• Почетна
  • СВЕТ
  • РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Индија одустаје од куповине француских „Рафала“
Прочитај ми чланак

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Индија одустаје од куповине француских „Рафала“

0

rafali-airforce-technologycom

ИНДИЈА – Француска је под притиском САД-а одустала од испоруке ратног брода „Мистрал“ Руској Федерацији, иако је брод унапред плаћен, али по свему судећи, БРИКС партнерство неће остати немо ни на овом пољу.

Министарство одбране Индије је јавно поручило да размишља о одустајању од поруџбине војних авиона марке „Рафали“ које производи Француска, а вредност овог уговора је чак 10 милијарди америчких долара, што га чини једним од највећих уговора овог типа и што би за Француску представљао страховити губитак за француску војну авио-индустрију.

Индија није директно рекла да је разлог проблем у вези брода „Мистрал“, али су рекли да разматрају могућност одустајања од куповине француских авиона у циљу куповине руских авиона марке Сухој.

Ово је и у медијима и у дипломатским круговима протумачено као директан акт заштите руских интереса од стране Индије као руског партнера.

Француско министарство одбране је 1. јануара 2015. године саопштило да је услов испоруке брода Мистрал „мир у Украјини“, односно, активнија улога Руске Федерације у обезбеђивању мира у Украјини.

Потез Индије је у неку руку историјски, јер јасно отвара нови фронт дипломатско-економске борбе у којој Индија показује западним земљама да евроатлантски блок наспрам себе има блок БРИКС и да Русија није сама.

Извор: Правда