Прочитај ми чланак

Студентски протест се шири Србијом

0

protesstudenata

БEOГРAД – Студентска конференциjа универзитета Србиjе (СKOНУС), кровно представничко студентско тело, у координациjии са студентским парламентима државних универзитета, организуjе данас али и наредна два дана студентске протесте у свим универзитетским градовима, незадовољни због усваjања измена и допуна Закона о високом образовању.

Студенти нишких факултета затражили су данас на протесту од просветних власти да се броj редовних испитних рокова не смањуjе са шест на пет и да се не скраћуjе дужина апсолвентског стажа, уз поруку да скупу не присуствуjу „лоши ђаци већ будућност Србиjе“.

Oсим наведених краткорочних захтева, студенти су затражили доношење новог Закона о високом образовању у чиjем писању би учествовали и њихови представници.

Нишки студенти упутили су са Tрга краља Mилана писмо jавности, а затим потписали петициjу коjом траже испуњавање њихових захтева и коjу ће послати Mинистарству просвете.

Писмо jавности на преотесту прочитао jе студент проректор Ђорђе Станковић коjи jе навео „да jе образовање све скупље, а плате њихових родитеља све мање“.

На студентске захтеве подсетио jе председник Студентског парламента Mилан Петковић уз наjаву да ће централни простест свих студената у Србиjи, ако захтеви не буду прхваћени, бити одржан 13. октобра у Београду.

На скупу jе речено да jе градиво застарело па студенти траже савремениjе програме и примерено оптерећење студената, као и прилагођавања образовања наше земље са осталим земљама Eвропе и света.

Студенти су носили транспаренте, на jедном од њих jе писало „Студирање jеднако банкротирање“, на другом „Студент ниjе запалио жито, али може да запали преко“.

За сутра у подне испред Mинистарства просвете заказан jе протест у Београду, као и у Новом Саду и Kосовскоj Mировици, рекао jе Jеремић и наjавио да ће штраjк бити одржан и у среду, у Новом Пазару.

Протести се организуjу у сарадњи са универзитетским студентским парламентима, а студенти захтеваjу шест обавезних испитних рокова у школскоj 2014/15. уместо пет.

Tакође, траже да студенти коjи су уписани у прву годину студиjа школске 2010/11, односно 2011/12. године задржаваjу право да се финансираjу из буџета наjдуже годину дана по истеку редовног траjања студиjа, као што jе и до сада била пракса.

– Изузетно од одредаба члана 94. став 1. Закона о високом образовању, статус студента коjи не заврши студиjе до истека рока коjи jе одређен у тачки 4 овог члана, не престаjе и продужава се до краjа школске 2015/16. године, jедан jе од захтева студената.

Њихови дугорочни захтеви су: почетак рада на изради новог Закона о високом образовању са активним учешћем релевантних студентских представника у радноj групи, као и почетак рада на проналажењу дугорочног решења проблема квалитета наставе, оптерећења и недовољно jасно дефинисаних програма студиjа и студентских курсева, уз учешће студената у радноj групи.

– Немамо другог начина, него да мирним протестом искажемо незадовољство, пре свега због начина комуницирања са студентима, а онда и због донесених измена и допуна Закона, рекао jе Jеремић и позвао студентске организациjе и асоциjациjе да у сарадњи са студентским парламентима свих факултета и универзитета подрже протест.

Извор: Танјуг