УЛОГА СРПСКИХ ЛИНГВИСТА у упропашћивању српског језика и затирању српске азбуке

40

azbuka-srpska-cirilica-3Ако српски лингвисти коначно не схвате и своју улогу, неће бити ускоро правих лингвистичких решења и нормирања српског језика и писма.

Наш лични „проблем“ и „проблем“ „Ћирилице“ у „неспоразуму“ са српским лингвистима није у начину „комуникације“, него у томе што српски лингвисти у институцијама не примају никаква „објашњавања“. Нама понеко злурадо приговара због „неуспешности“ у објашњавању проблема лингвистима. Као да неко брани било коме да им он боље „објасни“ проблем у вези с лингвистима.

Није, наравно, проблем у начину објашњавања, него у игнорисању било каквог озбиљног објашњавања код српских још „нелустрираних“ с(е)рбокроатиста. Реч је о људима који и сами виде да нешто много није у реду са српским језиком и често и сами о томе говоре, али они још никако да себе повежу с тим. Они су стигли данас тек дотле да виде да то шта се догађа са српским језиком ништа не ваља, али „сваљују“ проблем на „државу“ (изгледа и на новац), а себе се још нису сетили. Држава ипак није лингвистичка институција. И довољно је што су данашње државне институције макар дигле руке од лингвистике.

Сад је, ваљда, ред да се српски институционални лингвисти мало позабаве собом и својом улогом у сваковрсном разбијању српског језика и, нарочито, затирању српске азбуке. Требало би макар да признају да су тешко злоупотребљавани стотинак година и да би коначно ваљало да се освесте, а не да буду сујетни и игноранти на то што им Збиљић и још понеко покушава отворити очи и да им укаже д они имају у томе важну улогу. И да су за ту улогу прилично добро плаћени с обзиром на многе друге послове у овом народу и држави.

Ми имамо често случај да и ових дана поједини лингвисти у институцијама виде и говоре о уништавању српског језика и, нарочито писма, али још нису стигли на прави траг да би схватили да су они у томе, не само данас, кључни кривци и да смање сујету и игноранцију према онима који им на то указују петнаестак година, али се то од њих одбија јер не могу још да замисле да је лингвистичка лопта одавно у њиховом дворишту, али она мирује. Нико да је покрене. Нико да „шутне“ директно у проблем. Као да је све у српском језику и писму лингвистички исправно и на своме месту.

У нашој нешто „оштријој“ речи данас у оквиру Удружења „Ћирилица“ и уназад две-три године треба узети као последицу чињенице да су Удружење „Ћирилица“ и моја маленкост имали најмање десетак година најпре мирног указивања на проблеме и њихову улогу крајње пажљиво, толерантно и уз велико уважавање њихове улоге која је била под пресијом и стегама већ шест-седам дугих деценија.

Они су, међутим, одбијали чак и сваку помисао да размисле о себи и свом раду у ранијим и данашњим стандардизацијама српског језика и никако још ни да помисле да они у томе имају макар мали грех. На њихов грех нешто оштрије је од лингвиста указао само проф. др Милош Ковачевић, а проф. др Драгољуб Петровић је у својим књигама најоштрији критичар стања српског језика и српске ћирилице, али и он лингвисте не спомиње, јер их сматра недужним или их превише „тетоши“ из „колегијалности“. Ипак, о њиховој улози мора се озбиљније говорити, јер се, иначе, никада неће освестити ако им се не укаже и ако они не схвате макар да су били злоупотребљавани.

Они ни то још у институцијама нису признали. А о разним фалсификатима и нетачним елементарним чињеницама („општесрпска латиница“, „Вукова општесрпска латиница“ у српској лингвистици и филологији и да не говоримо овом приликом.

(Србин.инфо – Драгољуб Збиљић)

 • Бели Орао

  Српски лингвисти су службеници, а не револуционари. То су кукавице које у међуножју имају кликере пластиканере (сећате се гвозденци, стакленци и пластиканери). То су надуване величине почевши од Маројевића, преко Лабудова и осталих шТРиглића.

  • Јакшић, В. Милан

   И што је најлуђе, а десити ће се… Сви ће добити „националну пензију“ и још горе, сматраће да су је „поштено“ заслужили!

