Прочитај ми чланак

Како да вожња по снегу не буде баук?

0

sneg-voznja

Снег који од недеље пада у Србији прилика је да се још једном подсетимо основних правила вожње у зимским условима која не мора да буде толико страшна ако смо пажљиви. Адекватна зимска опрема, повећана опрезност и поштовање саобраћајних прописа предуслови су да по снегу безбедно стигнете вашим возилом тамо где сте се кренули.

Многи возачи запутиће се ових дана ка планинским центрима и другим дестинацијама где ће провести предстојеће новогодишње и божићне празнике. Захваљујући снежним падавинама и ниским температурама створен је идиличан зимски амбијент али и отежани услови за вожњу.

Снег који пада у целој земљи за сада не прави веће проблеме учесницима у саобраћају. Аутопутеви и путеви првог и другог приоритета су проходни, а у „Путевима Србије“ кажу да на коловозу углавном има до 5 цм снега.

Прилази планинским туристичким центрима, Копаонику, Златибору, Гочу, Старој планини и Дивчибарама су проходни, пропоручује се опрезна вожња. На подручју Војводине због удара ветра местимично се стварају наноси.

Ако планирате да кренете на пут, претпостављамо да сте на време монтирали зимске гуме. Подсећамо да је по новом закону прописана обавезна употреба све четири зимске гуме уколико на коловозу има снега, леда и поледице.

Осим тога, возила која се крећу ван насељеног места морају у пртљажнику имати зимске ланце за пнеуматике а возачи су у обавези да их ставе на погонске точкове ако се крећу деоницама на којима је њихова употреба предвиђена саобраћајним знаком.

Пре него што кренете на пут рачунајте на то да из куће морате изаћи барем 15 минута раније него што бисте изашли током лепих, пролећних дана.

Добра организација и хладна глава кључни су током вожње, без обзира на услове. Саветујемо прво чишћење снега, а мотор и кабину загрејте током вожње.

Треба имати на уму и да због ниских температура најслабији акумулатори могу издати своје власнике током хладних дана.

Саобраћај је у данима снежних падавина и ниских температура успоренији. Подсећамо да је важно возити спорије, без наглог кретања и заустављања, посебно узимајући у обзир чињеницу да се на појединим местима на коловозу испод снега може наћи лед.

Будите умерени и са гасом, и са кочницама и са управљачем. Нежна вожња доприноси стабилности и управљивости.

Потребно је држати бар три пута веће одстојање између возила да би евентуално изненадно заустављање било безбедније. Возите у нижем степену преноса него што то чините када је коловоз сув, како бисте повећали ефекат кочења мотором.

Увек када су услови у вожњи погоршани, посебно апелујемо на потребу толеранције међу учесницима у саобраћају.

Будите колегијални и покушајте да својом вожњом допринесете што ефикаснијем одвијању саобраћаја. Осмех и пропуштање возача који није добро проценио ситуацију конструктивнија је опција од дуготрајног трубљења и неодмерених речи од којих ће почети да магле стакла на вашем аутомобилу са унутрашње стране.

Кад смо већ код замагљених стакала, активирање клима уређаја иако вам је укључено грејање најбрже ће решити тај проблем током вожње. Ко нема климу – грејање, јеленска кожа и молба путницима да се придруже у брисању.

Најважније је да безбедно стигнете до одредишта, све остало је мање важно. Срећан пут.

Ми смо пре свега пешаци

Возачи, када видите да се пешаци крећу улицом јер је тротоар под снегом, успорите, одузмите гас и осмотрите ситуацију.

Погледајте да ли пешак може на време да се склони са (онога што је остало од) коловоза. Треба да знате да је гомила снега у коју човек треба да уђе да би вам се склонио са пута прилично нестабилна.

То је мешавина прљавштине, соли, леда и снега. Постоји могућност да ће ваш суграђанин изгубити равнотежу и пасти испред вашег аутомобила. Ако тек тада одлучите да одузмете гас или да прикочите, може бити касно.

Осим тога, умотани у своје шалове и капе, пешаци не виде и не чују као када се шетају у летњој гардероби. Могуће је да ни не знају да им се приближавате јер су превише посвећени ходању. Имајте на уму да је због више слојева одеће умањена и покретљивост пешака.

Са друге стране, пешаци, и ви сте учесници у саобраћају, будите свесни тога посебно када ходате улицом. Немојте се по сваку цену борити за ваше право да се крећете коловозом, ви сте на улици више угрожени од возача аутомобила.

Само, сетите се овога и када ви седнете за волан.

За више информација и савета прочитајте и друге наше текстове о вожњи у зимским условима. У коментарима можете оставити ваше корисне савете и ваша искуства.

(Б92)