• Почетна
  • СВЕТ
  • Ангела Меркел поручила Путину: Нећемо дозволити да влада „право јачег“
Прочитај ми чланак

Ангела Меркел поручила Путину: Нећемо дозволити да влада „право јачег“

0

angela merkel E

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је поводом украјинске кризе да Европа не намерава да дозволи да Русија „гази међународно право“.

„Наравно да желимо да изградимо безбедност у Европи са Русијом, а не против Русије, али наравно да Европа не може да прихвати и неће прихватити да наводно право јачег погази међународно право“, рекла је Меркел у свом новогодишњем говору.

У говору снимљеном јуче који ће бити емитован вечерас, Меркел је Немцима честитала Нову годину. Она је поводом кризе у Украјини рекла и да је ЕУ одлучила да не дозволи да је та криза подели, већ ће бити уједињена да би одбранила своје вредности.

„Јединство у Европи није само по себи циљ, већ кључ да се превазиђе криза у Украјини“, рекла је Меркел.

Украјински председник Петро Порошенко најавио је у понедељак да ће се он и лидери Русије, Немачке и Француске састати 15. јануара у Казахстану да би разговарали о окончању рата у Украјини.

Меркелова критиковала десничаре: Они гаје хладноћу и мржњу у срцима

Немачка канцеларка осудила је, у свом новогодишњем обраћању, нови десничарски народни покрет, рекавши да његове вође „гаје мржњу у својим срцима“.

У до сада најоштријем коментару упућеном покрету „Патриотски Европљани против исламиста истока“ (ПЕГИДА), Меркелова је говорила о демонстрантима који су узвикивали „Ми смо људи!“, понављајући слоган с протеста који су довели до рушења Берлинског зида пре 25 година.

„Али, право значење те реченице је: ви нисте једни од нас, због боје коже или религије“, оценила је Меркелова, према унапред објављеним деловима интервјуа који ће вечерас бити емитован на немачкој телевизији.

„Зато кажем свима вама који идете на такве протесте: немојте да следите оне који вас позивају на демонстрације, јер они не промовишу ништа друго, осим хладноће и чак мржње у својим срцима“, поручила је немачка канцеларка.

Националистички покрет ПЕГИДА, основан крајем октобра, до сада је окупио најмање 17.000 демонстраната на улицама Дрездена, подсетио је АФП.

Меркелова се у говору осврнула и на светске кризе као што је епидемија еболе или сукоби у Ираку и Сирији, где, како је рекла, „џихадисти Исламске државе брутално убијају људе који одбију да се покоре њиховој власти“.

„Једна од последица тих ратова и криза је све већи број избеглица широм света, највећи од Другог светског рата. Многи од њих су дословно побегли од смрти“, рекла је Меркелова, додајући да Немачка прихвата оне који у тој земљи траже азил.

(Блиц)