 • Порфирогенит

  Какви лингвисти то су преисподња ГОВЕДА и незналице које џаба примају плате! Тај шлјам се заснива на вепру Ватрославу Љагићу и шугавим антисербским псинама Ђорђићу и Телебаку…Поштеном и површном попзнаваоцу нашега Величанственог и Генијалног Сербскога језика се више ПОВРАЋА од тих смрдљивих испљувака!!!
  Болесно је да један народ који је то писмо измислио пре више од 6000 година своју Србицу назова накавом ћирилицом по неким неписменим грчким циганима…
  Све то са универзитета и Сану је зрело за ПАДИЊАК или ЛУДНИЦУ…
  Сократ и Платон у делу „КРАТИЛ“ признају да је старогрчки настао од Сербског јкезика а ова багра и данданас балави о некаквој „Историји српске ћирилице“ и другим гнусним антисербским списима ….

  • grebak grebić

   Хиљаду Срба хиљаду писама. Ето овај велики Цар каже да имамо Србицу. Немам ништа против, али то не пије воду. Постојале су неке србице, етрурице, глагољице, винчарице, санскритице …АЛИ ..МИ ИМАМО САСВИМ ДРУГО ПИСМО. Оно је модернизовано напорима Ћирила, Милована Георгијевића, Саве Мркаља и најзад ВУКА. Такво писмо можемо назвати Георгијевићица, Мркаљица, Вуковица или ЧАК и Ћирилица. То је ново модерно и усавршено писмо (СРПСКО) И НЕКА КОМПЕТЕНТНИ ИЗАБЕРУ ЊЕГОВО ИМЕ, али да га једном усвојимо, присвојимо, пригрлимо, пољубимо и са њим се ПОНОСИМО.
   Ако га је Шваба рангирао као најсавршеније што га ми одбацујемо? СРБИ, БУДИМО ВЕЋ ЈЕДНОМ СЛОЖНИ, ПОНОСНИ СВОЈИМ НАСЛЕЂЕМ, ТЕКОВИНАМА СВОЈИХ ПРЕДАКА КОЈИ СУ И ЖИВОТЕ ДАВАЛИ ЗА БУДУЋНОСТ НАС И НАШИХ ОДЛИЧЈА. АМИН!

  • DeckoPoluNeverovatan

   …. ono je modernizovano naporima zapada….. jedan od glavnih aktera je bogalj koga pominjes. a sve je uradjeno da srbi ne bi mogli da kazu da su svi spomenici na tom jeziku u stvari srpski. da bi ti bilo jasno zbog cega:

   Kohel, nemački etnograf: „Ime Srbi je bilo ranije veliko obeleženje za sve Slovene“.

   Bavarski geograf: „Srpskaa imperija je bila tako velika da su iz nje nastali svi slovenski narodi. Sloveni takođe tvrde da svoje poreklo vode od Srba“, (u jednom časopisu u Minhenu 1837).

 • Виде Даничић

  Није Србин ко не пише Ћирилицом!!!
  Веома се обрадујем када видим текст аутора Д. Збиљића, јер одмах знам да је то борба за свету србску Ћирилицу (или Србицу). Ово је човек неизмерне енергије и научног и србског поштења и ја га апсолутно подржавам у његовим ставовима и у његовој борби.
  Међутим, проблем са србском елитом је многоструке и свеобухватан. Права елита је изолована и амргинализована, а они који уживају подршку власти су у научном и људском смилсу обични подрепаши. Ствари би се одмах промениле када бисмо имали народну, србску власт, која би, између осталог, приомењивала Устав, на пример. У том случају нестали би одједном сви тзв. србокрватисти, диграфисти, двоазбучари и остали никоговићи. САНу (или садашњи АНУС) постао би права србска институција и почела би се бавити и запуштеним питањем Србског језика и Србице. То исто важи и за Матицу србску. Сви часни и поштени чланови САНУ морали би јавно иступити и изјаснити се о Србици као једином србском писму. Срамота је бити члан такве САНУ која више АНУС…

 • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

  Ah, koliko tekstova na temu pisma. I koliko praznog prepucavanja u komentarima oko toga. Kao da se Srbin postaje pismom koje koristiš.
  Ево сад сам Србин.
  Evo sad nisam Srbin.
  Pre par dana u poštanskom sandučetu nadjoh neki propagandni materijal – neko SNS trabunjanje. Na poledjini je pisalo: Пиши ћирилицом, буди Србин. Dakle, možeš piti kafu sa Blerom, krasti i uništavati Srbiju, rasprodavati je, voditi u EU i NATO, sprdačiti se sa Rusima, i biti Srbin, dovoljno je da pišeš ćirilicom?
  Meni ne smeta što Srbi imaju dva pisma. Pišem kojim mi se hoće u datom trenutku. U ovom trenutku me, npr. mrzi da promenim u taskbaru pismo na ćirilicu. Da, MRZI ME, a neću ni IZ INATA. Ovo te tipično srpski, zar ne?

