Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Са баћушкама – затегнуто

0

ANTIRUSKI-BILBORD-2

Влада Црне Горе тврди да не зна ништа о билбордима са увредљивим садржајем на рачун Русије. Игор Лукшић: Садржај ових билборда неприхватљив. „Црногорске патриоте“ непознате.

Црногорски шеф дипломатије Игор Лукшић тврди да билборди са увредљивим садржајем на рачун Русије, који су се недавно појавили у центру Подгорице, ни на који начин не одражавају вредности и приоритете црногорске спољне и унутрашње политике и да њихов садржај МИП сматра „апсолутно неприхватљивим“.

 

ПРОТЕСТНА НОТА

 Амбасада Русије у Подгорици упутила је због ових паноа ноту Министарству иностраних послова и европских интеграција, у којој се, осим протеста захтевају и додатне информације. Из овог министарства су саопштили да Русију сматрају пријатељском државом са којом желе да наставе традиционално добре и садржајне односе.

 

На билбордима су постављени постери са садржајем који пропагира улазак Црне Горе у НАТО, али на начин који дисквалификује Русију.

На једном од њих је порука „боље банана у руци, него руска чизма на врату“, а на другом текст у којем се наводе пропале руске инвестиције у Црној Гори и цитати Милована Ђиласа да Русија никада није била пријатељ Црној Гори.

У потпису ових рекламних порука су „Црногорске патриоте“, али се још не зна ко стварно стоји иза ових антируских рекламних порука. То не желе да саопште ни у маркетиншкој компанији „Метрополис медија“.

Невладине организације које пропагирају улазак Црне Горе у Алијансу су се оградиле од ових билборда.

Александар Дедовић, извршни директор „Алфа центра“ који промовише придруживање Алијанси, каже за „Новости“ да „нема никакву идеју“ ко би могао стајати иза ових рекламних проука.

– Није ми јасан смисао, значај и порука тих рекламних паноа. Сматрам да Црна гора треба да гаји и развија најбоље дипломатске односе, како са Америком, тако и са Русијом и Европском унијом. Овакви рекламни билборди не доприносе томе, и стварају конфузију – каже Дедовић.

Односи црногорске дипломатије са Русијом већ дуже време нису на највишем нивоу, иако их обе стране дипломатским језиком оцењују као добре.

 

ИЗМЕЂУ НАТО И МОСКВЕ

Подсећајући да Црна Гора до краја 2015. треба да испуни задатке за чланство у НАТО, аустријска агенција АПА подсећа да то није по вољи Русије.
Агенција каже да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров назвао провокацијом ширење Алијансе ка западном Балкану.
Наводи се да су руски грађани инвестирали у црногорску економију, као и да Руси чине више од 30 одсто страних туриста у Црној Гори.

 

Проблеми су почели због спорова са сада већ бившим власницима подгоричког Комбината алуминијума, руским ЦЕАЦ, иза којег стоји руски олигарх Олег Дерипаска.

У решавање спорова у овом, како га је црногорска власт својевремено оценила, „послу века“, укључивао се и руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу.

Неспоразуми су кулминирали одлуком Владе да раскине уговор са Русима, након чега је ЦЕАЦ поднео тужбу против Црне Горе међународним судовима, тврдећи да их је Влада преварила.

Уље на ватру долила је и одлука Црне Горе да се прикључи санкцијама против Русије, због дешавања у Украјини.

Међутим, недавна изјава премијера Мила Ђукановића да „санкције које су уведене Русији због кризе у Украјини нису прави пут“, тумачи се као најава „промене црногорске политике у односу на Русију“.

– Иако сувереност сваке државе мора да буде очувана, санкције воде само ка томе да привреде обе стране посрћу. Обе стране морају да предузму све напоре да превазиђу проблем – пренела је Агенција АПА речи Ђукановића.

(Вечерње новости)