Прочитај ми чланак

ЗАЈЕДНИЧКА БОРБА: Ципрас стиже у Србију

0
Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

Премијер Вучић уговорио посету свог колеге из Грчке. Званичник који је под рефлекторима ЕУ биће наш гост почетком маја.

ЗАЈЕДНИЧКА БОРБА

Као лидер Сиризе и председнички кандидат, Ципрас је децембра 2014. године посетио Србију и састао се са председником Николићем, министром Вулином, патријархом Иринејом, а обишао је и „окупирани“ београдски биоскоп „Звезда“.
– Грчки и српски народ су веома блиски, имају заједничке корене и борбе у прошлости и треба да наставимо тим путем. Треба да појачамо напоре како бисмо водили заједничку борбу против заједничких противника. Важно је опстати без неолибералних политика, било у ЕУ или ван ње – рекао је он том приликом.

Нa позив премијера Александра Вучића, нови председник грчке владе Алексис Ципрас посетиће Србију почетком маја – сазнају „Новости“.

Према изворима „Новости“, два премијера разговарала су телефоном и договорила сусрет за месец дана у нашој земљи.

Посета ће се малтене поклопити са одржавањем војне параде у Москви, поводом обележавања Дана победе, а Ципрас, као и председник Србије Томислав Николић, потврдили су да ће 9. маја бити у руској престоници.

Иако је Грчка чланица Европске уније, њена нова влада није сагласна са санкцијама уведеним Москви, а Ципрас, који се спрема за посету Русији и сусрет са Владимиром Путином следеће недеље, изјавио је да Атина жели да са том земљом продуби трговинске везе.

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже за „Новости“ да је свака Ципрасова посета под посебним рефлекторима Брисела, па да ће тако бити и са његовим доласком у Србију.

– Грчка је једна од чланица ЕУ са проблемима која флертовањем са Москвом покушава да ојача своју преговарачку позицију унутар ЕУ.

Што се тиче односа Београда и Атине, ми Грчку сматрамо суседном земљом и са њом имамо највиши степен сарадње ојачан чињеницом да она није признала независност Космета – каже Јоксимовићева.

На другој страни, оцењује наша саговорница, Грчка као чланица НАТО има специфичну тежину у региону, због чега је очекивано да Америка позове ЕУ да оснажи и стабилизује ову земљу.

Извор:   Вечерње новости
Наслов: Србин.инфо