  • Стаљинград

   Ако не поштујемо сами себе неће нас ни други поштовати, зато пиши ћирилицом и не тртљај!

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Komunjaro, odbi.

  • grebak grebić

   Види ти се култура и незнање. Стаљинград није битка комуњара већ хероја за одбрану своје Родине. Не бућкај одбрану отаџбине са идеолошком борбом јер тиме вређаш милионе мртвих у тој борби који нису били комуњаре и научи да разлучујеш ствари јер је то већи грех од незнања.

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Ovo je na osnovu njegovih ranijih komentara, ne na osnovu nika. Ali ti ipak, brzopleto i napadno-inteligentno, utrča u priču. Kad je jezik brzi od….

  • grebak grebić

   Види ти се да ти култура штрчи из те бебасте фаце, Ипак не видиш разлику два Србина: оног ОРТОДОКСНОГ и оног ПОЛУТАНА (или комуњаре). Нема везе надам се да имаш још времена да учиш и научиш да разликујеш ко је Србин и српскога рода.

  • DeckoPoluNeverovatan

   covek vise puta potvrdio da je komunista :)))

  • Стаљинград

   Комуњара ти тата што је мазнуо стан од државе. Иди у Загреб па тамо пиши латиницом!

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Komunjaro, kulturno ti već drugi put kažem – odbi!

  • Стаљинград

   Усташо, каже се ОДБИЈ, научи српски језик и ћирилицу већ једном.

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   De6ilčino komunjarska, odbi je u ovom slučaju izvedeno od odje6i
   Sa ustašama imam onoliko veze koliko ti sa mozgom.
   PS. Je6ao te maršal na poznatom izletištu Goli otok, pa si toliko glup, ili ti je to od rodjenja?

  • Стаљинград

   добио си плусић од мене, од сада да се понашаш КАО да си нормалан и да редовно пијеш лекове…

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Evo i tebi plusić, da overim tvoju dijagnozu: de6ilna paranoidna komunjara u terminalnom stadijumu.

  • Стаљинград

   е па поцуцлај га „комуњари“ слободно, јајаро капиталистичка

  • grebak grebić

   Види се да ти је памет као и слика. Главица ти јесте слатка, али ти је памет кратка. Ниси ти једини Србин који пређе у Латине. Видео си да смо имали и Папу. Тако су настали и Хрвати. Причали су „шта има везе дали ћу се звати Србин или Хрват, важно је да сам жив“. Треба ли уопште да постојимо? Мало треба да нестанемо ..па НЕСТАНИМО! Имамо НАЈЛЕПШЕ, НАЈПРАКТИЧНИЈЕ, НАЈСАВРШЕНИЈЕ писмо на свету, али нам не треба или „богатији смо јер имамо два тј. наше и Латиницу, односно Хрватицу.“ Знам да је покушано са српскохрватским језиком, али су Хрвати рекли ЊЕТ! Срби су Варвари и нећемо са њима. А ви јадни и кукавни српчићи опет за њима. Шта има везе; сад сам Србин, сад Хрват (односно ЛАТИН).
   Господине Збиљићу, није лако, али боримо се. Лако би се ми изборили са овим ништавилима од Хрвата, али тешко је против СрбоЛатина или СрбоХрвата.
   Много их је, а власт је никаква, брига њу за језик паре су важне. Они ће и тако узети паре од нас и отићи код ЛатиноСаксонаца, ЛатиноГермана, а ми ћемо борбу наставити без пара. НАС СРБЕ ОДРЕЂУЈЕ ПРАВОСЛАВНА ВЕРА И ЋИРИЛИЦА, БЕЗ ЊИХ СМО КРОАТИ.
   Што се тиче Лингвиста ја не знам ко су они, где су, шта раде, за шта су плаћени….???

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   1. Pogledaj kojim pismom je napisan tvoj nik.
   2. Ti valjda bolje od mene znaš da li sam Srbin.
   3. Groziš li se tastature na kojoj si kucao komentar jer su na njoj latinična slova?
   4. „Srbe odredjuje pravoslavna vera i ćirilica“. Tačno, ali zar samo to? Inače smo Kroati, a ne zato što nismo klali decu u Jasenovcu? Ne zato što imamo heroje a oni imaju samo sluge svojih bezbrojnih gospodara?
   5. Znaš, svakom prstu tvoje šake odgovara po jedan Srbin iz moje familije koji je kao ratnik dao svoj život za Srbiju samo u poslednjih 100 godina. Zato, nemoj mi objašnjavati šta definiše Srbina, izgledaš detinjastije nego moj avatar.

