Прочитај ми чланак

Саобраћај отежан због снега

0

Sneg-u-Jagodini

Током дана и увече очекују се обилне снежне падавине. Очекује се да ће пасти и више од 30 центиметара снега. Возачи се упозоравају и подсећају да мокри или снегом и ледом прекривени коловози у великој мери повећавају зауставни пут возила, смањују његову стабилност и захтевају пажљиво управљање возилом.

Због појачаног ветра могући су и наноси на путевима, па се возачима саветује да на пут не иду без зимске опреме, а ако морају на пут да буду јако опрезни.

Државни путеви су проходни, људи и механизација су спремни у случају погоршања временских услова, а приправност је подигнута на четврти степен.

То значи да ће бити ангажовани сви људи и машине, кажу у „Путевима Србије“. Путеве првог и другог приоритета чисти 2.000 људи, 700 камиона и 350 шлеп машина.

На подручју Лучке капетаније Велико Градиште издато је упозорење да се на делу Дунава у надлежности те капетаније не препоручује пловидба због јаког ветра који ствара таласе до метар висине.

У ужичком крају сви магистрални путеви су проходни, али је саобраћај отежан.

За камионе и шлепере забрањен је саобраћај од Пожеге преко Борове Главе до Прејепоља, и преко Дебелог брда.

Све главне саобраћајнице у Београду очишћене су од снега и проходне, кажу у „Београд путу“.

Градоначелник Синиша Мали посетио је јутрос једну од база зимске службе и главни диспечерски центар „Београд пута“, одакле је поручио да је сва расположива механизација на улицама, ангажована на чишћењу снега, да се чисте улице првог приоритета и да је ситуација под контролом.

Путари на северу Бачке током целе ноћи уклањали су наносе на појединим саобраћајницама изазваним јаким ветром који је снег са њива надувавао на путеве.

Како је Танјугу речено у компанији „Војпут“, најкритичније деонице су од Бачког Душанова према Торњошу, Ново Орахово – Торњош, од Суботице према Бачкој Тополи и даље ка Старој Моравици и Пачиру и Телечка – Кљајићево.

Руководилац штаба зимске службе ове компаније Иван Сударевић рекао је да је пут Сомбор-Суботица још проходан, а најтеже је на деоници од Бајмока према Алекси Шантићу и даље ка Светотару Милетићу, где се налази доста механизације, али је и поред тога све суженији профил пута.

Сви возачи се подсећају да су дужни да имају сва четири зимска пнеуматика, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица и да је ван насељеног места, обавезно поседовање ланаца или других уређаја за повећање тракције у пртљажнику.

Према подацима Управе граничне полиције, тренутна задржавања путничких возила на граничним прелазима су до 30 минута.

БЕОГРАД: Снег стао, следи велики пад температуре

Снег је престао да пада, а на чишћењу града ангажовано је 1.250 људи из комуналних предузећа. За мање од сат и по почиње се са чишћењем улица другог приоритета и сви већи проблеми су отклоњени каже Дарко Главаш, координатор зимске службе.

Највећи проблем био је у Сурчину када се препречио аутобус који је око сат времена стајао на путу. Проблем је решен око 7.30 сати, а од раних јутарњих сати до 7.10 нису радили ни БГ-возови због штрајка раника ƒ„Неге кола“.

– Имали смо јутрос мало проблема док је падао снег, али сада су сви решени. „Београдпут“ ангажовао је 115 камиона и 30 мултикар возила, као и 26 радних машина. За око сат ипо требало би да се уђе у улице другог приоритета и све иде по плану – казао је Главаш и додао да се службе спремају за драстични пад температуре.

Пуним капацитетом раде и „Градска чистоћа“ која у првој смени има 600 радника, „Паркинг сервис“ који је обезбедио додатних 300 чистача снега, „Зеленило Београд“ са 420 радника на улици. Смене радника на терену ће се продужаватии преклапати па се током дана очекује и више од 1250 радника, колико их је тренутно на улицама.

Грејање у граду ради без проблема и то 24 сата дневно, а нема проблема ни са снабдевањем електричном енергијом.

Због очекиваног захлађења Главаш апелује на грађане да очисте снег, лед и леденице испред својих зграда, а на возаче да буду опрезни, да не блокирају стајалишта, рад комуналаца и градски превоз и да користе зимске гуме.

Градски менаџер Горан Весић обишао је са градским секретаром за саобраћај Душаном Рафаиловићем оперативни центар Градског саобраћајног Београд. Они су, заједно са руководиоцима центра, надгледали излазак аутобуса јавног превоза и одали „признање запосленима у ГСП на одличној организацији посла у овим отежаним условима“.

– Јутрос се на улицама Београда налази 1.259 возила, од чега 1.035 аутобуса, 94 тролејбуса и 130 трамваја. Сва возила су уредно изашла на улице – казао је Весић.

Саобраћај је јутрос због снега био успорен на прилазима Београду, а отежано се обављао и трамвајски саобраћај.

(РТС, Блиц)