Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРСКЕ ПАТРИОТЕ: Билборди против „чизме из Русије“

0

ANTIRUSKI-BILBORD-2

„Црногорске патриоте“ кренуле су ових дана у антируску офанзиву постављајући билборде по Подгорици с увредљивим порукама према Русији и видљивим логом НАТО.

На једном пише „Боље банана у руци него руска чизма за вратом“, а на другом „Никад нама Црногорцима Руси нису били пријатељи, увек смо им били монета за поткусуривање. (Милован Ђилас на митингу у Титограду 1951. године)“. Кампања је на фону „хладног рата“ који је између Подгорице и Москве ескалирао увођењем санкција Русији.

– Ко је овај маркетинг мајстор и има ли наде да га упознамо? – упитао се Горан Даниловић, шеф посланичког клуба Демократског фронта. – Дајем евро да видим то длакаво чудовиште! Замислите поруку: Боље банана у руци, него руска чизма на врату? Браћа Београђани би рекли: иди бре!? Која банана? Која чизма? Која будалаштина, бого мој! Овај ко је у Подгорици поставио овакав билборд је ретардиран, умоболан, мајмуноличан, незналица, тупаџија и шта год жели! Овај не може бити „одавле“. Следећи билборд ће бити инспиративнији, верујем. Рецимо: „боље банана у комшилук, него руска подморница на таван“. Или, „боље НАТО у Пипере, него тетка иза болнице“! Да се смрзнеш! Од данас ће људи по главном граду у знак подршке НАТО кампањи, и то каквој, ићи без чизама и са бананама које ће им вирити од свугде. Нема више штапа и шаргарепе, сад се без обуће јурца за бананама.

Чашу жучи прелила је и најава подгоричких либерала да ће у локалном парламенту покренути иницијативу о промени назива улица која носе имена Карађорђа, цара Лазара, Милоша Обилића, Косовских јунака. Зоран Лакушић, одборник у Скупштини Подгорице, позвао је представнике ЕУ у Црној Гори, као и других међународних организација да дају допринос у заустављању дискриминације српског народа у Црној Гори.

Мењање назива улица у Подгорици које носе имена знаменитих Срба оживело је пре десетак година, када је група чланова ДАН-у тадашњем градоначелнику Миомиру Мугоши упутила писмо о промени чак 85 улица и тргова. На удару се нашао Гаврило Принцип, кога је „требало“ брисати због атентата, или Ђура Даничић, који са Вуком Караџићем није „узео у обзир црногорски језик“. Окомили су се на Хајдук Вељка, као и на све друге хајдуке из Првог српског устанка – „најобичније силеџије“, али и на принца Михаила Петровића, кога су прогласили за „јединог декларисаног Србина међу Петровићима!“

„ЋЕРАЊЕ“ ВУКА И ОБИЛИЋА

Одборници Цетиња су две године после референдума (2008) на предлог НВО „Друштво пријатеља Исланда“, улицу Вука Караџића преименовали у Исландску! То је био знак захвалности првој држави на свету која је признала независну Црну Гору. Најстарији црногорски фудбалски клуб Ловћен добиће ускоро нови стадион који се више неће звати Обилића пољана, него Стадион Св. Петра Цетињског.

ПОЛОМЉЕН

Билборд на Булевару Светог Петра у Подгорици са погрдним порукама на рачун Русије у среду је неко сломио, док је реклама поцепана.

(Вечерње новости)