Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић: Шешељ је део прошлости, Србија иде ка ЕУ, свидело се то некоме или не

0

zorana Mihajlovic

Нови закон о планирању и изградњи омогући ће да се грађевинска дозвола добије за само 28 дана. Питање конверзије земљишта биће решено посебним законом, све процедуре и утицај бирократије смањиће се на најмању могућу меру, а дивља градња биће прошлост, тврди у интервју за Курир потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Мислите ли да је то могуће и да ли имате праву слику о српској администрацији?

– Почетак увођења реда је успостављање система. Уколико се оглуше и не ураде у року све што је потребно, аутоматски ће бити покренута прекршајна пријава.

Да ли увођење реда и рушење нелегалних објеката важи и за ваше страначке колеге, укључујући и синове председника Србије Томислава Николића?

– Не постоје посебна правила за легализацију и рушење објеката за обичне грађане и за оне који су познати у јавности, или за виле и уџерице. Постоји само закон и непоштовање закона. Циљ Владе није да се руши, већ да се гради и спремни смо да легализујемо све што можемо, а да не угрожава животе људи и да није у националним парковима. Мислите ли да су бескућници ти који су саградили виле у парковима природе?

Али нелегални објекти нису само у парковима природе. Има их и у Сурчину, они Љубише Бухе, на пример. Шта је с њим, где је запело око рушења?

– Не бих рекла да је запело, процедуре су споре. Општинске инспекције годинама нису излазиле на терен, реаговала је републичка инспекција и урађено је решење за које постоји рок да се уручи. По пријему може да се уложи жалба, па и ту постоје рокови. Сви раде свој посао и нико није ван закона.

Да ли раде и путари, пошто се чини да су нам путеви зона сумрака?

– Раде, и до краја 2016. године реално је да завршимо Коридор 10. Имамо споразум с европским и светским финансијским институцијама о рехабилитацији 1.100 километара путне мреже. Радићемо и на проширењу граничног прелаза Батровци, да се више не би чекало седам сати на граници, али и на Коридору 11.

Погибија троје младих на Ади Хуји узнемирила је јавност јер је возач био под дејством алкохола и пребрзо возио. Да ли знате да тамо нема ознаке да је крај пута и да је опасно и по дану возити ако не познајете терен?

– Градске инспекције то проверавају, али пошто није било трагова кочења, шта год да је било од ознака, трагедија би се вероватно догодила. Млади возачи пребрзо добијају дозволе и излазе на пут без икаквог искуства, што се показало погубно за 76 младих људи ове године и 80 људи прошле године.

Након ове несреће формирали сте радну групу за измену Закона о саобраћају. Да ли је та ваша радна група била иницијална каписла за варницу између вас и министра Стефановића и јесте ли се неовлашћено умешали у његов сектор?

– Циљ ми је да се страдање деце на путевима заустави. Тиме се бавим и као министар саобраћаја и као председник Владиног тела за безбедност саобраћаја. У јуну сам упутила министру Стефановићу допис да се што пре формира радна група за измене и допуне Закона о саобраћају. Кад се несрећа десила, само сам се мешала у свој посао и дала одређене предлоге јер у изменама нема одредби које се односе на младе возаче, а мора да их буде. Само заједно можемо да урадимо нешто за младе људе.

А да ли само заједно можете да спречите и вирус неслоге који је настао у вези с одлуком председника ИО Радомира Николића да искључи неке чланове странке?

– Јасне су надлежности свих органа у странци. ИО може да доноси одлуке и може да предложи, али није тај који ће у случају искључења последњи дати свој став. Разговараћемо на седници Главног одбора и на седници Председништва, па ћемо видети. Наша странка је демократски устројена, и постоји слобода да се изразе различита мишљења.

Какво мишљења влада кад је реч о утицају председника Николића на статус његовог сина у странци?

– Можете бити чији год хоћете син или ћерка, важно је шта радите, како радите и какав вам је резултат.

А да ли је исправно то што се мешате у секторе који нису ваши?

– Мешам се у свој посао министра, у чијој је надлежности неколико сектора, као и у посао потпредседника Владе. Циљ ми је да урадим највише што могу, да помогнем, да уредим систем и да поправим ствари кад год видим да нешто може боље. Да ли то неко тумачи као мешање или не, мање је важно.

Чини се да вам јавност то не замера јер сте после премијера Вучића оцењени као најбољи политичар?

– Не верујем у популарност. Верујем само у озбиљан рад. Искрена сам и дајем све од себе, не калкулишем и не причам политиканске приче.

Да ли ваша странка још увек калкулише у вези с реконструкцијом Владе и променом коалиционог партнера?

– Нисмо разговарали о томе, али мислим да онај ко предводи тим, а то је премијер, треба и да га освежи и учини ефикаснијим кад год осети да треба. Зашто бисмо губили време?

