Прочитај ми чланак

ИПАП:Чвршће везе Србије са НАТО

0

ipap srbija u nato

Приступањем програму ИПАП (Индивидуални акциони план партнерства) Србија ће односе са НАТО савезом подићи на највиши ниво.

Приступањем програму ИПАП (Индивидуални акциони план партнерства) Србија ће војне и политичке односе са НАТО савезом подићи на највиши могући ниво за земљу које није чланица Алијансе. То, ипак, није корак ка пуноправном чланству у Алијанси, а Београд ће и даље сам да бира меру сарадње са Северноатлантским пактом.

ЦРНА ГОРА ЧЕКА

Следећа држава која ће приступити НАТО вероватно ће бити Црна Гора која се нада да ће ускоро добити позив.
У предворју је и Македонија која је спремна за чланство, али је кочи Грчка због спора око имена.
Босна и Херцеговина је изразила жељу да приступи савезу, али суштинску препреку представљају односи РС и Федерације.

 

Захтев Србије за приступање ИПАП одобрио је Комитет НАТО за кооперативну безбедност и партнерства, а наша влада ће га верификовати. После тога Алијанса ће званично усвојити овај документ. Споразум не мора да буде потврђен у Народној скупштини.

ИПАП је за Србију био блокиран због опструкције Албаније, али је Тирана због великих притисака водећих земаља Северноатлантског савеза ипак попустила.

Србија је већ чланица Партнерства за мир у оквиру којег има веома блиску сарадњу са НАТО, посебно када је реч о реформи одбрамбеног система и учешћу у међународним мисијама.

Приступањем програму ИПАП та сарадња се продубљује и шири се “понуда” НАТО из које Србија може бирати оно што јој у одређеном тренутку одговара. Четири области су у фокусу: политичко-безбедносна питања, систем одбране, научна сарадња и заштита животне средине и реаговање у ванредним ситуацијама.

Извори “Новости” из НАТО кажу да земље чланице Алијансе уважавају војну неутралност Србије и не намеравају да јој намећу већи степен сарадње од оног који сама жели.

– Србија ће, као и до сада, моћи да бира на који начин жели да сарађује са Савезом, колико жели да учествује у мисијама и какву врсту помоћи жели у реформи одбрамбеног система. Јасно нам је да је сећање на НАТО интервенцију у Србији живо и да је подршка чланству у Алијанси веома ниска. Ипак Србија је показала да је у неким аспектима, попут међународних мисија, активнија чак и од неких чланица – каже извор “Новости”.

Војно-политички аналитичар Александар Радић каже да, иако формално ИПАП не води у пуноправно чланство, то свакако јесте корак ближе НАТО.

– ИПАП дефинише конкретне облике сарадње у оквиру Партнерства за мир. Војска Србије већ има блиске односе са НАТО, веома је активна у тој сарадњи и у новом оквиру ће свакако наставити тим путем. Повећаће се наше учешће у мисијама, као и присуство официра НАТО који учествују у обуци и евалуацији наших јединица.

(novosti.rs)