Прочитај ми чланак

САД УЗ ИЗРАЕЛ: Вето на стварање палестинске државе

0

un sastanak

Савет безбедности УН-а није успео да усвоји захтев арапске коалиције која је позвала на стварање палестинске државе и окончање израелске „окупације“. САД и Аустралија су глсале против ,а пет чланица су остале уздржане.

Нацрт резолуције окупио је само 8 гласова у корист, тако да је аутоматски поражен. САД, је међутим  искористио своје право вета и гласали су против резолуције. Велика Британија, заједно са Литванијом, Нигеријом, Корејом и Руандом уздржала се од гласања.

Званични захтев за државност је поднет Савету у уторак од стране Јордана који води арапску коалицију. Делегати су гласали о овој мери у уторак поподне.

Упркос оштром противљењу САД-а и Израела, прва верзија нацрта резолуције поднета је Савету безбедности УН-а прошле среде. Савет укључује пет сталних чланица која имају право вета и додатних десет чланица који имају мандат од две године.

Резолуција даје 12 месеци за стварање „праведног, трајног и свеобухватног мирног решења“ израелско-палестинског сукоба. Циљ резолуције је да се створи „суверена и одржива палестинска држава“ на основу граница од 1967 и да се окупаторска војска Израела повуче до 2017. 

У тексту постоји неколико амандмана који се тичу источног Јерусалима као главног града будуће државе Палестине, насеља Израела на палестинској територији, и право палестинских избеглица на повратак, рекао је Абу Јусуф,члан Извршног одбора палестинске ослободилачке организације  (ПЛО).

Према тренутном нацрту, Јерусалим се сматра главним градом Израела и Палестине, али улога источног Јерусалима у будућој палестинској држави није одређена. „Међународно признање је наш плафон по овом питању, и ми не можемо пасти испод ове границе“, изјавио је Јусуф.

„Мислим да је мало вероватно да ће  резолуција у Савету безбедности која заправо ствара палестинску државу или позива на државности бити одбијена,“ САД и активиста новинар Филис Бенис рекао РТ. „Питање је да ли  нацрти који сада круже заиста то омогућују. Француске допуне посебно ослабљују идеју да је то нешто што би заправо створило палестинску државу. „

Бенис је објаснио да „не постоји последице. Резолуција није узета под поглављима 6. или 7. , која су принудна поглавља Повеље УН. Ова поглавља подразумевају употребу војне силе и вршење притиска против државе, као што су санкције.“

У уторак, палестински председник Махмуд Абас изјавио је да се његова администрација неће „више бавити“  Израелом у случају неуспеха резолуције. „Ако  арапско-палестинска иницијатива поднета Савету безбедности да стави тачку на [израелске окупације] не прође, ми ћемо бити принуђени да предузмемо неопходне политичке и правне мере,“ новинска агенција АПС Алжира цитирала је Абаса.

Прошлог четвртка, израелски министар иностраних послова Авигдор Либерман назвао је понуду УН-а за стварање палестинске државности „актом агресије“.

„Палестински председник Махмуд Абас је за усвајање мера чији је једини циљ да се нападне Израел, без користи за Палестинце“, рекао је Либерман у саопштењу.

Овог лета, тензије у Јерусалиму и на Западној обали су ескалирале, што је довело до  50-дневног сукоба између израелских одбрамбених снага и Палестинаца. Операција Заштитна ивица узела је 2.200 живота цивила Палестинаца.

(РТ превод Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.