Прочитај ми чланак

НАТО УПОЗОРАВА: Муџахедини се враћају на Косово и Метохију

0

Masked Palestinian militants from Islamic Jihad movement celebrate at former Jewish settlement of Neve Dekalim, southern Gaza Strip

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг упозорио је у петак у Приштини власти на могућу опасност од повратка џихадиста који су се борили у Сирији и у Ираку.

Повратак бораца је претња за све нас, за земље у региону, али и за све земље у Европи“, рекао је Столтенберг на конференцији за медије.

„Морамо да сарађујемо у борби против тероризма“, додао је Столтенберг, који је раније у току дана посетио припаднике КФОР-а на Косову.

У августу и септембру 2014. косовска полиција је ухапсила 55 особа под сумњом да су се придружили џихадистима у Сирији, да су пропагирали радикални ислам и врбовали добровољце за џихад у Сирији и у Ираку.

По процени безбедносних служби, око 150 косовских Албанаца бори се у Сирији на страни џихадиста. Шестнаесторица су тамо изгубила живот.

Генерални секретар НАТО изразио је задовољство због одлучности косовских власти у вези с тим питањем и скорог доношења закона по којем ће они који одлазе да се боре у иностранству бити кажњени затвором.

У балканским земљама расте број добровољааца који одлазе у борбу на Блиски исток, чему на руку иде општа економска криза због које је то подручје плодно тло за врбовање муслимана за џихад.

(Вечерње новости)