Прочитај ми чланак

СРБИЈА – РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА за државне савете националних мањина

0

glasanje-glasacka-kutija-foto-rojters-1411309599-509287
Републичка изборна комисија и Републички завод за статистику објавили су прелиминарне резултате јуче одржаних избора за Националне савете националних мањина.

На изборе за Национални савет бошњачке националне мањине изашло је 35,67 одсто бирача.

Листа „За бошњачко јединство – др Сулејман Угљанин“ освојила је 53,92 одсто гласова и 19 мандата, док је листа „За Бошњаке, Санџак и муфтију“ освојила 43,26 одсто гласова и 16 мандата.

На изборе је изашло и 40,6 одсто Мађара уписаних у посебни бирачки списак.

Листа „Мађарска слога“ освојила је 83,97 одсто гласова и 31 мандат, листа „ДВЗМ – Чонка Арон“ освојила је 6,42 одсто гласова и два мандата, док су по један мандат освојиле листе „За Мађаре на други начин – Фодор Ласло“ и „Мађарска лига – Нова мађарска Алтернатива“.

Према тим резултатима, на изборе за чланове Националног савета албанске националне мањине изашло је 40,37 одсто од броја бирача уписаних у посебан бирачки списак, преноси Бета.

По подацима РЗС, листа „Коалиција за права Албанаца“ освојила око 41 одсто гласова или шест мандата, „Коалиција уједињених Албанаца“ освојила је 36,29 одсто гласова и такође шест мандата, док је „Демократска партија“ освојила је 19,89 одсто гласова и три мандата.

На изборима је гласало око 28 одсто Рома уписаних у бирачки списак.

Девет мандата освојила је листа „Роми за бољу будућност“ са 25,42 одсто гласова. Шест мандата освојила је листа „Ромски глас за Европу“ са 17,14 одсто гласова. По четири мандата освојили су „Роми грађани и грађанке Србије – Срђан Шајн“ и „Правда и истина за сваког Рома“.

По три мандата освојиле су листе „Савез за промене – људи по мери човека“ и „Наша ромска листа – Душко Јовановић“, док је по један мандат освојиле „Асоцијација Рома Србије“ и „Група бирача – Роми за Европу“.

Од укупног броја Ашаклија уписаних у бирачки списак, за представнике у Националном савету гласало је 33,43 одсто.

Листа „Ашаклије, али заједно“ освојила је 38,14 одсто гласова и шест мандата, „Ашаклије за напредак“ освојила је 33,85 одсто гласова, односно пет мандата, „Ашаклије: Идемо даље“ освојила је три мандата и листа „Ашаклије за боље сутра“ је освојила један мандат.

Око 66,21 одсто припадника бугарске националне мањине са правом гласа изашло је на ове изборе.

Највише гласова 48,45 одсто и 10 мандата освојила је листа „Владимир Захаријев – То смо ми – за бољитак свију нас где год да смо“, „Коалиција Бугара у Србији“ освојила је око 24 одсто гласова и пет мандата, док је листа „Будућност у коју верујемо“ освојила је 21,95 одсто гласова, односно четири мандата.

За своје представнике гласало је око 37,6 одсто уписаних Буњеваца.

„Савез бачких Буњеваца“ освојило је шест мандата и око 27 одсто гласова, листа „Буњевци“ освојила је 18,79 одсто гласова односно четиори мандата, „Буњевачка странка“ освојила је три мандата, Удружење грађана „Буњевачко коло“ освојило је два мандата, док су листе „Буњевачка народна листа“, „Буњевачка матица“, „И Буњевци су грађани Србије“, „Буњевачки културни центар“ освојиле по један мандат.

На изборе је изашло и око 32 одсто Влаха који имају право гласа.

Највише мандата – 18 и 71,5 одсто гласова освојила је листа „Власи за Србију – Србија за Влахе“, док су листе Удружење грађана „Гергина“ Неготин и Покрет влашког уједињења освојиле по два мандата, а Група грађана „Заједница Влаха Србије – Драган Демић“ освојила је један мандат.

На изборима је право гласа искористило и 64,55 одсто уписаних Грка.

Највише је освојила листа „Грци Србије“ – девет мандата, а за њих је гласало 58,31 одсто бирача. Три мандата освојила је листа „Са Га По – Српско Грчко Пријатељство“, док су по један глас освојиле листе „И Грци су грађани Србије“, „Калимера Србијо – Грци и потомци“ и „Заједница Грка Србије Елефтериос Венизелос“.
Novi-Pazar-glasanje.jpg
Гласање у Новом Пазару

Свој национални савет бирало је и 18,81 одсто уписаних Египћана.

По шест мандата освојиле су листе „Заједно за боље сутра“ и „За још бољу будућност“ са 40,65 односно 36,18 одсто гласова, док је листа „Да се знамо“ освојила 17,48 одсто гласова и три мандата.

За своје пртедставнике гласало је и 47,89 Немаца са правом гласа.

Највише гласова (47,43 одсто) добила је листа „‘Герхард’ подунавске Швабе“ што значи да ће у савету имати осам мандата. По три мандата освојиле су листе „Подунавски Немци Војводине“ и „Немачка листа Рудолф Вајс“ са 22,5 и 17,6 одсто гласова. Један мандат освојила је листа „Подунавске Немице“.

Око 41,5 одсто Румуна уписаних у посебан бирачки списак је гласало за своје представнике у савету.

За „Уједињену листу“ која је освојила 10 мандата, гласало је 40 одсто оних који су изашли на изборе. Пет мандата освојила је „Заједница Румуна“ са 21,37 одсто гласова. Три мандата освојила је листа „Румуни за национално помирење“ са 13 одсто гласова, док су листе „Иницијатива Румуна из Србије“ и „Независни Румуни Србије“ освојиле по два мандата, а један мандат је освојила листа „Уједињени Румуни“.

Право гласа на овим изборима искористило је и око 40 одсто уписаних Русина.

Листа „Заједно за Русине – Славко Рац“ добила је 24,3 одсто гласова и пет мандата, „Русинска лига“ освојила је 21 одсто и четири мандата. По три мандата освојиле су листе „За Руски Крстур – Жељко Ковач“ и „Ја Русин“, два мандата освојила је листа „Русинска иницијатива“, док су по један мандат освојиле „Русинска омладина“ и „Млади за будућност“.

На изборе је изашао и 31 одсто уписаних бирача словачке националне мањине.

Листа „Словачки идентитет“ освојила је 10 мандата, девет је освојила листа „Словаци напред“, шест мандата припала су листи „Матица Словачка у Србији – за словачки идентитет“, три мандата освојила је „Лига Словака Војводине“ и један „Словачка странка“.

Око 41 одсто Словенаца је искористило право гласа.

Листа „Словенци заједно“ освојила је 56,1 одсто гласова и девет мандата, док је листа „Сви заједно Зоран Јовичић“ освојила 43,34 одсто гласова и шест мандата.

За Национални савет украјинске националне мањине гласало је око 44 одсто Украјинаца са правом гласа.

Листа „Сењук“ освојила је 38,92 одсто гласова и шест мандата, „Украјинци заједно“ освојила је 25,6 одсто гласова и четир мандата, три мандата освојила је листа „Калина“ и по једна мандат су освојиле листе „Група бирача ‘Правда’ “ и „Украјинска листа ‘Кобзар’ „.

Око 51 одсто уписаних Чеха бирало је своје представнике.

Листа „Чеси заједно“ освојила је 66,67 одсто гласова и 10 мандата, док је листа „Чеси Србије“ освојила пет мандата са 36,36 одсто гласова.

(Бета)