је ову институцију скрајнуло у арени светске економије и ослабило утицај ММФ-а на укупне геоекономске трендове и то до те мере да је прошле године и сама Кристина Лагард, шефица ММФ-а, јавно изјавила да је спремна да „одигра и трбушни плес“ само да прође одлука у Вашингтону.

Америка је у страху од великог раста кинеске економије, а Барак Обама је у неколико наврата позивао Кину на „већу одговорност“, те покушавао да изврши различите притиске како би практично кинеска економија више уважавала интересе САД-а тумачећи њихов развој као дестабилизујући за глобалне економске односе.

Међутим, свет се мења. 2014. године је направљена Развојна банка од стране чланица БРИКС блока. Оснивачки капитал је био 100 милијарди америчких долара и ова институција је схваћена као паралелни систем постојећем у којем главну реч води САД.

После тога, Пекинг је покренуо стварање АИИБ (Азијске инфраструктурне инвестиоцине банке) и добио је подршку свих водећих америчких савезника. Од Велике Британије преко Немачке, Француске и Италије, а ускоро ће се прикључити и Јужна Кореја.

„The Improbable War: China, The United States and Logic of Great Power Conflict“ је књига професора Лондонске економске школе, Кристофера Кокера, а портал The Diplomat приказује његове анализе као веома реалистичне и његову тезу о неизбежности рата између САД и Кине третира крајње озбиљно.

Кокер пише у својој књизи да Кина с једне стране је земља која је веома привржена својим историјским искуствима, а са друге стране готово апсолутно сигурна у своју светлу будућност, што је за Америку неприхватљиво и у Вашингтону се схвата као претња америчкој доминацији и улози у свету. Пекингу је са друге стране неприхватљиво да са земљом која тежи свргавању кинеског режима сарађује на партнерским основама. Према њему, рат ова два економска гиганта и светска моћника је готово неизбежан, али постоји и велика шанса за мир.

Професор Кокер пише да су САД и Кине тренутно на путу ка рату, али каже да такође постоји и шанса за мир.

Он као предуслов за мир види у америчком спуштању лопте.

„САД морају бити спремне на преговоре са Кином у циљу сређивања ситуације и распореда снага на међународном пољу. Вашингтон мора променити став према Пекингу, узимајући реално у обзир снагу модерне Кине.“ – пише професор Кокер.

САД мора прихватити развој Кине и прихватити нови принцип, а то је сарадња две велике силе уместо сукоба две велике силе, истиче британски професор.

Једини начин да се избегне рат јесте да САД и Кина приступе платформи сарадње у циљу превазилажења неслагања и сукоба, али уколико наставе да одмеравају снаге у конкурентском духу и супростављени на супротним странама, рат ће бити тешко избећи, пише Кокер.

(Правда)