Прочитај ми чланак

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА ПРОТИВ ОГЊАНОВИЋА – Тијанин отац ће бити удаљен из полиције

0

ognjanovici

Више Тужилаштво у Београду званично је покренуло кривични поступак против Јелене и Небојше Огњановића. Они су од овог тренутка осумњичени за превару и прање новца, сазнаје Блиц.

Како сазнајемо у Вишем тужилаштву, донета је наредба за спровођење истраге, што значи да ће наредна саслушања осумњичених и сведока бити по налогу тужиоца.

Тужилаштво је у склопу покретања истраге тражило међународну правну помоћ, како би се испитало колико и на којим рачунима у иностранству Огњановићи су имали новца.

Како је раније „Блиц“ писао, Небојша и Јелена Огњановић сакрили су на два рачуна 118.414 долара, колико су Црква Светог Саве и наша дијаспора у САД прикупили за лечење њихове покојне ћерке Тијане.

У извештају Радне групе МУП-а достављеном Вишем тужилаштву у Београду, како сазнаје „Блиц“, осим ове суме, предмет истраге биће и 30.000 долара, за колико постоје сазнања да су Срби у САД дали Огњановићима „на руке“.

Да подсетимо, Огњановићи су у пролеће 2013. подигли Србију на ноге молбом за прикупљање 750.000 долара за трансплантацију срца малој Тијани. У рекордном року на Тијанин рачун у Комерцијалној банци слило се 2,6 милиона евра. Пред пут у САД њен отац отворио је рачун у Српској банци, на који је положио 7.400 евра, а мајка такође свој рачун на који је са Тијаниног у два наврата пребацила 932.700 и 332.000 евра. По доласку у САД отворила је рачун у “Џ.П.М.Ч.”, где је положила 18.000 долара и потом их скинула.

Девојчица је од априла до јула била бесплатно смештена у добротворној кући и провела је само 10 дана у болници у Хјустону, где јој је уграђена вештачка пумпа за срце. Трансплантацију није дочекала, преминула је 15. јула, након чега су Огњановићи пребацили 100.000 долара прикупљених од дијаспоре на Небојшин рачун у Српској банци.

По повратку у Србију тврде да су са Тијаниног рачуна платили за лечење 1,1 милион евра, што је нејасно, јер је реч о већој цифри од цене саме трансплантације, која није ни извршена.

Њих двоје потом одбијају да преостали новац пребаце за лечење друге деце, наводећи да је Тијанин рачун наменски и да зато не могу пребацивати новац, иако је мајка то претходно радила, пребацују паре на свој приватни рачун.

Под притиском јавности Огњановићи купују опрему вредну 1,2 милиона евра за Институт за мајку и дете, а не зна се шта су урадили са преосталих 440.000 евра, за које су обећавали да ће их дати за лечење друге деце. За лечење их нису дали.

Небојша Огњановић ће бити удаљен са посла

Небојша Огњановић, отац покојне Тијане (8), биће суспендован са посла због тога што је против њега и супруге Јелене поднета кривична пријава за злоупотребу новца у хуманитарној акцији, сазнаје Курир.

Након писања о њиховим малверзацијама, у МУП, где је Небојша запослен у Управи за информационе технологије, одлучено је да га удаље са посла.

– Установљено је да постоје елементи за Огњановићеву суспензију, што ће његови надлежни и урадити. Он је запослен у МУП, али ће што пре бити удаљен са посла. После силних компромитујућих оптужби о злоупотреби новца, њему није место у институцији која ради на спречавању криминала. Када се неки полицијски службеник осумњичи за узимање мита или неко друго кривично дело, одмах лети са радног места, па зашто би другачије било и са Огњановићем, који је осумњичен за озбиљно кривично дело – наглашава извор близак МУП

(Блиц, Курир)