Прочитај ми чланак

БУГАРСКА СЕ ОД ТУРСКЕ штити бодљикавом жицом

0

grcka-turska-granica-bodljikava-zica-1328585176-97132

Бугарска ће продужити ограду од бодљикаве жице постављену ове године на граници с Турском да би се спречио долазак илегалних миграната.

„Ограда, мада по изгледу није позитиван симбол, ипак даје сигурност обема земљама – и Бугарској и Турској“, изјавила је заменица премијера Бугарске Меглена Кунева, додавши да ће ограда бити продужена са 30 на 130 километара.

Постављена у јулу ове године, ограда на седам места спречава илегални прелазак границе, рекла је она после састанка о мерама за спречавање прилива избеглица.

Висока више од три метра, ограда је направљена од неколико слојева бодљикаве жице на мање прегледном делу границе с Турском, која је укупно дугачка 274 километра.

Бугарска, најсиромашнија земља Европске уније, преплављена је крајем 2013. доласком 11.000 избеглица, углавном из Сирије.

Границу, уз ограду, чува 1.500 полицајаца, а у унутрашњости Бугарске се организују прихватилишта. Ове године је у Бугарску дошло више од 9.500 азиланата из Сирије, Авганистана и Ирака, објавила је Влада.

Представник Високог комесаријата УН за избеглице Борис Ћечирков је данас критиковао намеру Владе Бугарске, рекавши за АФП да ограде присиљавају избеглице „да крену још опаснијим путевима“.

„ЕУ би требало да отвори границе за избеглице и да боље помогне земљама које их дочекују“, закључио је он.

Најскупља и најјефтинија радна снага у ЕУ

Цена радне снаге у Бугарској износи 3,40 евра по сату и најјефтинија је у ЕУ, где просек износи 24,20 евра, подаци су европске статистичке службе „Еуростат“.

Радна снага најјефтинија у Бугарској, најскупља у Данској Према подацима за 2012. годину, радници у Румунији плаћени су 4,10 евра по сату, а са 40,10 евра по сату највише зарађују радници у Данској.

Највећи раст трошкова рада забележен је у Бугарској, Пољској и Словачкој. У односу на 2008. годину, током 2012. године трошкови рада у Бугарској повећани су за 33,7, а у Пољској за 22,5 посто.

У овом периоду трошкови рада у ЕУ нарасли су за 10,9 посто или просечно 2,6 посто годишње.

Просечно радно време у ЕУ износи 1.735 сати годишње. Најмање се ради у Француској 1.555 сати, а највише на Малти 1.961 сати годишње.

(Бета, Кликс.ба)