  • grebak grebić

   1. Ћирилицом
   2. Не знам, али Србин има своје писмо
   3. Тастатура је мртва ствар. На њој куцам моје живо и лепо писмо.
   4. Говорим о темељу. Клање је идеологија. Пуно покатоличених Срба су клали = Кроату = латиничари
   5. Моја фамилија је преполовљена због Хрвата па не могу бити детињаст, а ти си издајица твојих невиних жртава јер се они нису борили за латиницу већ за „Лепу Србицу“. Жалосно!!!
   Боже сачувај српски род са његовим одликама и одвој нас што више од ГерманоХрвата и њихових поклоника и полтроника.

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Aha, grebak grebić je napisano ćirilicom. A гребак гребић je na sanskritkom pismu.

  • спира

   Znaš, svakom prstu tvoje šake odgovara po jedan Srbin iz moje familije
   koji je kao ratnik dao svoj život za Srbiju samo u poslednjih 100
   godina. Zato, nemoj mi objašnjavati šta definiše Srbina, izgledaš
   detinjastije nego moj avatar.

   ……..
   зашто онда вређаш твоју фамилију која је дала животе за Србију. Да би ти писао латиницом?

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Чика спиро, прећи ћу на ћирилицу, госн. Бетелгез ми је ово о чему причаш већ објаснио. Не буди плагијатор.

  • спира

   Нисам плагијатор

  • Perun

   Na početku komentara si napisao:
   Види се да ти је памет као и слика. Главица ти јесте слатка, али ти је памет кратка. Ниси ти једини Србин који пређе у Латине.

   Ovo gore citirano je klasično omalovažavanje koje prlazi u vređanje, tj. pljuvanje tebi POTPUNO NEPOZNATE OSOBE.

   Na kraju komentara je apsurd kompletan, završio si ga licemerjem.

   Napisao si:
   И на крају, могу ли се овде појавити културни српски знанци или је ово простор само за пљуваче?

  • grebak grebić

   Овим речима си доказао да сам у праву. Пљувача је стварно много. По особи никада не пљујем па била позната или не. Речник је нешто друго, али ти то не разумеш.

  • спира

   да чика бону

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Dragi čika spiro, ti si pravo oličenje ovih što me napadaju jer kucam na latinici. Nepismen si do imbecilnosti a širiš ideju da je Srbin samo onaj ko piše na ćirilici. Upravo ti si onaj kog se treba stideti svaki pismeni Srbin.
   Inače, ovde nisam komentarisao sadržaj tvojih komentara, koji mi se uglavnom pa svidjaju (onda kad se ne svadjaš, a to mnogo voliš).

  • спира

   битно да си ти писмен зар не

  • Perun

   Opet si pijan!?
   Kakvo je vreme u i oko Frankfurta?

  • спира

   опет шупаљ звечи

  • Бетелгез

   Дете да ја тебе нешто научим, као дете најбоље то усвајаш, маторе коњине је тешко изменити.
   За време Првог светског рата Аустро-угарска је забранила ћирилицу Србима, Анте Павељић највећи кољач Срба је урадио исто за време Другог.До 60. година прошлог века имали смо таблице на колима писане ћирилицом, али све су то на фињака комуњаре измениле споразумом из Новог Сада 1954. којим се уводи двоазбучје.Нормално код нас је то долазило више до изражаја, што је и дан данас изражено.Пошто помињеш претке који су гинули од оних који су нам крвавим ножевима уводили латиницу, размисли да ли они заслужују мало муке око промене писма на твојој тастатури.
   Поздрав!

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Е то је права аргументација да променим писмо! Фино, аргументовано и без притиска!
   Хвала, потрудићу се.

  • Бетелгез

   Драго ми је, свако добро.

  • grebak grebić

   Не узимај Вучића за Србина и не мешај лончиће. Србин је увек и свуда Србин, и не мутљај. Једном заувек научи да Срби НЕМАЈУ ДВА ПИСМА јер ми нисмо Латини да је латиница НАША. Ми смо ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ! Ја ти не браним да употребљаваш и кинеско и арапско и које год хоћеш. Ја имам писмо мојих предака и њега ћу да пишем да ми се преци не преврћу по гробу. Поздрав и наздравље са ЛАТИНИЦОМ.

  • ₀₀₀₀_☉☉_₀₀₀₀

   Hajde sad budi dosledan sebi, pa objasni i Staljingradu da nije Srbin, jer nije pravoslavac. Ili ćeš to ipak preskočiti, jer ovog puta je na tvojoj strani, dok govori o pisanju ćirilicom.

  • DeckoPoluNeverovatan

   treba razgraniciti veru i naciju… kakve veze ima u sta ja verujem sa tim da li sam srbin ili ne???? zivite u srednjem veku…..