• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ПОЧЕЛО СРПСКО ПРОЛЕЋЕ: Двери окружени Жандамеријом одржале митинг испред Владе Србије
Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛО СРПСКО ПРОЛЕЋЕ: Двери окружени Жандамеријом одржале митинг испред Владе Србије

0
11

Фото: Фејсбук

 БЕОГРАД – Присталице покрета Двери су 13 сати имале заказан протест испред Владе Србије у Београд.

Због окупљања присталица део Немањине од Славије ка Железничкој станици је био блокиран за саобраћај.

16:40 Присталице покрета Двери данас су у центру Београда протествовали против политике Владе Србије и најавили да ће такве скупове одржавати свуда по Србији са циљем да до краја године буду расписани ванредни парлементарни избори .

Током протеста, који је почео испред зграде владе у присуству јаких полицијских снага није било инцидената, а окупљени су уз заставе Двери углавном носили и транспаренте са ликом руског председника Владимира Путина.

Уз оштре критике политике владе и премијера Аелксандра Вучцих, представници Двери су најавили и да је протест први у низу окупљања по Србији а чији је циљ да до краја године „влада падне и буду расписани ванредни парламентарни избори“.

Представник Двери Бошко Обрадовић је истакао и да је циљ да после тих избора Србија добије патриотску владу истакавши да је Србији доста понижавања и вређања „и највеће преваре зване Српке напредна странка“.

Заустављање пута Србије у ЕУ и НАТО и окретање Русији, поништавање Бриселског споразума, раскид сарадње са ММФ, враћање плата и пензија на претходни ниво, ослобађање медија а посебно РТС-а,..неки су од затева Двери који су предаставници тог поркета предали на портирници владе.

Они, како је наведено у захтевима које је прочитао представник Двери Владан Глишић траже и да се Телеком и ЕПС не приватизутују,да се испунене захтви просветних радникиа, заштити домаћа пољопривреда…

Говорници су оштро критиковали Вучиха, посебно због недавне посете бившег британог премијера Тонија Блера Србији док су окупљени на сваку помену премијеровог имена одговарали низом увреда на његов рачун.

Међу говорницма је био и акдемик Коста Чавошки који је посебно критиковао актуелну владу због односа према Косову и Метохији а своје излагање је завршио речима: „Доле Вучићва влада, смрт издајницима“.

Протест, који је почео испред зграде владе завршен је испред седишта РТС-а у Таковској улици где је од руководства јавног сервиса затражено да и представници Двери буду заступљени у програму.

Фото: Танјуг - Срђан Илић

Фото: Танјуг – Срђан Илић

16:30 Бошко Обрадовић, један од лидера Двери, за Србин.инфо је рекао да је на протесту учествовало око 5 000 људи. (Ускоро опширан извештај)

16:15 После 6 шести пола редакције Србин.инфо је најзад добио интернет. Интернет нису имали, (због великог квара на мрежи) чланови редакције који живе у различитим крајевима у Београду.

16:00 Бета известила да је протест Двери завршен, да су београдске улице проходне, но није навела колико је људи било присутно на митингу.

13:45 Познати  филмски режисер Борис Малагурски објавио је на фејсбуку фотографију са поруком „Српско пролеће је почело“

44

Фото: Борис Малагурски

Окупљени носе заставе Србије и покрета Двери, скандирају против премијера Александра Вучића и изражавају незадовољство због недавне посете Тонија Блера који је био премијер Велике Британије у време НАТО бомбардовања СРЈ.

pol-dveri

Фото: Вечерње новости

Око Владе је велики број полицајаца са опремом за разбијање демонстрација. У близини се налази импровизована бина са озвучењем са које се очекује обраћање челника Покрета Двери.

3

Фото: Фејсбук

 (РТС, ТАНЈУГ, БЕТА, СРБИН.ИНФО)