Прочитај ми чланак

КиМ расадник тероризма!

0

kosovo-ratnici

Косовске власти држе у притвору 60 особа, које сумњиче да су ратовале за такозвану Исламску државу или да су индоктринирале и регрутовале борце за ратовање у Сирији и Ираку. Хапшења су уследила због страха да и на Косову и Метохији могу да се догоде акције попут оних у Сирији и Ираку.

Поставља се питање да ли је и Косово постало расадник џихада. У објекту комуналног предузећа „Термокос“ у Приштини налази се импровизована џамија. Сумња се да је у њој инспирисан и регрутован известан број људи који су упућени у редове Исламске државе. Полиција је затворила тај објекат, а њеног имама ухапсила.

У Приштини кажу да Албанци са Косова у Сирију и Ирак одлазе због лоше економске ситуације, проблема у образовању али и верских предавања имама и хоџа који имају другачије становиште од традиционалног ислама.

Председник Европског омладинског савета КиМ Авдулах Хасани сматра да то њихово мишљење о исламу је радикални исламизам, и да млади са Косова не би требало да учествују у томе.

„Млади се ангажују у разним ратовима који немају ништа са Косовом и, условно речено, немају никакве везе са албанским народом“, навео је Хасани.

У Сирији и Ираку до сада је погинуло 16 Албанаца. Према подацима међународних обавештајних служби, у тим земљама има око 150 бораца с Косова и Метохије. Да ли су они опасност за Косово?

Политиколог Бехљуј Бећај каже да – без обзира на то колико је то лоше због имиџа – још горе ће бити уколико се не искорене узроци и уколико се ти људи колико-толико не прилагоде неким модерним социјалним процесима, који би били жеља сваког нормалног грађанина.

Масовним хапшењем осумњичених за исламски екстремизам, показало се да се косовска власт успавала пред тим проблемом. Такође, сматра наш саговорник, грешка власти била би ако међу ухапшеним имамима не би било брзог одвајања екстрема од проповедника праве исламске вере.

„Мислим да ћемо имати ситуацију која би могла да покрене за почетак оно што је могуће, неће бити лавина, али може бити један процес протеста који би могао у једној тешкој економској ситуацији да поприма и мало шире размере“, рекао је Бећај.

Одговорност је сада на Приштини, која је месецима преокупирана тиме ко ће владати Косовом и Метохијом у наредне четири године, јер странке од јуна не могу да се договоре о томе ко ће формирати владу. Такав амбијент може да буде погодно тло за екстремисте.

Извор: РТС