Која три министра, према вашем мишљењу, не би добила прелазну оцену, а која би добила петице?

– Ова Влада се суочила с поплавама, ванредним стањем, тешким економским проблемима, озбиљном спољнополитичком ситуацијом и није лако радити у таквим условима. Сви су давали свој максимум, а грађани су ти који оцењују, као и премијер.

Како бисте оценили себе и да ли мислите да сте оправдали Вучићево поверење?

– Никад нисам у потпуности задовољна. Много тога мора да се мења јос брже, а да ли сам оправдала поверење, то ће рећи премијер. Желим да се нико не постиди кад види шта и како радим, од мене саме, моје породице и пријатеља, мог сина, до мог премијера.

Кад смо већ код премијера, да ли мислите да ће он наредних месеци бити под великим притиском да се одрекне сарадње с Русијом и уведе јој санкције зарад пута ка ЕУ?

– Ситуација на спољнополитичком плану се компликује, посебно за нас који на односе између кључних држава не можемо много да утичемо. С друге стране, развој земље и њена економија од тих односа зависе. Имамо добре односе и са ЕУ, САД, са Русијом, Кином, Емиратима. У таквој ситуацији постоји притисак да се определимо.

Да ли је требало да се определимо према иступањима Војислава Шешеља? Јавност региона и ЕУ су нам то замерили, посебно Хрватска. Може ли Шешељ да поремети наше односе са суседима и буде препрека на европском путу?

– Шешељ је, што се српске политике тиче, део прошлости. Нисмо га ми пустили из Хага, нити је српска влада урадила било шта што би узбуркало регион. Међутим, сам регион очито није раскрстио с прошлошћу, и то се сад види. Спроводимо реформе и идемо ка чланству у ЕУ, свидело се то некоме или не.

ЕП се није свидело наше реаговање, па је донео резолуцију о Шешељу, и то као да смо га ми пустили из Хага. Није ли то лицемерно?

– У најмању руку је необично. Као држава дали смо гаранције за свог грађанина, а све друго није заслуга српске владе, већ Хашког трибунала.

Како бисте се ви определили – ЕУ или Русија?

– Не бих се опредељивала јер живот није ни црн или бео, нити је будућност Србије само Европска унија или само Русија. Будућност Србије је управо у стабилности, а то можемо само ако одржавамо политичке и економске односе и с Истоком и са Западом.

Многи сматрају да нисте баш подржавали односе с Русијом јер су ваши ставови у вези с рудном рентом и приватизацијом НИС били супротни Владиним. Сад сви говоре о томе, али због тога што сте прерано проговорили, ви сте изгледа платили померањем из Министарства енергетике?

– Сад сви говоре о енергетици, као дежа ви. Не кајем се ни за једну реч коју сам изговорила јер сам, нажалост, била у праву. Жалосно је како су се понашали наши политичари који су се договорили о енергетском споразуму.

Треба да су у затвору јер су својим нечињењем оштетили земљу, а све заклањајући се иза велике Русије. Дивим се Русији и њиховој борби за своје интересе. Они су при стварању енергетског споразума радили за своју земљу, а наши очито за себе, не за Србију.

Ко вам није заборавио јасне ставове, Руси или наши политичари, који су наводно иступали у руско име?

Мислим да ми нису заборавили наши квазиполитичари, квазиуспешни бизнисмени и директори. Ипак, исто бих рекла и сад, а то је да појма немају шта је борба за интересе своје земље.

Породица трпи због посла

СА СИНОМ РАЗМЕЊУЈЕМ МИСЛИ ПРЕКО ТЕЛЕФОНА

Много радите, имате ли времена за породицу?

– Мислим да вам је одговор познат, а ја не желим наглас да га кажем јер нисам због тога баш поносна.

Како би вас као политичарку описао ваш син?

Једно време га то није ни занимало, није знао ни шта тачно радим, ни које министарство водим. Сад са 12 година углавном тражи да иде са мном, поставља питања… Због њега сам на телефону инсталирала све и свашта, па се дописујемо јер је то начин да барем разменим мисли с њим.

О Јужном току

РЕВИЗИЈА УГОВОРА О ПРОДАЈИ НИС НЕМОГУЋА

Шта је с Јужним током? Можемо ли, ако се не буде градио, да тражимо преиспитивање приватизације НИС?

Мислим да било каква ревизија уговора о продаји НИС није могућа. Нигде у уговору не стоји да је продаја НИС направљена ради добијања Јужног тока. Оно што је могуће, а што сам покушала као министар енергетике јесте побољшање енергетског споразума, рецимо кроз инвестирање у „Петрохемију“ и друге фирме.

(Курир)