Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 02.11.14′: Председник Чеченије послао елитни одред у Новорусију (Мапа)

0

Армија Новоросије нарочиту пажњу поклањала протеклих дана противтенковској одбрани и средствима за уништавање тенкова и других оклопних возила јер се рачуна да ће Украјинци прво покушати да тенковским клиновима разбију њене одбрамбене линије.

„Кијев жели да онемогући наше изборе и да тако доведе у питање легитимност наше власти. За то је спремио и сценарије са употребом војне силе. Нећу да откривам подробности тих сценарија, али је главно да смо ми за њих спремни“.

Пургин је подвукао: „Наши избори ће бити стопостотно регуларни и демократски. А да ли ће их признати Европа или неће – то је од лукавог“.

Открио је да се због могућег напада снага хунте протекле ноћи у Доњецку окупио цео војно-државни врх ДНР, али опет није изнео никакве појединости.

ceceni specijalne jedinice 0_n
БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ – Ратни извештај:

Кадиров послао елитни одред у Доњецк

Како наводе бројни украјински медији у Доњецк је током прошле недеље приспео до зуба наоружан одред са Кавказа који броји неколико стотина искусних бораца. Ово је одмах протумачено као нови акт агресије РФ на сувереност Украјине, док медији који су под конторолом Десног Сектора и сличних организација, оркестрирано хистеришу о инвазији дрских азијатских хорди које су под чврстом контролом В.В.Путина.

И у појединим руским медијима се појавила ова информација.

Међутим, војни аналитичари и познаваоци овог сукоба напомињу да се у оквиру украјинских снага безбедности које изводе КТО и које јуришају на Донбас, налази и одред Чечена под именом „Џохар Дудаев“ (ликвидирани чеченски вођа из средине 90-их година прошлог века). Овај одред је под командом Исе Мунаева, иначе бившег бригадног генерала из тзв. 2.Чеченског рата. Они, по украјинским медијима, нису агресори, већ добровољци.

Предпоставке су да је овај одред дошао у Доњецк са јасним задатаком. А то је откривање и потпуно физичко уништење формације под именом „Џохар Дудајев“, као и њеног команданта Исе Мунаева.

Луганск

Према информацијама штаба ВСН, у рејону насеља Фрунзе блокирана група од око 70 украјинских падобранаца. Они су упали у окружење када су покушали неопажено да се приближе насељеним местима и пунктовима под контролом ВСН.

У току су преговори о њиховој предаји.

doneck izbori 52

ДНР и ЛНР очекују диверзије на дан избора

Органи реда ДНР и ЛНР поседују информације о припреманим диверзијама за изборе 2. новембра. Предузете су мере за њихово спречавање, стоји у заједничкој изјави двеју република.

Кијев се нада да ће уплашити људе и да ће излазност бити мала, кажу у министарствима државне безбедности ДНР и ЛНР. Ситуација је под контролом и безбедност на изборима је гарантована, додају они.

Размењени заробљеници у предграђу Доњецка

У предграђу Доњецка су размењени заробљеници, јавља дописник РИА Новости.

Ослобођено је по 25 људи. Народна војска саопштава да је Кијев предао и цивиле и тешко рањене борце.

Кликни на мапу

Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 01.11.

На фронтовима Новорусије приметно је интензивирање оружаних сукоба у Мариупољском правцу и у области Счастја.

Доњецк

Ноћ и јутро у главном граду су почеле са минобацачким нападима на Кијевску област. Гранате су падале и по Петровском округу. Јутрос су кијевске снаге извеле нападе из ВБР „Град“. На аеродрому се воде пешадијске борбе.

Настављају се борбе за аеродром у Доњецку као и код Авдјејевке. Артиљерија Народне војске дејствује из правца Кировска као одговор по положајима кијевских снага у Горском и Попаснои.

Код Северодоњецка у заседу је упала јединица 80. десантне бригаде. Саопштава се о једном погинулом, три рањена и уништеном оклопном возилу.

Горловка

Кијевске снаге су извеле два неуспела покушаја да освоје позиције Народне војске, укључујући и тенковски напад из правца насеља Дзержинск (2 погинула, 10 рањених, уништен БМП и 2 цистерне кијевских снага). После неуспеха појачано је артиљеријско дејство кијевских снага. Заузврат, Народна војска је напала Националну гарду на локалитету Мајорка.

Јенакијево

Кијевске снаге се жале на нападе Народне војске на положаје у Олховатки.

Маринка

Долази до међусобних неслагања између националне гарде. То је пријављено на подручју насеља Карливка. У близини насеља Красногоровка Народна војска је неколико пута гранатирала пунктове кијевских снага.

Дзержинск

Водиле се ноћне борбе у предграђима и околним подручјима.

Докучаевск

Кијевске снаге су извршиле масивни артиљеријски удар користећи ВБР „Град“ и минобацаче из правца Волновахе.

Телмановски регион

Повремена пешадијска дејства и артиљеријска размена ватре. У јутарњим сатима артиљерија кијевских снага је гађала насеље Таврическое (3 цивила рањена), а затим је напала Народну војску у близини насеља Луково (напад из ВБР „Град“ из правца Заможное). Као одговор, артиљерија Народне војске је дејствовала по позицијама кијевских снага на локалитетима Николајевка и Коминтерново.

Счастје

Уместу Никишино борбе не престају

Јасиноватски регион

Наставља се артиљеријска размена ватре.

Први народни суд Новорусије

Генерал ДНР Игор Безлер поднео оставку?

Више електронских медија на руском објавило је ноћас да је оставку дао командант бригаде која брани Горловку – генерал Игор Безлер.

Потпуно је нејасно шта се иза овога крије. Поготово што је до Безлеровог повлачења дошло дан уочи општих избора у Доњецкој и Луганској Републици и могућег напада снага кијевске хунте на Новоросију.

О чему год да се ради, чињеница је такође да је бивши министар одбране ДНР Игор Стрелков вечерас изјавио: „Потврђујем да је Игор Безлер поднео оставку”.

Директно упитан – а где се безлер сада налази, Стрелков је узвратио: „Он је сада у резерви. На полуострву”.  Ово „на полуострву” вероватно се односило на Крим.

 Повећана активност УКР армије

Украјинска армија је – као да најављује наставак рата уочи избора – јутрос обновила артиљеријске и ракетне ударе по доњецком аеродрому и деловима главног града ДНР. Њене батерије су размештене око оближњег града Авдејевка и насеља Пески.

Истовремено је почела да довлачи муницију и гориво из Артјомовска, а удесеторостручила је број летова својих беспилотних летелица над Доњецком и положајима његових бранилаца.

Хунта се одлучила и за „борбено извиђање“ око стратешки важног града Горловка који брани бригада генерала Игора Безлера. Четири пута је нападала малим тенковским групама – да би „опипала“ одбрану. По цену губитака.

Кијев је, иначе, објавио да је у ноћашњим и данашњим „чачкањима“ имао шест погинулих.

(Агенције, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, Восток, Факти, Србин.инфо)