Прочитај ми чланак

Министар Гашић: Србија се определила за сарадњу са НАТО

0

Sjajna vojna saradnja Srbije i Amerike bratislav-gasic--beta-g.-s-ds_f

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић рекао је данас да Србија жели највиши облик сарадње са НАТО који може да има партнерска држава која није опредељена за чланство у тој алијанси, и поручио да је за Србију неприхватљиво стварање такозваних оружаних снага Косова.

„Желимо да у најкраћем року приступимо Индивидуалном акционом плану партнерства, који представља највиши облик сарадње НАТО са партнерском државом, која није опредељена за чланство у алијанси. Индивидуални план партнерства сматрамо оптималним оквиром сарадње, који може да допринесе даљем унапређењу нашег система одбране“, навео је министар Гашић у разговору са помоћником генералног секретара НАТО за одбрамбене инвестиције Патриком Оуројуом.

Наводећи да за Србију нису прихватљиви аргументи за стварање такозваних оружаних снага Косова, Гашић је нагласио да таква најава лоше утиче на имплементацију Бриселског споразума Београда и Приштине.

„КФОР је једини одговорни носилац безбедности и свака одлука која се односи на изградњу војних формација на Косову и Метохији јесте кршење Резолуције 1244, али се може и негативно одразити на односе Србије и НАТО“, каже министар одбране.

Гашић је, како се наводи у саопштењу Министарства одбране, истакао да је Србија чврсто опредељена за унапређење стабилности у региону и да, у складу са својим могућностима, активно доприноси регионалној и глобалној безбедности.

Додаје се да је Гашић на састанку рекао да је досадашње учешће Србије у механизмима Партнерства за мир, који обезбеђују припрему оружаних снага за активан допринос у мултинационалним операцијама, изузетно важно за припаднике Војске Србије.

Извор: Танјуг