Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Отпустићемо из државне службе 100 хиљада партијских кадрова и лењиваца

0
Фото: Тања Валић

Фото: Тања Валић

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће до краја мандата ове владе у јавном сектору бити 100.000 мање запослених. Реч је о партијским кадровима или другим речима о непродуктивним радницима, рекао је премијер обраћајући се посланицима у расправи о ребалансу буџета.

Кад је реч о плановима и о ономе што се већ ради, навео је и да се расписују конкурси, да ће пут до Чачка бити готов у 2016. години, да се ради источни крај Коридора 10 према Бугарској…

Кренуће и пројекат Београд на води, који ће утицати на повећање БДП у читавој Србији, а посебно ће имати велики утицај на нашу грађевинску индустрију, навео је Вучић, уз објашњење да је новац за експоропријацију и измештање Железничке станице набављен, али не из џепова грађана, као и да је до сада 15 километара пруге већ уклоњено.

Влада Србије ништа не ради због себе саме већ због радника и грађана Србије да би им било боље, рекао је Вучић истакавши да је зато за спровођење реформи неопходан консензус целог друштва. Вучић је, међутим, напоменуо да ће реформе бити спроведене и ако тог консензуса не буде.

ЕПС И СРБИЈА ГАС

Вучић је изнео замерке и на понашање јавних предузећа у Србији у којима се купују луксузни аутомобили и злоупотребаљава монополски положај тако шо се дају високе плате.
„У праву су просветари и здравствени радници, сви они који имају плате измедју 40.000 и 60.000 динара, јер неки други захваљујући монополском положају зарађу и 80 одсто више од тога“, оценио је Вучић.Додао је да се током јутрошњих разговора са представницима Светске банке „пет пута хватао за главу“ док се говорило о Србијагасу и Електропривреди Србије (ЕПС).

„Потребно нам је разумевање људи да нисмо лопови да ништа не радимо и не узимамо због себе, већ због радника и обнављања производње. Консензус је потребан. Тај консензус немогуће је постићи у друштву у којем имате драматично супротстављене интересе, када имамо оне који би волели да све остане као раније, који подржавају протесте, а раније су били против тих који данас протестују“, рекао је премијер.

Поновио је да држава очекује 150 милиона евра из добити јавних предузећа, али да не зна колико ће то заиста бити, поменувши у том смислу озбиљан проблем у вези са Србијагасом, који је делом оправдан, али делом неоправдан, с обзиром да читави градови и региони не плаћају рачуне том јавном предузећу.

„Наш проблем је и у томе што смо годинама и деценијама имали јавна предузећа са скривеним рачунима, које никада нису приказивали посланицама… То нам сада замера ММФ, што је много тога држано испод линије“, казао је Вучић и додао да ова влада не жели ништа да крије од јавности, те ће та методологија бити промењена.

Ипак, како је рекао, држава очекује да ће од Електромежа добити 60 милиона евра, од Југоимпорта СДПР 20 милиона, одређену суму и од Телекома, Пошта…

„Постоји један број предузећа за које нико није заинтересован да их купи и која ће морати да иду у ликвидацију.

Постоје предузећа која годинама нису радила, а за која има заинтересованих и њима покушавамо да надјемо најбоље решење“, казао је и поновио да се његов кабинет руководи принципом правичности и могућности да људи могу да опстану и преживе.

Пад бруто домаћег производа (БДП) ове године биће мањи од онога што је очекивано и износиће око 0,4 одсто, упркос катастрофалним поплавама, изјавио је Вучић.

Он је рекао да ће у 2015. години Србија забележити раст БДП-а и то од 1,15 одсто, а у 2016. години се очекује раст од 1,6 или 1,7 одсто.

Вучић је рекао и да уколико буде завршен посао са проналажењем партнера за железару Смедерево, и комплетним хемијским комплексом, раст БДП Србије у 2016. биће неупоредиво већи, односно на нивоу најразвијенијих европских земаља.

„За Фијат дали и милијарду“

Премијер је нагласио и да у Србији мора да се промени свест да није најважнији циљ и најбоље да имаш радно место у држави, већа борба за посао, да се више ради и ствара.
„Ми се мучимо за миљарду евра да повећамо наш БДП.
Доводимо странце и плаћамо им скупо да дођу овде зашто што ми нисмо способни.
За Фијат смо дали стотине милиона евра, све укупно и милијарду“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Србија са Међународним монетарним фондом (ММФ) разговара о програму који у наредној години предвиђа уштеде од око 660 милиона евра, од чега 380 милиона евра на платама у јавном сектору и пензијама.

Вучић је изјавио и да ће 29. или 30. октобра у Лондону разговарати са председником Одбора америцке компаније „Есмарк“ Џимом Бушаром и да верује „да ће то бити крај мука за Железару Смедерево“.

„У среду или четвртак ћу се видети у Лондону са Бушаром и верујем да ћемо се руковати, што ће значити крај мука за Смедерево“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће током посете Лондону, где ће одржати јавни час студентима Лондонске школе економије и политичких наука, обавити разговоре у вези са Железаром, као и с другим инвеститорима.

Вучић је раније рекао да је „Есмарк“ један од кредибилних потенцијалних партнера са којим ће у наредном периоду дефинисати коначан статус Железаре.

Премијер је у парламенту рекао и да је план да се пре краја мандата ове владе смањи незапосленост за 100.000.

„На жалост неких који су рекли да ћемо имати 300.000 више незапослених после усвајања Закона о раду, а смањили смо тај број за 40.000. Наш је циљ да пре краја мандата, уз тешке мере у јавном сектру где ће бити и отпуштања кадрова, верујем да ћемо за 100.000 људи успети да смањимо незапосленос, што је оптимистично, а ја нисам оптимиста““, рекао је Вучић.

(Танјуг)